2022.06.25 18:11 Lubi Olvasottság: 100x
2

Haragban a királlyal

A Haragban a világgal valóságos moziszenzációt hozott magával 1955-ös bemutatásakor. A film nemcsak kasszasiker lett, hanem egy teljes generáció életérzését fogalmazta meg játékidejében. Ráadásul, a tragikuson fiatalon elhunyt James Deanből is kulturális ikont, valódi szimbólumot faragott. A történet persze azonnal megihletett számos új produkciót is amellett, hogy Hollywood hozzáállását is megváltoztatta a fiatalok kultúrájához: a Sztanyiszlavszkij-módszeren alapuló színjátszáshoz, a lázadó karakterek társadalmi hatásáról nem is beszélve.

A három évvel későbbi, Creol király is hasonló tematikát követ. Egyfajta felvizezett Haragban a világgal utánérzéssel kecsegtet, viszont a lehető legjobb módon. Kertész Király biztos kezű, profi iparos rendezésén túl, a mozi valódi sztárja természetesen a király, Elvis Presley, aki talán karrierje legjobb alakítását nyújtja az elveszett tinédzser, Danny Fisher szerepében.

Fisher családja komoly traumákkal küzd, az édesanya halála és az egykori gyógyszerész apa munkanélkülisége miatt. A fiú kénytelen munkát vállalni tanítás után, ami viszont sorozatos bukásokhoz vezet az iskolapadban. Danny fokozatosan kezd a könnyű pénz felé kacsingatni, és rossz útra sodródni, amiből a zenei karrier lehetősége jelenthet csak kiutat.

Elvis filmjeihez hasonlóan, a Creole király is hemzseg a legendás énekes által előadott nagysikerű zenés betétektől. A film mégsem musical, a dalok ügyesen integrálódnak a drámai történetbe.

A Walter Matthau által életre keltett gengszterfőnök szorításából azonban nem lehet pár jól előadott slágerrel kitörni, ahogy a film sem képes többé válni a mai kor nézői számára, mint egy jól koreografált utánérzés a Haragban a világgal elemeiből újra gyúrva.

dráma | krimi | musical

anny Fisher kibukik a középiskolából, és egy night clubban vállal mosogatói munkát. Az egyik éjjel lehetősége adódik arra, hogy énekeljen a közönség előtt, ami hatalmas... több»

2