Arnold Schwarzenegger őszintén beszélt a szteroidhasználatáról

Arnold Schwarzenegger testépítő korábban is nyíltan beszélt arról, hogy szteroidokat használt. De soha nem részletezte, hogy pontosan mit is szedett.

Ez pedig évek (vagy évtizedek) óta rengeteg találgatáshoz vezetett azzal kapcsolatban, hogy Schwarzenegger pontosan mit fogyasztott a versenyszerű testépítés során.

A volt kormányzó azonban végre lezárta ezt a vitát. Kiderült, hogy Schwarzenegger két szerre, a tesztoszteronra és a D-Bolra építette a PED-programját (PED - performance enhancing drugs, vagyis teljesítményfokozó szerek). Ez utóbbi egy olyan szteroid, amely ma is népszerű a testépítők körében. "Száz milligramm hetente" - mondja a tesztoszteronhasználatáról -, "aztán napi három Dianabol, tehát 15 milligramm".

Ez a használat egybevág néhány olyan dologgal is, amire Schwarzenegger mindig is utalt. Egy jól ismert interjúban nem mondta, hogy "napi három Dianabol-t" szedett, de azt mondta, hogy a testépítők gyakran beszélnek a szteroid-kezelésükről, és dobják ki ezt a számot. Schwarzenegger tesztoszteronhasználata eközben összhangban volt azzal, amit manapság sok, tesztoszteronpótló terápián lévő srácnak előírnak.

Hogy egyértelmű legyen azonban, Schwarzenegger nem szeretné, ha bárki lemásolná az ő módszereit. Rámutatott, hogy az ő szerhasználata az 1970-es években egészen más volt: a szteroidok nem voltak illegálisak, amíg a Kongresszus el nem fogadta az 1990-es Anabolikus Szteroidok Ellenőrzéséről szóló törvényt. Schwarzenegger azt is hangsúlyozta, hogy csak orvosi felügyelet mellett használta a szteroidokat. Úgy látja, hogy ma az emelők nem így használják a szereket.

"A testépítés mindig, mindig biztonságos sportnak számított" - mondja - "De most már nem az. Most emberek halnak meg. Drogok túladagolása miatt halnak meg, és nem tudják, mi a f*szt csinálnak. És sarlatánokra hallgatnak. Ha el akarok menni és orvosi tanácsot akarok kapni egy legitim orvostól, akkor a UCLA-re megyek, vagy a Cleveland Klinikára."

Schwarzenegger azonban tisztában van azzal, hogy sokan nem hallgatnak a szteroidokat kerülő intésére. Elvégre valamilyen szinten ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a testépítésen keresztül felemelkedjen Hollywoodba. Mégis megpróbál valami hasznosat  mondani.

"Ne menj el eddig" - mondja a szteroidokról - "Igen, olyan korban vagyunk most, amikor mindig a könnyű pénzkeresés felé hajlunk, a gyors meggazdagodás módját keressük. Bármikor, amikor visszaélsz a testeddel, később megbánod. Szeretném, ha a fiatalok tudnák, hogy láttam olyan embereket, akik veseátültetést kaptak, és rettenetesen szenvedtek tőle."

Saját magát is egy sziklamászóhoz hasonlítja, aki nagy kockázatokat vállal, majd azt mondja másoknak, hogy ne tegyék. "Felismerem a tényt, hogy ki vagyok én."

A színész új sorozata, a Fubar mártól a Netflixen.

66 Fubar  (2023)

akció | kaland | thriller | vígjáték

Egy egész világon átívelő kémkaland, amelynek középpontjában apa és lánya áll, aki rájönnek, hogy az egész kapcsolatuk hazugságokra épült. Arnold Schwarzenegger... több»