2023.01.18 08:01 Artemisia Olvasottság: 464x
3

Annabelle kishúga

A James Wan fejéből kipattant, démoni megszállás helyett ezúttal mesterséges intelligencia által vezérelt gyilkos baba a Blumhouse stúdió égisze alatt készült. A stúdió az utóbbi évek szerzői horror termésének jelentős részéért felelős. Filmjei között egyaránt találunk kiemelkedő és felejthető alkotásokat is. A M3GAN az erős középkategóriát képviseli ezen filmek között, mert bár volt benne potenciál, a kivitelezése rendre B-kategóriába fullad.

Az alapsztori mondhatni lerágott csont, hiszen az öntudatra ébredt, majd gyilkolászni kezdő robot/baba sztoriját már ezerféle körítéssel láttuk. A M3GAN leginkább Annabelle és Chucky eltitkolt kishúgának érződik, annyi újdonsággal, hogy M3GAN karakterét igyekeztek modernizálni, és minél trendibb brandat építeni köré, TikTok-kompatibilis gegekkel, utánozható megjelenéssel, táncmozdulatokkal (a film marketingjének nagy részét is a TikTok biztosította). Ezenkívül olyan érdekes kérdéseket is érint, mint a szülő-gyerek kapcsolat a digitalizált világban, vagy hogy mi történik akkor, ha a gyerek jobban kezd kötődni az elektronikus eszközeihez, játékaihoz, mint a szülőhöz/gondviselőhöz. Azonban az ígéretes alaphelyzet, a gyászában az intelligens babához kötődő kislány, és a szülőt helyettesítő mesterséges intelligenciát fejlesztő techcég ellenére a film szinte semmilyen társadalom- vagy rendszerkritikát nem fogalmaz meg, a játékidő utolsó harmadára pedig minden körvonalazódó mondanivalót félretesz, és csak M3GAN olcsó, de kétségkívül szórakoztató ámokfutására koncentrál.

Annabelle kishúga

Horrorként lett reklámozva, de csak érintőlegesen van köze a műfajhoz. Néhány kötelező jump-scare, néhány PG-13-as gyilkosság, M3GAN néhány groteszk mozdulata (pl. négykézláb futás) és a fináléban a kötelező mechanikus bőr-levedlés. Logika terén sem túl acélos, pl. a gyerekeknek készült játékbaba gyakorlatilag elpusztíthatatlan, irányítani tudja az elektromos eszközöket, irreálisan erős, mindenféle áramforrás nélkül képes működtetni magát stb. Karakterek terén egyedül Cady és M3GAN kaptak több réteget, a többiek sablonkarakterek, még Gemmáról sem tudunk meg semmit azonkívül, hogy szeret robotokat építeni és nem brillírozik a gyereknevelésben. Némelyek, pl. a folyton hangoskodó, kutyás szomszédnő, a csak a bevétellel törődő cégigazgató vagy a gyerekek halálán röhögcsélő nyomozó már-már a paródia szintjén vannak.

A M3GAN tehát az a film, ami nyilvánvaló hiányosságai ellenére is úgy lett összerakva, hogy maximálisan kikapcsol és pofátlanul szórakoztat. Nem lesz az új Annabelle, de ahhoz kiváló, hogy szórakoztasson addig, amíg a hype-hullám tart.

65 M3GAN  (2022)

horror | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.08.14.)

Gemma egy robotikai játékgyártó cégnek dolgozik, amely hamarosan piacra dob egy babát, amely képes a gyerekekkel barátkozni, és a szülők hasznos segítőtársává válni. Ez az... több»

3