A ’90-es évek televíziózásának egyik megkerülhetetlen ikonja volt, akit világszerte millióan néztek. Lucy Lawless szinte egész pályafutását a televíziózásnak szentelte néhány szinkronszerep, színpadi fellépések és mozis szerepek mellett. Az Új-Zélandi születésű színésznő ma 54 éves, de még ma is a legtöbben Xenával azonosítják.

Lucy Lawless karrierje rengeteg kisebb mellékszereppel indult, többnyire sorozatokban tűnt fel egy-egy epizód erejéig. Az áttörést végül az 1995-ös Herkules sorozat hozta meg, amelyben szintén csak epizodista volt. Ám az általa alakított Xena, a harcos hercegnő akkora népszerűségre tett szert abban a néhány epizódban, amiben felbukkant, hogy a stúdió saját sorozatot indított neki.

A Xena, a harcos hercegnő sorozat végül összesen hat évadot ért meg és népszerűsége sokkal nagyobb lett mint a Herkulesé. Ez megalapozta Lucy Lawless későbbi karrierjét is, habár a színésznő továbbra is elsősorban sorozatokban és más televíziós műsorokban szerepelt. Olyan sorozatokban láthattuk, mint a Miami helyszínelők, a Két pasi - meg egy kicsi, a The Soup, a Veronica Mars vagy a Csillagközi romboló, de feltűnt az Ash vs Evil Dead sorozatban is.

Filmek terén kapott egy cameót a 2002-es Pókemberben, egy valamivel nagyobb szerepet az Euro túra című vígjátékban. Emellett több Minyonok moziban is hallattuk a hangját.

Nagy port kavart, amikor elvállalta Lucretia szerepét a Spartacus - Vér és homok című sorozatban. Ebben ő maga is vállalt több leszbikus erotikus jelenetet is, amely kapcsán több interjúban is rákérdeztek nála: mi volt a helyzet Xena és társanője, Gabrielle esetében? Ő pedig mindig elmondta, hogy ha nem lett volna egyértelmű, ők ketten együtt voltak. Lucy Lawless egyébként az LMBTQ mozgalom egyik aktív támogatója.

Kevesen tudják róla, de a színészkedés mellett az éneklés sem áll távol tőle. Több lemezt is kiadott, de az utóbbi években e téren sem túl aktív. A közösségi médiában is több mint egy éve nem osztott meg új tartalmat követőivel, bár előtte sem volt a legtermékenyebb. Jelenleg Új-Zélandon él férjével és három gyermekével.