Az év legnagyobb zenés életrajzi filmje és még 9 film, amit CSAK a mozikban láthatsz ezen a héten (8. hét, 2024)

Az év eddigi egyik legerősebb hetét írjuk, ami a mozis premiereket illeti. Nem kevesebb mint tíz újdonság debütál a hazai mozikban, de ezúttal nem csak a számuk magas, a minőségre sem lehet majd panasz. A tíz film között ott van minden idők két talán legjobb szatírája, a Gyalog galopp és a Brian élete,  de jön a legendás zenész életét bemutató Bob Marley: One Love is. Mellettük családi vígjáték, magyar dráma és új animációs film is érkezik.

#10

animáció

Egy titkos szervezet őrzi a jólétünket. Kimetsu no Yaiba, a Démon Slayer démonok uralnák a világot. Ezek a démonok azonban évszázadok óta folyamatos harcot vívnak az egykori... több»

Egy titkos szervezet vigyáz ránk. Ha a Kimetsu no Yaiba, a Demon Slayer nem létezne, a földet már démonok uralnák: ők viszont évszázadok óta küzdenek az egykori emberi lények ellen, akik haláluk után rendkívüli képességekre tettek szert: erősek, gyorsan gyógyulnak és szinte halhatatlanok. Tanjiro a hegyek között él a családjával, amely a démonok támadásának az áldozata lesz. A kishúga, Nezuko túléli a támadást, de különös módon a démoni és az emberi lét között ragad. Tanjiro nem nyugszik. Vállalja a kiképzést, éveket tölt a felkészüléssel, és bármire hajlandó, hogy a rettenthetetlen démonvadászok elit egységének a tagja lehessen. De a démonvadászokra váró vizsga csak a kezdet: elképesztő kalandok várnak rá a démonok, az emberek és a démonvadászok között. És ő sosem hátrálhat meg, ha meg akarja menteni a húgát.
#9

62 A dohánypajta  (2022)

(2)

dráma

A 7 éves Vera Centenara egy igazi nagyvárosi kislány, így különösen örül annak, hogy vidéken, a nagyszüleivel töltheti az időt. A nagyapja egy hatalmas dohányfarm tulajdonosa,... több»

A 7 éves Vera (Vera Centenara) nagyvárosi kislány, de nagyon szeret nagyszüleinél lenni vidéken. Nagyapjának egy hatalmas dohányfarmja van, ami Vera számára tökéletes környezetet ad a városból kiszakadva. A rohangálásra ideális földeken túl a dohánypajta is felkelti érdeklődését, azonban van egy titok, amit nem mondanak el neki. Vera elkezd összebarátkozni a farmon dolgozó Nievesszel (Ada Mar), aki apja unszolására segít a családnak, miközben gazdagon éli barátnőivel a tinikre oly jellemző éjszaki életet. Bár kevés alvása ellenére próbálja elvégezni munkáját rendesen, nem titkolja, hogy nincs oda a helyzetért és ketrecbe zárva érzi magát. A két lány jól kijön egymással, hiszen összeköti őket saját maguk megtalálásának hajtóereje, ráadásul mindkettejükben ott a kalandvágy. És a kaland hirtelen meg is találja őket, amikor találkoznak egy barátságos mágikus lénnyel a farmon, amely azon nyomban megváltoztatja nézőpontjukat az általuk képzelt valóságról.
#8

dráma

Mozikban

Lefkovics Tamás, az együttérző, de konok bokszedző az évek során egyre jobban elhidegült fiától, Ivántól. Iván, aki ortodox zsidó, Izraelben keresett menedéket az apjával... több»

Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.
#7

71 Áldozat  (2022)

(2)

dráma

Irina egy cseh határ menti kisvárosban él fiával, Igorral. Amikor megtudja, hogy Igort három roma bántalmazta, az egész világa összeomlik. Ahogy telik az idő, Irina kezd... több»

Irina egy cseh határ menti kisvárosban él fiával, Igorral. Amikor megtudja, hogy Igort három roma bántalmazta, az egész világa összeomlik. Ahogy telik az idő, Irina kezd ellentmondásokat felfedezni a fiú történetében.
#6

51 Kutya és macska  (2024)

(2) (5)

animáció | kaland | vígjáték

Mozikban

Monica, a híres macska és internetes sztár, Diva gazdija. Jack pedig egy tolvaj, akinek legutóbbi rablását, egy hatalmas, felbecsülhetetlen értékű rubint véletlenül lenyelt egy... több»

Monica (Reem Kherici), a híres influenszermacska, Díva gazdája, Jack (Franck Dubosc) hírhedt tolvaj, akinek az utolsó zsákmányát, egy hatalmas és felbecsülhetetlen rubintot Chichi, a kóborkutya véletlenségből lenyelt. Szerencsétlen események sorozata váratlanul elválasztja Monicát imádott macskájától és Jacket a kevésbé kedvelt kutyától, a két riadt állat pedig teljesen ismeretlen helyre keveredik. Chichi és Díva számára, akikben egy szőrszálnyi hasonlóság sincs, egy Montrealtól New Yorkig tartó őrült utazás veszi kezdetét. A történet egyik szála az emberek kalandjait követi, akik becses állataik nyomait keresik, a másik szál pedig a kis kedvencekét, akik teljesen magukra maradtak és szokatlan módon, önállóan, magukat kell megvédeniük. Ők azonban még nem ismerik Brandtet, a zsarut, aki egyfolytában a nyomukban van, és bármit megtenne azért, hogy a megkaparintsa a drágakövet.
#5

