103 éves korában elhunyt Kirk Douglas

Elhunyt Kirk Douglas, osztotta meg a világgal fia, Michael Douglas az Instagram oldalán. Hollywood ikonikus sztárja 103 évet élt.

Kirk Douglas 1916. december 9-én született a New York állambeli Amsterdamban. Fehérorosz zsidó családból származik, eredeti neve Issur Danielovich Demsky volt. Nehéz körülmények között nevelkedett, a középiskola elvégzése után bekerült a St. Lawrence Universityre, de otthagyta az iskolát, miután ösztöndíjat kapott az American Academy of Dramatic Artsra, ahol a később híres színésznő, jövendőbeli felesége, Lauren Bacall is csoporttársa volt. Ezekben az időkben változtatta meg nevét, majd az egyetem elvégzése után a Broadwayen debütált. 1941-ben a tengerészethez sorozták be, ahonnan ’44-ben harci sérülésekkel tért haza.

Bacall időközben híres lett, Douglas pedig még ’43-ban feleségül vette a színésznőt, és kapcsolatai révén sikerült is szerepekhez jutnia; az 1947-es Kísért a múlt című filmben már Robert Mitchum-mel játszott együtt.

Az ’50-es, ’60-as években több westernfilmben kapott szerepet. Első Oscar-jelölését az 1952-es Vincente Minelli rendezésében bemutatott A szörnyeteg és a szépség című filmben nyújtott alakításáért kapta, melyben egy nehéz természetű filmproducert játszik. A különféle marcona szerepei alól kivételt képez az 1956-os A nap szerelmese, melyben Van Goghot játszotta, alakításért Golden Globe-díjat nyert.

Legismertebb filmje mégis a Stanley Kubrick rendezésében bemutatott nagy költségvetésű Spartacus (1960) volt, melyben olyan színészek mellett láthattuk, mint Laurence Olivier, Charles Laughton és Tony Curtis.

Színészi karrierje mellett producerként is dolgozott, de rendezőként is kipróbálta magát. 1973-ban debütált első önálló filmje, a Scalawag, melyet 1975-ben a Lázadás a prérin követett. 1996-ban életműdíjat az Akadémiától. A 97 éves színész 2012 óta a Huffington Postnak vezet blogot. Két fia született, a szintén színész Michael Douglas, és a producer Joel Douglas.