2023.12.17 11:48 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Örök szerelem

Trisztán és Izolda története a be nem teljesedett, ám örökké tartó szerelem keserédes tragédiája, melynek szépsége évszázadok alatt is változatlan. Kálváriájuk elévülhetetlenségét bizonyítja, hogy a legenda keletkezésének pontos ideje nem is ismert; az első írásos feljegyzések a 12. századból maradtak ránk. Többféle változata ismert, és számtalan feldolgozáson átesett már. Így lett szájról szájra terjedő, középkori mondából hollywoodi alapanyag, melyből többek között Kevin Reynolds rendezői is készített egy gyönyörű, romantikus drámát.

A film a monda misztikus elemeit nélkülözve, meglehetősen földhözragadtan mesél az ír elnyomás ellen harcoló cornwalli lovag és az ír hercegnő véletlen találkozásáról és a köztük fellobbanó szenvedélyes szerelemről, melyet örökre tilt a kor és a politikai helyzet, amelyben élnek. A britekkel háborúban álló ír király, Donnchadh ugyanis hatalmi fenyegetést lát a brit törzseket egyesítő szövetségben, ezért egy ravasz csellel igyekszik megosztani őket: lovagi tornát hirdet lánya, Izolda kezéért. Marke, cornwalli király unokaöccsét és fogadott fiát, Trisztánt nevezi a versenyre, aki mit sejt arról, hogy éppen titkos szerelmét nyerte feleségül Marke számára. Mivel Marke és Izolda házassága egy elhúzódó, véres háborútól kíméli meg a népet, a lovagi kötelesség nevében Trisztán lemond a lányról, de a sorsukat így sem kerülhetik el, és a tragikus végkifejlet elkerülhetetlen.

Örök szerelem

A film a szerelmi bájital és egyéb meseszerű elemek helyett az ábrázolt kor politikai feszültségeit és hatalmi játszmáit teszi felelőssé Trisztán és Izolda tragédiájáért, és mitikus hősök helyett hús-vér embereket mutat be, akik hibáznak és elbuknak, szenvednek és szeretnek, boldogságra vágynak, rossz döntéseket hoznak, és elszenvedik azok következményeit – éppen úgy, ahogy a moden kori emberek.

Kevin Reynolds filmje kissé modernizált kiadása a sötét középkorba nyúló legendának, de lényege ugyanaz: Trisztán és Izolda édes-bús története, akik a boldogságuk útjában álló, leküzdhetetlen akadályok ellenére is az igaz szerelem jelképei lettek.

akció | dráma | háborús | romantikus

A rómaiak által magára hagyott Britanniában zavaros, kegyetlen időszak köszöntött be. A hatalmi űrt kihasználva az erőszakos és kegyetlen ír király kerekedett a megosztott brit... több»

2