10 meglepő érdekesség Az igenember című filmről

A film sikere alighanem már a megjelenésekor borítékolható volt, hiszen Jim Carrey eddigre már jó ismert komédia sztár volt, aki szinte minden évben jelentkezett egy szórakoztató, könnyed és megbizható színvonalú filmmel. Carrey mellet Zooey Deschanel és Bradley Cooper játéka tette még vonzóbbá a filmet, a rendezői széket pedig Peyton Reed foglalhatta el. Nyilván való volt, hogy Az igenember elsősorban a szélesebb közönséget célozta, nem a filmfesztiválokat és nem a díjkiosztókat. Romantikus komédiának viszont kiváló alkotás, sőt, a szokásosnál elgondolkodtatóbb. Ha az ember élete kétségbeejtően tespedté válik és nem hoznak pozitív változást a hétköznapok, akkor jó ötlet lehet igent mondani néhány újdonságra!

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. A filmet Danny Wallace azonos című regénye ihlette, aki autobiográfiai jellegű regényt írt élete egy évéről, amely során mindenre igent mondott.

2. A főszerepet eredetileg Jack Black-nek szánták.

3. Jim Carrey nem fix gázsiért vállalta a filmet. A bevételekből kapott részesedést, méghozzá 36.2 százalékot.

4. Jim Carrey a legtöbb jelenetnél nem használt kaszkadőrt. Ez több gondot is okozott, a bárban történt elesése például három borda megrepedésével végződött.

5. Jim Carrey ragaszkodott ahhoz, hogy végezze el a bungee ugrást. Ez egyáltalán nem tetszett a producereknek és a forgatást biztosító cégnek. Végül ezt a jelenetet vették fel utolsóként, és mindössze egyetlen alkalommal. Nyolc kamera rögzítette az ugrást, ha már egyszer nem lehet ismételni.

6. Jim Carrey nagyon belelovalta magát a szerepbe, és elkezdett igent mondani az élet nyújtotta lehetőségekre. Elkezdett kóraiul tanulni és gitározni is. A filmben egyébként tényleg őt halljuk gitározni.

7. Jim Carrey és Peyton Reed hosszabb időt töltöttek el együtt, hogy Carrey egyedi stílusának megfelelően amerikanizálják az egyébként brit Danny Wallace regényét.

8. Zooey Deschanel az eredeti tervek szerint nem ült volna robogóra a forgatáson, kaszkadőrt akartak használni. A gond az volt, hogy a kaszkadőr a jelenet forgatását megelőző napon csúnyán arcra esett és felrepedt a szája. A teljes gyógyulást 9 hónapra tippelték, így a színésznő kénytelen volt maga vállalni a jelenetet.

9. Zooey Deschanel és Jim Carrey ugyan azon a napon ünneplik születésnapjukat, január 17-én. Kettőjük között egyébként 18 év a korkülönbség.

10. A film zenéjét Mark Oliver Everett szerezte, aki az Eels frontembere. Éppen ezért hangzik fel a filmben ilyen sok dal az Eels-től.