2022.06.15 15:09 Kóborló Olvasottság: 145x
3

Egy gyenge horrorfilm

Körülbelül egy évvel ezelőtt, összeállítottam magam számára egy jókora listát azokról a horrorfilmekről, amiket idővel, mindenképp megszeretnék majd megnézni. Voltak ebben a listában olyan filmek, amikről sokat hallottam már, de még egyáltalán nem volt hozzájuk szerencsém és voltak olyanok, amikről még soha nem is hallottam, de valamiképp felkeltették az érdeklődésemet. Nos jelen filmünk, a második csoportba tartozott nálam és talán emiatt is voltam jóban kíváncsi rá, mint egy olyan alkotásra, amiről azért már némi információt olvashattam bárhol is róla. Na de nézzük, hogy mivel is szolgál, a Mortuary című horrorfilm.

Mindig örömmel kezdek bele olyan horrorfilmekbe, amiket a 80-as években készítettek (hisz eme időszakban készült horrorfilmek a kedvenceim), főleg akkor, ha még egyáltalán nem volt hozzájuk szerencsém, de legnagyobb sajnálatomra, ennek a filmnek, elég hamar sikerült bebizonyítania, hogy nem fogja elérnie nálam, az átlagos értékelést sem. Az első kissé gyanúsabb jelet ezzel kapcsolatban, már a film legelején észrevettem, merthogy már az első pár perce után, azt éreztem, mintha kimondottan tévére készült volna. Ezzel persze egy percre sem írnám le a 80-as évek tévére gyártott horrorfilmek minőségét, hisz azért ott is találtam már igazi gyöngyszemeket, de azért sokkal ritkábbak, mint a kimondottan mozis bemutatásra gyártott társainál. A film megtekintése után rákerestem arra, hogy ez a megérzésem helytálló volt e vagy sem és alaposan meglepődtem azon, hogy jelen filmünket, egyáltalán nem a tévére gyártották, csak csupán elképesztően alacsony költségvetésből hozták tető alá. A közel 250.000 dollárból készült film, ráadásképp több mint 4 millió dollár bevételt termelt, amin szintén meglepődtem, elsősorban a minősége miatt. Sajnos a gyenge kivitelezései miatt, elég erőteljesen lerontott nálam a film minősége terén. Tulajdonképpen maga a történetét sem nagyon tudnám dicsérő szavakkal méltatni, hisz szinte egyáltalán nem éreztem rajta azt a fajta feszültséget, ami elengedhetetlen egy horrorfilm során. A horror műfaján belül, kissé nehezen tudnám beazonosítani, hogy elsősorban mely zsánerhez is akarták a készítői szánni eme produkciót, de bármely zsánerhez is, mindenképp gyengére sikeredett (a film végi csavar, avagy meglepetés pedig kimondottan rosszra sikeredett).

Sajnos a filmbéli színészek sem remekelnek e nem éppen jeles alkotásban, hisz finoman szólva is akad bőven olyan jelenet, ahol logikai baki egész sorát lehet fellelni. Továbbá egyik karakter sem lett még minimálisan sem kidolgozva, így pedig egy pillanatra sem lehet sem komolyan venni, se pedig izgulni értük. Talán egyedül pozitívumként annyit tudnék megemlíteni a filmmel kapcsolatban, hogy mivel tényleg pár horrorzsánerbe belekap egy kissé a film, így képes volt egyfajta érdeklődést mindvégig fenntartani nálam, de ez egyáltalán nem menti meg attól a kész filmet, hogy egy kimondottan gyenge horrorfilmként emlékezzek majd vissza rá.

54 Mortuary  (1983)

horror

Christie biztosra veszi, hogy édesapja halála nem a véletlen műve volt. Barátjával nyomozásba fognak, hogy kiderítsék az igazságot. A nyomok pedig a helyi halottasházhoz vezetnek. több»

3