A Titanic mentette meg egy Észak-Koreából menekülő nő életét

Hátborzongató történetet mesélt el magáról Park Yeon-Mi, aki saját elmondása szerint még 2007-ben, 13 évesen menekült el Észak-Koreából.

2014-ben a Guardiannek adott interjújában a fiatal nő elmondta, hogy titokban látta a Titanicot, amely számára nem csupán egy ablak volt a világra, a film ugyanis egyenesen az életét mentette meg. James Cameron rendezése Park Yeon-Mi számára nemcsak szellemi táplálék volt, hanem döntő szerepet játszott abban, hogy elmeneküljön az országból.

A nő elmondta, hogy 9 éves volt, amikor az egész iskolájával együtt kénytelen volt részt venni egyik osztálytársa édesanyjának kivégzésén. Egy stadionban gyűltek össze, hogy végignézzék a kivégzést. Az áldozatnak volt “vétsége”, hogy kölcsönadott egy dél-koreai filmet egy barátjának…

Az országban egyébként virágzik a feketepiac, a nyugati műszaki cikkek, termékek mellett DVD-k is beszerezhetők, amelyért Park Yeon-Mi elmondása szerint akár 2 kg rizs is kell fizetni. A kilencvenes években ez akár a túlélést is jelenthette egy család számára az országban dúló éhínség miatt.

“Mindenki éhezett, így nem engedhettük meg magunknak, hogy sok DVD-t vegyünk. Így ha nekem Hófehérke volt, a barátomnak pedig James Bond, akkor filmet cseréltünk” - emlékezett vissza a hölgy.

“A kedvenc filmjeim a Titanic, a James Bond és a Pretty Woman voltak. Az emberek Kínából szereztek be kalózmásolatokat. Észak-Koreában minden a legfőbb vezetőről szól, beleértve a könyveket, a zenét és a televíziót is. A Titanicban az kavart fel, hogy egy a férfi az életét adta ezért a nőért, nem pedig az országáért. Nem tudtam megérteni ezt a lelkiállapotot. Az észak-koreai kultúrában a szerelem szégyenletes dolog, és senki sem beszélt róla nyilvánosan. A rezsimet nem érdekelték az emberi vágyak, és a szerelmi történetek tiltottak voltak” - tette hozzá Yeon-Mi.

“A másik megdöbbentő dolog ebben a filmben az, hogy 100 évvel ezelőtt játszódott, és rájöttem, hogy az országunk a 21. században van, és még mindig nem értük el ezt a fejlettségi szintet. Rájöttem, hogy valami nincs rendben. Úgy tűnt, hogy színtől, kultúrától és nyelvtől függetlenül mindenki törődik a szerelemmel, csak mi nem. Miért nem engedte meg a rezsim, hogy ezt kifejezzük?” - mondta Yeon-Mi, aki ma már 30 éves, házas, egy kisfiú édesanyja, és az Egyesült Államokban él.

84 Titanic  (1997)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»