10 érdekesség A turné című filmről

Hazánkban egészen méltatlan módon kevéssé ismert Rob Reiner nagy klasszikusa, A turné, vagy angol címén a This Is Spinal Tap. A film mocumentary stílusban készült, azaz végig úgy tesz, mintha egy valóságos rock zenekar nagy visszatérését dokumentálná, teszi mindezt annyira hitelesen, hogy sokakat sikerült ténylegesen megtéveszteniük. Az évek során egyre nagyobb rajongótáborra tett szert a film, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a Kult-kedd című rovatunkan közlünk néhány meglepő érdekességet  filmről.


1. A film nem hozott rögtön sikert. A próbavetítésen egyenesen felhábrodtak a nézők az operatőri munkán. Panaszkodtak arra, hogy rázkódik a kép. Ehhez képest évekkel később, 2011-ben a Time Out London beválogatta a filmet minden idők legjobb komédiái közé.


2. Rengetegen, többek közt Ozzy Osbourne is azt gondolta, hogy a Spinal Tap egy létező zenekar, csak éppen ő nem hallott még róluk.


3. A korai tervek szerint Rob Reiner is a zenekarban játszott volna.


4. Minden hasonlóság a Black Sabbath zenekarral pusztán a véletlen műve. Sokan azt gondolták, hogy a mini Stonehenge a színpadon a Sabbath '83-as turnéjára utal, amely során a Black Sabbath díszletei túl nagyra sikerültek, és nem fértek el a színpadon. A helyzet viszont az, hogy  Stonegenges jelenetet még '82-ben forgatták.


5. Több zenész is, többek között Robert Plant, Jimmy Page, Eddie Van Halen, Eddie Vedder és Dee Snider is úgy nyilatkozot, hogy a film egészen hűen ábrázolja a zenészek életét.


6. Tom Waits saját bevallása szerint sírt a filmen.


7. A szövegkönyv nagy részét rögtönözték a zenészek. Éppen ezért egy bírósági keresetet is benyújtottak évekkel ezelőtt, hogy őket is jelöljék meg a film forgatókönyvírói között. A keresetet végül elutasították.


8. A mindössze 82 perces filmhez mintegy 100 órányi anyagot vettek fel. Ennek oka főleg a sok improvizálás volt.


9. A film több évtizednyi karrierje létjogosultságot adott egy igazi Spinal Tap nevű zenekarnak, így hát meg is alakult a banda Michael McKean, Christopher Guest és Harry Shearer közreműködésével. Több nagy koncertjük is volt, és több albumot is kaidtak már.


10. A filmhez később készült egy kevéssé ismert folytatás, a The Return of Spinal Tap címen.