2024.01.15 22:29 Kapszaicin Olvasottság: 281x
2

In the name of God

Ez az alkotás is belépett a felnőttkori visszaemlékezés által felszínre hozott, gyermekkori traumákat elbeszélő filmek világába, melyben a jelen és a múlt súrlódásai kerülnek párbeszédbe egymással.

Két fő idősíkkal dolgozik a történet. A cselekmény egyik szála a múltidézés, mely a főszereplő, Douglas Munrow (Caleb Landry Jones) bántalmazó családjától elszenvedett megrázkódtatásait vizualizálja. Ezt illeszti a forgatókönyv a jelen történéseinek eseményláncolatába. Az elidegenítés jól sikerült, a könnyed befogadást nehezítő képsorok sűrűjében találjuk magunkat a film elejétől kezdve. Szerencsére nem csavarják annyira túl a drámai képkockákat, hogy ne akarjuk végignézni.

In the name of God

A jelen és a múlt közé mesterien ácsolták meg azt a bizonyos hidat. Nincsenek elcsúszások vagy érthetetlen, elvarratlan szálak a cselekményben. Egy nagyon jól megvágott, lebilincselő színészi játékkal átitatott filmet kaptunk. Édith Piaf-dalt mozgássérültként tökéletesen előadó Douglas igazi átváltozásokra képes a filmvásznon és a színpadon egyaránt. Az első fellépésénél egy gyönyörűen sikerült plán látható. Több vizuális remekléssel is találkozhatunk a játékidő alatt, amelyek érzelmileg is megragadnak. A főszereplő mozgása sérülésének köszönhetően minimalizált, aranyos kutyacsaládja helyettesíti az akciódús jelenetek kibontakozását. Ahogy a Reszkessetek, betörők! című filmben is láthatjuk, többet ésszel, mint erővel. A korlátozott fizikális képességeket ügyesen felállított, jól működő csapdákkal helyettesítik. Douglas minden szavát értő társai, az általa gondozott gyönyörűséges kutyái pedig hűséges segítőként és tettestársként válnak védelmezővé vagy épp fosztogatóvá a helyzet függvényében. A társadalmi osztálykülönbség szülte egzisztenciális igazságtalanságok reflexióját sem hagyták ki a bűntények magyarázatából.

Hitchcock szerint a dokumentumfilmnek Isten a rendezője, viszont a játékfilmnek a rendező az istene. Jelen esetben maximálisan élt eme lehetőséggel Luc Besson, aki szétboncolja az istenhit és istenkép axiómáit az isteni igazság oltárán.

dráma

Douglas már fiatal kora óta küzdött azzal, hogy megtalálja a világban és a társadalomban a helyét, ezért inkább a kutyák társaságában keresett barátságot. Négylábú... több»

2