2023.03.25 17:00 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 1669x
2

Nagyon nem sikerült!

Az amerikai Animal című filmet minden bizonnyal csak azok fogják értékelni, akik csupán szökőévenként egyszer néznek valamilyen horrort.

Ez az a film, ami semmi, de tényleg semmi meglepőt vagy újat nem tud felmutatni a zsáner rajongói számára. Nem azt mondom, hogy az alkotás kirívóan rossz vagy „gagyi” lenne, egyszerűen csak már minden szeletét láthattuk már valahol máshol, ennél sokkal jobban megvalósítva.

Nagyon nem sikerült!

Már a történet is úgymond „nagyon eredeti”. Néhány fiatal egy erdőben (milyen meglepő) túrázgat. Megtámadja őket egy nem is annyira nagy Ragadozó teremtmény. A lény leginkább egy erősen kopaszodó, bőrbeteg, ínysorvadásos vérfarkasra hasonlít, aminek az orrából is fogak nőnek.

A fiatalok az egyik társuk sanyarú elvesztése után fejvesztve bemenekülnek egy aprócska erdei házikóba, ahol szembesülnek azzal, hogy nem ők az egyetlenek, akikre vadászik ez a furcsa „állat”. A továbbiakban viszont annak lehetünk tanúi, ahogy a házban összEverődött emberek megpróbálnak elmenekülni a kreatúra területéről, lehetőleg élve.

Kicsit tompítva a helyzetet azt mondhatnám, hogy az Animal című film nemcsak, hogy klisékből építkezik, de klisékkel tapétázza ki a falát, klisékkel fűt télire, és még a konyhája is klisékből van. Olyasféle rettentő unalmas panelekkel dolgozik, amiket már legalább milliónyi B-horrorban láthattunk. Mint például elbarikádozott ajtókat ostromló szörny, teljesen bekattanó csapattárs, teljesen értelmetlen önfeláldozás, logikátlanságok sora stb. stb.

Meg sem kísérlem felsorolni mindazon filmeket, amelyekből az alkotás merít, vagy amikre ilyen-olyan részletében nagyon is kísértetiesen hasonlít. Az „összelopkodott” jelleg nem is lenne olyan nagy baj, ha a készítők ügyesen, kissé viccesen, humorosan, ironikus idézőjelekkel közelítettek volna a témához, mint ahogy pl. többek között A dög (2005) is tette. Ám nem ez történt, ebből az moziból ugyanis teljesen hiányoznak a kikacsintások, a készítők láthatólag totálisan komolyan gondolták a filmjüket.

Ami azért majdnem elkeserítő.

Tehát Brett Simmons nem kispályázott.

A cím alapján én azért titkon valami állatos horrorfilmet reméltem.

Mit ne mondjak, hatalmasat kellett csalódnom a készítőkben.

A gyilkos teremtmény „állat” mivolta erősen megkérdőjelezhető, mivel állati jellegű vonásairól nem sokat tudunk meg.

Mondjuk legyen egy gnóm lény, akit nem tudunk, hogy honnan származik.

Na, az már másabb lenne!

Ott van az erdőben, és levadászik minden élőlényt, ennyit csinál.

Hogy az ufók dobták le, vagy az üvegházhatás miatt jött létre, az nem derül ki a műből. A lény állati eredete ellen szól, hogy láthatóan nem a biológiai szükségletei kielégítése érdekében öl.

Egyszerűen csak „hobbista”.

Áldozataiból tessék-lássék eszik ugyan egy pár falatot, ám a testük nagy részét csak úgy otthagyja az erdei „takarítóknak”. De viszont!

Ha nem enni akar, akkor miért öl?

Logikus válasznak tűnik az, hogy a területét védi, de ebben az esetben meg miért nem lapít csendben, és hagyja elmenni az embereket?

Ezek alapján a filmhez igazából sokkal jobban passzolt volna az agyoncsépelt „A szörny” megnEvezés, mint a jelenlegi cím.

A logika nem túl erős oldala a filmnek.

A forgatókönyv hatalmas hibája, hogy a szereplők hihetetlenül életképtelenek, erőltetettek, folyamatosan illogikusan cselekszenek.

Mint például, hogy hét férfi valamilyen kezdetleges fegyverrel egyszerre megtámadná a lényt.

Szerintem semmi esélye sem lett volna ellenük.

Na mindegy.

A történet csavarjai teljesen kiszámíthatóak, a párbeszédek sokszor gyengék és nem oda illőek, illogikusak.

Az ijesztőnek szánt jelenetek többnyire nagyon fantáziátlanok, és csak ritkán érik el a kellő hatást.

A film zenéje teljesen funkcionális, hozza, amit kell, de egy plusz hanggal sem többet.

A színészek teljesítménye gyenge közepesnek minősíthető.

Hogy azért próbáljak valami jót is írjak az Animal című filmről, meg kell említenem, hogy számítógépes effektek nincsenek a filmben (én legalábbis nem fedeztem fel benne ilyesmit), csak viszonylag korrektül kivitelezett, kifejezetten praktikus trükkök.

A gore így egész pofás lenne, ha nem rántanák el folyton a kamerát az igazán véres eseményekről.

Vajon fájt a keze derék operatőrünknek?

Pozitív még, hogy a feszültségkeltés – a maga kissé fapados módján – többé-kevésbé azért működik, mint példának okáért a rém síppal és fáklyával történő csalogatását tartalmazó jelenetet.

Többet azért nem igen tudnék keresni.

Vagy nem is akarnék szerintem.

Azt hiszem, nincs is értelme továbbragoznom a témát.

Az Animal egy nagyon bántóan középszerű a film, mely képtelen maradandó nyomot hagyni a nézőben.

A sütőben sül a tarja, párolt zöldséggel, rizzsel.

Én megharcolnék érte egy Animallal, az már tuti.

43 Ragadozó  (2014)

akció | dráma | horror | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Néhány fiatal egy erdőben túrázgat. Megtámadja őket egy ragadozó teremtmény. A lény leginkább egy erősen kopaszodó, ínysorvadásos vérfarkasra hasonlít, aminek az orrából... több»

2