2022.07.24 08:38 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 439x
4

Vérlázító, vérfertőző és hihetetlen.

Nagyon kedvelem a dokumentum filmeket, amelyek egy olyan témát dolgoznak fel, amik hihetetlenek, vérlázítóak, vagy éppen félelmetesek, netalán csak egyszerűen tanulságosak!

Történetünk egy ilyen esetet mutat be.....

Vérlázító, vérfertőző és hihetetlen.

Az Apánk egy nagyon sokáig példa nélkülinek hitt precedenst mutat be, amivel szemben teljesen tehetetlennek bizonyultak az áldozatok. A színészekkel és az érintettekkel újrajátszott sorozat igaz történeten alapul, a beszélgetések és a problémáik igaziak, és valósak.....

Dr. Donald Cline, indianapolisi orvos a meddőségben szenvedőknek nyújtott segítséget ( elég speciálisan ) mesterséges megtermékenyítés által, amihez a '80-as években szinte egyedülálló módon élő donorokat használt. Ez rendre az apa vagy egy ismeretlen, és anonim orvostanhallgató spermamintáját jelentette, amit legfeljebb háromszor használtak fel, hivatalosan. Jacoba Ballard, az így fogant egyik gyermekek egyike nagyon szerette volna megtalálni féltestvéreit, de teljesen ledöbbent, mikor 94 ilyen "testvért" talált nyomozása során!

Jacoba még 2014-ben kezdett nyomozni, ( saját költségéből ) persze akkor még csak a testvérei után, mikor azonban elkezdte felállítani a családfáját, majdnem egy tucat féltestvére szerepelt rajta, amin teljesen ledöbbent!

Hibának vélte, ezért elkezdte felkutatni a biológiai apját is, és a hosszú évek alatt nem csak az derült ki, hogy jóval többen származnak egy apától, hanem hogy ez az ember Dr. Cline, az édesanyjuk kezelőorvosa, amitől teljesen padlót fogott nyomozása során.....

Ezt azért rémálmaiban sem gondolta!

Sokan érezték, akivel beszélt, hogy kilógnak a családjukból (például mindenki barna hajú és szemű, ők pedig kék szemmel és szőke hajjal rendelkeznek), vagy tudták, hogy szüleik milyen beavatkozásnak vetették alá magukat, ezért DNS-tesztek által tudták meg, hogy közös apától származnak. A sorozat a gyermekek és a szülők traumáját, és tragédiáját egyformán bemutatja, és bevon olyan szereplőket, mint Angela Ganote, a Fox59 riportere, aki az ügyüket a nyilvánosság elé tárta; Cline volt kollégáit, akik állítólag mit sem tudtak a visszaélésekről; vagy az indianai volt ügyészt, Tim Delaney-t, aki talán nem vette elég komolyan a testvérek aggályait, de most teljes mellszélességgel kiállt az ügyük mellett!

Akár Jacoba vagy a testvérek, akár Ganote kérte Cline-t számon, az orvos csak könyörgött, tagadott és fenyegetőzött, a házasságát és a renoméját féltette, és végül nem tudták a történtek miatt előállítani, pusztán a nyomozás akadályoztatása miatt folytattak ellene eljárást, ami számomra vérlázító, és nevetséges!

Nem teátrálisan, de megdöbbentően, és szürreálisan mutatják be a sorozatban, ahogy a gyermekek és a szülők élete összeomlott; ahogy azt érezték, egyik percről a másikra elvettek tőlük mindent; a paranoiát, hogy bárki jön velük szemben, könnyen lehet a féltestvérük. Fájdalmas, és félelmetes látni azt a tehetetlenséget, amivel szembesülniük kell(ett), mivel korábban nem volt ilyen esetre példa, ezért az amerikai jogrendszerben nem is született erre szabályozás vagy büntetés. Egyértelmű, és bizonyítható szexuális visszaélés történt több ízben, mégsem ismerték el az incidenseket testi sértésnek vagy erőszaknak, mivel az erőszaknak és a beleegyezés nélküliség feltételének egyszerre kell teljesülnie, márpedig ők hozzájárultak ( természetesen nem ehhez )az orvosi beavatkozáshoz.....

Hihetetlen, és vérlázító ez a jogi rés, ami az érzelmi sérüléseket teljesen figyelmen hagyja. Mint ahogy egyikük mondja, tizenötször erőszakoltak meg, és észre sem vettem!

De a legnagyobb "poén" az egészben, hogy Cline nem is lehetett volna donor, hiszen autoimmun betegségben szenved, amit így természetesen tovább adott minden egyes "gyermekének!"

A sorozat legnagyobb erénye, hogy felfejti ezeket a hiányosságokat, és bár el akarja kötelezni nézőjét az áldozatok és a bűn és bűnhődés narratívája mellett, nem hat idegesítőnek ,és tolakodónak, emellett abszolút átélhető a testvérek felháborodása, és ennek ellenére sem válik teljesen egyoldalúvá. Beszámolnak arról, mennyien álltak ki Cline mellett,( amitől én személy szerint ledöbbentem ) sőt az egyik anyuka bevallja, hogy elfogadhatatlan, amit a férfi tett, mégsem tud rá őszintén haragudni, hiszen megadta neki mindazt, amire az életben a legjobban vágyott: egy gyermeket....

Itt már azért néha kissé lefőttem!

Hiába keverednek a megrendezett részek az interjúkkal, nem zavaróak az átmenetek, hiszen úgy funkcionálnak, mint az ehhez hasonló true crime-sorozatokban az archívok; illusztrálásként, vágóképként, magyarázatként vannak jelen. Mégsem vonják el a figyelmet az elszenvedett identitáskrízisről, az átverésről, a hozzátartozók szenvedéséről, Cline istenkomplexusáról, a lehetetlen, és béna jogi procedúrákról, a folyamatos depresszióról, és szorongásról, ráadásként az egészségügyi következményekről....

Ezeknek egyvelege adja a komplexitását a filmnek, aminek a témája zseniális, számomra kihagyhatatlan!

Kedvenc fotelem, és jeges víz!

Meg a döbbenet!

77 Apánk  (2022)

dokumentum

Egy vezető termékenységi orvosnak beteges titka volt: a saját spermáját használta az eljárások során. Évtizedekkel később a "gyermekei" összefognak, hogy igazságot... több»

Rendező: Lucie Jourdan
Szereplők: Leslie Koch Foumberg
4