Elhunyt Máthé ErzsiA kép forrása: Katona József Színház

95 éves korában elhunyt Máthé Erzsi színésznő.

Halálának hírét a  Katona József Színház közölte a nyilvánossággal. “Tehetségével,  temperamentumával, humorával, szakmai alázatával, és maximalizmusával minden színész generációnak példát mutatott. Összetéveszthetetlen orgánuma, alakításai felejthetetlenül égtek a közönség és a színházi világ emlékezetébe” - olvasható a közleményben.

Felsőfokú tanulmányait az Országos Színészegyesület hallgatójaként végezte, ahol többek között Gobi Hilda, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Ascher Oszkár voltak a tanárai.

A későbbi években tagja volt a Vígszínház társulatának, majd játszott a Pécsi Nemzeti Színháznál és a budapest Nemzeti Színháznál, amelynek állandó társulatának mintegy 30 évig volt tagja 1952-től. 1983-tól a Katona József Színház társulatának tagja volt, ahol 2012-ben lépett utoljára színpadra.

Mindemellett számos televíziós és mozifilmben is szerepelt, többek között a Szindbád, A fekete város, a Ház a sziklák alatt, a Bakaruhában és a Különös házasság. Pályafutása során szinkronszínészként olyan produkciókon dolgozott, mint a Belevaló papapótló, a Csupasz pisztoly és az Őrült nők ketrece.

Munkásságát Kossuth-díjjal Nemzet Színésze címmel is elismerék, 84 évesen visszavonult a színészettől. Nyugodjon békében!

 

#1
Máthé Erzsi

Máthé Erzsi

szül. 1927. 05. 16. - elhunyt 2023. 05. 08.
Budafok, Magyarország
Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.1945-1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának volt a hallgatója. 1948-1949 között a Vígszínház tagja volt. 1949-1952 között a... több»