Ötven év telt el a rock’n’roll vitathatatlan királya, Elvis Presley legendás 1968-as televíziós koncertje óta, amely újraindította zenei karrierjét. A „Comeback Special” néven híressé vált koncertfilm az évforduló alkalmából digitálisan felújított és újrakevert formában világszerte a mozikba kerül egy-egy estére. Magyarországon az Uránia Nemzeti Filmszínházban és több vidéki nagyvárosban is vetítik.

1958 – Elvis Presley szupersztárként között fürdött a népszerűségben. Lemezei rekordokat döntöttek a slágerlista élén, a rajongók szinte mindenhová követték, a nők rúzzsal írták a telefonszámukat a hófehér Cadillacjére. Tíz évvel későbbre már alig maradt nyoma ennek a rajongótábornak, miután Elvis két évre bevonult katonának, majd éveken át csak filmezéssel foglalkozott, ráadásul egyre gyengébb színvonalú, egy kaptafára készült alkotásokban. 1968-ra már hat éve nem volt listavezető slágere, színpadon, tévében évek óta nem szerepelt, lemezei alig fogytak. A rocktörténet eme rendkívül izgalmas korszakában olyan zenekarok kerültek egyre inkább a figyelem középpontjába, mint a Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, The Doors, vagy Jimi Hendrix, James Brown és Bob Dylan.

Elvis karrierjének megmentése érdekében a menedzsere leszervezett 1968 decemberére egy műsort az országos NBC televízióba. Az eredeti elképzelés egy némileg giccsbe hajló, szmokingos karácsonyi műsor lett volna, ám John Bindernek, a műsor koncepciójáért felelős fiatal, agilis rendezőnek más volt az elképzelése: a körítés helyett inkább az előadó igazi tehetségét és karizmáját akarta előtérbe helyezni. Ő az „igazi” Elvist akarta megmutatni, aki annak idején forradalmasította a rock'n'roll muzsikát –  a saját dalaival, élőben, közönség előtt, szmoking helyett bőrszerkóban. Hogy meggyőzze az eleinte kétkedő Elvist, a legenda szerint Binder elvitte sétálni Los Angeles legforgalmasabb sugárútjára, ahol a Király testközelből tapasztalhatta, hogy mekkorát csappant az ismertsége – konkrétan senki sem ismerte fel – és mekkora tétje van ennek az újszerű megközelítésű tévéshow-nak. Ezután Elvis gyakorlatilag beköltözött a tévéstudióba, és többett dolgozott a próbákon, mint korábbi filmjein együttvéve.

A műsor anyagát a '68 nyarán rögzítették, egy szűk körű, elkötelezett rajongókból álló közönség előtt a tévéstúdióban. Binder koncepciója remekül működött, Elvis mellett régi zenésztársai is közreműködtek, a sok felkészülés egy laza és közvetlen hangulatú „unplugged” koncert-showt eredményezett, sok rögtönzéssel, sztorizással, és persze a legnagyobb slágerekkel. Jellemző módon azért nem sok előadóművész tud megtölteni egy teljes koncertműsort kizárólag slágerlistás dalokkal, többek között felcsendült a „Jailhouse Rock”, „Hound Dog”, „Love Me Tender”, „A Little Less Conversation” vagy záródalként az „If I Can Dream”.

A tévéműsor hatalmas siker lett, a Király visszatérését több mint 30 millióan nézték meg (ez akkor az összes amerikai tévénéző közel 50%-a volt!). „Soha többé nem fogok olyan dalt énekelni, amiben nem hiszek, vagy olyan filmet, ami nem tetszik” – mondta a show után Elvis. A közvetítés feltámasztotta Elvis karrierjét, aki azt követően végleg visszatért a koncertezéshez, és 1977-ben bekövetkezett haláláig több mint 1000 koncertet adott. Ezek az évek adták zenei pályája csúcspontját, ekkor születtek legérettebb dalai.

“A nagy visszatérés” (Elvis Presley 1968 - A nagy visszatérés ) eredeti felvételét az 50. évforduló alkalmából digitálisan felújították és újrakeverték. A 90 perces koncertfilm augusztus 16-tól kezdve – egyúttal Elvis halálának évfordulójára is emlékezve – limitált vetítéssorozatban, egy-egy estére világszerte visszatér a mozikba, ahol a rock’n’roll rajongók szinte testközelből tapasztalhatják meg az ikonikus zenész kirobbanóan energikus előadóművészi tehetségét és utánozhatatlan kisugárzását. A filmet Magyarországon a színpadi produkciók moziközvetítéseire specializált Pannonia Entertainment mutatja be, augusztus 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztus 26-án a szegedi Belvárosi Moziban vetítik, emellett Szentendrén és Szigetszentmiklóson is látható lesz.