A PETA az Alfa bojkottjára szólít fel

A PETA hosszú évek óta figyeli árgus szemekkel a hollywoodi filmipart és a készülő produkciókat, és ahol azt tapasztalja, hogy állatoknak esik bántódása egy jelenet miatt, kíméletlenül és nagy nyilvánosságot felhasználva megy neki az alkotóknak.

A szervezet legutóbb az Alfa című film bojkottjára szólította fel a közönséget, mert tudomásukra jutott, hogy a film egy jelente miatt bölények vesztették életüket, és a tetemüket meg is nyúzták. A szervezet szerint ez egy teljesen felesleges lépés volt a produkció részéről, mindemellett pedig rettentő káros is.

A kérdéses film a jégkorszakban játszódik, története középpontjában pedig egy ember és egy sérült farkas barátsága áll, amely alapjaiban változtatta meg az ember és farkas viszonyát – illetve kialakította az ember és kutya szövetségének kereteit. A filmet Albert Hughes rendezte, és Kodi Smit-McPhee, illetve Chuck, a kutya-farkas keverék játsszák a főszerepet. Arról nincs hír, hogy Chuck hogyan viselte a forgatást, illetve neki esett-e bármilyen bántódása a folyamat közben - sokan viszont már azt is kifogásolhatónak tartják, hogy egy állatot hosszú évek kemény munkájával tréningeznek arra, hogy utána filmekben szerepeljen – és gázsijának nagy részét nyilvánvalóan nem ő, hanem gazdái és kiképzői kapják.

Ám a bojkott nem erről szól, hanem arról, hogy a PETA a bölények megölésével vádolja a filmkészítőket – ám egyes értesülések szerint a bölényeket nem a film miatt ölték meg, hanem egy mészárszéktől vásárolták, és akkor már nem éltek. Nem mintha ez sokat javítana azon a tényen, hogy valakik valamiért megöltek öt bölényt. Az American Humane Association szigorúan tiltja, hogy egy film forgatása miatt megöljenek egy állatot – ám lehet, hogy ebben az a jogi kiskapu, hogy ha más öli meg, az nem számít.

Hogyan hat majd az ügy a film anyagi megtérülésére, még a jövő zenéje – ám hogy ettől sokaknak elmegy majd tőle a kedve, az biztos.