76 Tökéletes napok  (2023)

(2) (5)

dráma

Mozikban

Hirayama (Koji Yakusho) látszólag tökéletesen elégedett egyszerű tokiói WC-takarítói életével. A szigorúan strukturált napi rutinján kívül a zene és a könyvek iránti... több»

Hirajama Tokióban dolgozik, munkája során mosdókat takarít. A férfi láthatóan elégedett egyszerű, harmonikus egyhangúságban telő életével, és örömet lel az élet apró csodáiban. Szabadidejét a zene és a könyvek iránti szenvedélyének szenteli, emellett rajong a fákért is, amelyeket féltve gondoz és állandóan fényképez is. Váratlan találkozások sorozatán keresztül fokozatosan egyre több minden derül ki a múltjából. Wim Wenders alkotása a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol főszereplőjének, Jakuso Kódzsinak ítélték a legjobb színésznek járó elismerést. A film az ökumenikus zsűri díját is megnyerte
#4

84 Tűzvörös égbolt  (2023)

(3) (4)

dráma | romantikus | vígjáték

A film két barát történetét követi nyomon, akik a Balti-tenger partján nyaralnak. Az egyikük képzőművész, a másikuk író, és mindketten azt remélik, hogy a nyaralás... több»

Leon és Felix terve az volt, hogy együtt töltik a nyarat egy nyaralóban a Balti-tenger partján. Barátként akartak ott lenni, de dolgozni is – az egyik a második könyvén, a másik a művészeti portfóliójának összeállításán. De Nadja és Devid is ott vannak, és rengeteg pozitív hangulatot hoznak magukkal. Négy fiatal kísérletezik a szerelemmel, ez pedig Leonnak nem megy könnyen. Hamarosan az erdő is lángolni kezd, hamueső esik, az ég kivörösödik, és a kapcsolatok új dimenzióba kerülnek.
#3

74 Bob Marley: One Love  (2024)

(8) (5)

dráma | életrajzi | zenés

2024-ben a BOB MARLEY ONE LOVE című film végre a nagyvászonra viszi egy olyan ikonikus személyiség inspiráló életét és zenéjét, aki a szeretet és az egység erőteljes... több»

A BOB MARLEY ONE LOVE egy ikon életét és zenéjét ünnepli, aki nemzedékeket inspirált üzenetével, mely a szeretetről és az egységről szól. A mozivásznon először láthatjuk Bob erőteljes történetét, ahogy a hányattatásain felülkerekedve végigjárja forradalmi zenéjének útját. A Marley-család produceri közreműködésével készült alkotást, amelyben a legendás zenészt Kingsley Ben-Adir, a feleségét, Ritát Lashana Lynch alakítja, 2024-ben láthatjuk a mozikban.
#2

86 Brian élete  (1979)

(62) (36)

szatíra | vígjáték

Netflix | TV-ben (BBC Earth, csütörtök 01:33)

Jézussal egy időben, alig egy istállóval arrébb még egy kisded született, Brian. A fiú a sors különös játékaként úgy nő fel és éli az életét – annak minden... több»

Fikuszt és kukiszt ugyan nem mutatunk majd azoknak, akik kihagyják a mozi nyújtotta közösségi élményt, de azt nem árt tudni, hogy aki így tesz, lemarad egy olyan filmről, melyet Norvégiában semmit sem kímélő humora miatt anno betiltottak. Nem vállalunk felelősséget, ha a mulasztás esetén a baráti társaságban valakit majd megköveznek ezért. Ha Jézus eljövetelének szatirikus (félre)értelmezéséről esetleg az ugrana be, hogy ez akár a Tatooine-on is játszódhatna, a tunéziai forgatási helyek révén ez nem is elvetemült gondolat! Várunk tehát minden szórakozni vágyót előbb február 22-től, majd március 7-től egy-egy héten át a Monty Python méltán kult státuszba emelkedett agymenéseire!
#1

85 Gyalog galopp  (1975)

(57) (39)

fantasy | kaland | szatíra | vígjáték

Netflix

A Monty Python a hatvanas években a BBC legnépszerűbb televíziós sorozata volt. A Gyalog-galopp egy egészestés fekete komédia Arthur király és a Keresztes lovagok korából. A... több»

Ez lesz az 1975-ös Gyalog galoppból a legelső mozibemutató (egészen a legutóbbi mozibemutatója óta). A jeles alkalom most szép kerek, ugyanis ezúttal a jubileumi 50-1 éves kiadás kapcsán tekinthetjük meg a termek sötétjében a digitálisan felújított, eredeti szinkronnal ellátott, rendező által újra nem vágott (mert így, ahogy van, tökéletes) filmet. A néhol skóciai turisztikai reklámnak is elmenő Gyalog galopp február 22-től csupán egy hétig lesz műsoron a budapesti mozikban, majd márciusban felbukkan pár vidéki helyszínen is.