2023.10.12 21:29 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Bezzeg a bíráló személyzet!

Kifejezetten érdekes, hogy ezt a filmet nálunk forgatták, bár anno nem emlékszem, hogy valamiféle felhajtás lett volna körülötte idehaza.

Jó, persze nem egy Die Hard franchise nagyságú projektről van szó, de azért mégiscsak, ismerőseimhez (sem) konkrétan semmiféle információ nem jutott el az Open Grave-vel kapcsolatban, holott én is szinte egész nap a filmes híreket olvasom, nézegetem!

Bezzeg a bíráló személyzet!

Egyébként egy horrorisztikus elemekkel tarkított misztikus thrillerről van szó, amit egy nagyon jó alapgondolat köré építettek fel a készítői.

Persze a kivitelezés azért már nem sikerült annyira jól.

Gonzalo López-Gallego a színészekkel nem is lőtt annyira mellé, mint inkább a kivitelezéssel.

A kameraman José David Montero volt, és a képekkel úgy istenigazából nagy bajom nem is volt, csak a dokumentumjellege miatt.

Nem éreztem a tungsten, a CTO és a color effektek sűrű használatát sem.

Mi a történet?

Egy férfi (Sharlto Copley) egy holtakkal teli Tömegsírban ébred.

Nem kifejezetten emlékszik semmire, a karján egy nagyon csúnya seb tátong, és egy pisztoly is ott virít mellette.

Egy ázsiai nő (Josie Ho) segít neki kijutni, és egy közeli házba érve azonban újabb emlékezetkieséses emberekbe botlik, akik meglehetősen idegesek, zavartak, és bizalmatlanok a sírból kimászó idegennel szemben, vajon hogy lehet, hogy ő túlélte, míg körülötte mindenki más halott volt?

Lehet, hogy éppen ő a gyilkosuk?

Ahogy lassanként felfedezik a körülöttük lévő világot, egyre több furcsaságot tapasztalnak, és természetesen, ahogy azt egy horrortól elvárhatjuk, szép lassan a szereplők is elkezdenek ritkulni!

A kiindulási állapot és a végső állapot közt a csavaroknak szerencse óriási különbség van, ami egyfelől örvendetes, mert valóban lehetetlen kitalálni az első körelbelül 50 percben, hogy mi miért történhetett.

Viszont másrészt ennek köszönhetően durva csúsztatásokra kényszerültek a készítők.

Persze azért nem kell megvárni a film végét ahhoz, hogy végre leessen a tantusz, de talán ez inkább erény, az Open Grave (Tömegsír) megmozgatja a filmet nézők agyát, és megadja a lehetőséget, hogy viszonylag könnyen rájöhessünk arra, mi is történhetett.

Ugyanakkor természetesen próbálja is elterelni erről a figyelmünket, kezdve a megtalált, meglehetősen hiányos felvételen át a furcsa gondolat-töredékekig! Mondjuk az angolul nem beszélő ázsiai csaj, Brown Eyes igazán áthidalhatta volna sima, egyszerű rajzokkal a nyelvi problémákat, elvégre elég fontos információk birtokában van, amikkel rengeteg felesleges tippelgetéstől mentette volna meg a főhőseinket.

Viszont a legnagyobb problémám az egyik legegyszerűbb dologgal van, a sztori szerint főhőseink kifejlesztettek egy totálisan ellenálló gyógyszert (ellenanyag) a világot teljesen romba döntő vírus ellen, aminek van egy, egyébként általuk is jól ismert mellékhatása, ami csak annyiból áll, hogy a szérumot megkapók rövid távú, de viszont teljes memóriavesztést szenvednek.

Na, ez így oké! Erre mit csinál az összes idióta?

Hozzáteszem, akik elvileg a világ legokosabb tudósai?

Beadják maguknak a szert anélkül, hogy előtte egy nyamvadt, koszos cetlire, vagy a kerti budi falára, vagy éppen a homlokukra, vagy szinte akárhová felírták volna két mondatban, mi is a nagy büdös szitu?

Ezt azért nehezemre esik elhinni!

A színészek simán hozzák a kötelezőt, Sharlto Copley a „legnagyobb” név a társaságban, a dél-afrikai színészt Neill Blomkampnek hála, ismerhettük meg, és meglepően sokoldalúnak bizonyult az elmúlt pár évben.

Most is elhisszük róla, hogy halálos fenyegetettséget jelent a többiek számára, miközben egyébként nagyon kedvesen és teljesen racionálisan viselkedik.

Kisebb-nagyobb hibái ellenére szerintem kiemelkedik az átlagos, klisés horrorfilmek úgynevezett mocsarából, szóval aki kedveli a misztikus horror, és thriller-zsánert, akkor mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt.

Nem folyik hektoliterszámra a vér, inkább az „eszével” próbál hódítani.

Néha sikerül, néha nem, de már a próbálkozás is tiszteletet vált ki belőlem!

Juan Navazo zeneszerző, Chris Borey és Eddie Borey forgatókönyvírók is megérdemlik, hogy megjegyezzem a nevüket! De így vagyok Thomas Kretschmann és Joseph Morgan színészekkel is!

A TMDB-n 655 értékelés után 59%-on van a film, az IMDb-n 31 ezer vélemény után 6,2/10-es, nálam pedig ez 79% és öt csillag!

72 Tömegsír  (2013)

horror | misztikus | thriller

Az előzetes alapján Gonzalo López-Gallego rendező (Apollo 18) ismét egy hátborzongató filmet tett le az asztalra. A főszerepre pedig sikerült megnyernie a District 9 és az Elysium... több»

1