2024.02.28 23:31 Dorkateo Olvasottság: 816x
5

Túl monumentális?

Vártam az új Dűne második részét. Az elsővel hibái ellenére is nagyon elégedett voltam, a mai bemutató előtt gyorsan újranéztem. Frank Herbert Hugo-díjas műve eleve korszakalkotó sci-fi-fantasy, bár régen olvastam, lehet újrázom abban is. A korábbi feldolgozásokat is kedveltem, különösen Lynch vitatott 1984-es feldolgozását.

Az új rész hosszú lett. Többször éreztem a kezemben a pörgető gombot... A monumentálisnak szánt lassú jelenetek jó részét igencsak meg kellett volna vágni. Látványban nyilván nem sok újat kapunk, azt már elpufogtatták az első részben. A császári űrhajó csillogó gömbje... hát, nem túl eredeti ötlet. Mégis ez a film legfőbb érdeme, a látvány. De ez kevés.

Túl monumentális?

Ütős harci jelenetek, szerelem, messiásváró fremen rajongás és az ősi Bene Gesserit rend tagjainak ármánykodásai. Az Arrakis bolygón hangsúlyozottan egyenlőek a nők és férfiak (egy amerikai film PC-vezérelt írói szerint mindenképp), de a női fondorlat ábrázolása felülmúlja a férfiak történelmet író párbajait. Nem sikerült az, ami az első résznek igen: jól bemutatni a regény szövevényes politikai történetet és a mitikus atmoszférát, itt kissé súlytalanul, átvezetések nélkül történtek dolgok, ami a könyv olvasása híján kevésbé érthető. Mindenesetre Paul Atreides Muad'Dibként élére áll a harcnak, ahogy az várható volt az első rész alapján. A színészek továbbra is fantasztikusak, a homokszem a gépezetben egyértelműen a rendezőnek köszönhető.

Biztos voltam benne, hogy egy köztes történetet kapunk, s így is lett. Bár a forgatókönyv nagyjából megfelel Herbert első regényének, de számomra fontos részletek maradtak ki, s inkább a harci csinnadratta és a politikai ármány szerintem unalmasan ismerős képeit hangsúlyozták, erősen amerikai ízléssel. A marveli akciófilmek látványára éhezők kedvelni fogják. Én érezni vélem a bevétel maximalizálására törekvő producerek kezét az alkotáson, gondosan kinyirbáltak minden egyediséget a történetszálak közül.

A film következő részében várhatjuk majd a titokzatos Kwisatz Haderach felfedését. Csodálkoznék, ha Denis Villeneuve itt megállna, hiszen van még muníció a Dűne-univerzumban, van még öt további regény is alapanyagként. Arról nem is beszélve, hogy Herbert fia, Brian további részeket is írt. Bízom benne, hogy a Dűne 3 újra erősebb lesz a második, kissé egysíkúra sikerült mozinál. Nem adnék 3 csillagot, annál jobb, de a 4-et nem biztos, hogy megérdemli.

akció | dráma | kaland | sci-fi

Egy messzi jövőben, amikor bolygóközi királyságok között oszlik meg a hatalom, két uralkodó dinasztia ádáz harcot vív az Arrakis bolygó feletti uralomért. E világon hatalmas... több»

5