10 meglepő érdekesség az Evil Dead című filmről

A kult kedd e heti számában egy legendás filmet elevenítünk fel. Aki esetleg még nem látta volna – és így nincs is mit felelevenítenie –, azoknak melegen ajánljuk ezt a formabontó horrort. Sam Raimi és Bruce Campbell horror univerzuma nem hiába kapott két folytatás részt, egy rebootot és egy sorozatot Bruce-szal. Ash karaktere azóta önálló életre kelt, kultikus hős lett, aki számos helyen és formátumban tűnik fel. Legutóbb például saját sorozatot kapott, ez az Ash vs Evil Dead. Na és azt tudtátok, hogy Ash indul az amerikai választásokon is?

1. 1978-ban Sam Raimi és régi jó barátja, Bruce Campbell elkezdtek egy film forgatásán dolgozni. A költségekre 1600 dollár állt a rendelkezésükre, a project Within the Woods néven futott. A munka afféle demónak készült, hogy felkeltsék a producerek érdeklődését. Sikerült is szert tenniü 350-375 ezer dollárra, hogy létrehozzák a Evil Dead-et. A film végül (nem számítva franchise értékét) 11 millió dollárt hozott.

2. A forgatás helyszínéül egy elhagyatott ház szolgált Tennesee álamban, ami néhány órányi útra van a civilizációtól, így a stáb 13 tagja kénytelen volt együtt aludni a házban.

3. A szemek elfátyolosítására szolgáló kontaktlencséket tíz percig tartott felhelyezni. Ezek a lencsék nagyon gyorsan, legfeljebb 15 perc alatt a szem kiszáradását okoztak komoly fájdalmakat okozva ezzel.

4. Sam Raimi nem tudott állvány vagy síneket szerezni, ezért nagyon ötletes módon feltalálta a shaky cam módszert. Ennek során a kamerát egy kb másfél méteres deszkára kötözték merőlegesen. A deszka két végét két ember fogta és hullámzásban tartva gyalgoltak vele. A sín hiányát pedig biciklivel oldották meg.

5. A filmbe eredetileg terveztek egy jelenetet, amiben – csak hogy tényleg autentikus legyen a táborozó fiatalság – füvet szívtak a házikóban, éppen miközben a pincében a Nekronomicon kerül elő. Annak érdekében, hogy hitelesek legyenek, tényleg beszívtak a stábbal együtt, de végül annyira túljátszották a szituációt, hogy ez a jelenet nem kerülhetett bele a filmbe.

6. A film elején látható sárga 1973-as Oldsmobile Delta 88 Sam Raimi kocsija. Ez az autó az összes Evil Dead filmben feltűnik, sőt, állítólag az összes Sam Raimi filmben látható, de az is lehet, hogy ez csak legenda...

7. Az Evil Dead franchise számos képregényt és videójátékot foglal magába, sőt még egy musical is született ezen a címen.

8. A filmet több európai ország sem vetítette.

9. Németországban 2001-ben került elérhetővé a vágatlan változat.

10. Még a forgatás befejezése előtt tervbe vették egy folytatás rész elkészítését.