Az Arany Málna nyílt levélben kritizálja az Oscart

Az amerikai filmakadémia nemrég úgy döntött, hogy új kategóriát hoz létre az Oscar-díjhoz, így jövőre, a 91. gálán már a kimagasló teljesítményt nyújtó populáris filmek is kaphatnak aranyszobrocskát. Hogy a kategória pontosan mit takar, illetve a filmeknek milyen feltételeknek kell majd megfelelni ahhoz, hogy jelöltek lehessenek a kategóriában, az még nem teljesen tiszta – ám az akadémia szándékai a frissítésre, illetve az Oscar-gálák nézettségének és elismertségének visszaállítására igenis egyértelműek.

A filmipar nagy része egyelőre várakozó állásponton van a dologgal kapcsolatban, hiszen még nem tudni pontosan, hogy a díj kiknek és hogyan kedvez – ám az Oscar antitézisének számító Arany Málna szervezői egyértelműen és fontos érvekkel megtámogatottan bírálják az Akadémia döntését.

Nyílt levelükben, melyet blogjukon tettek közzé, azzal bírálják a döntéshozókat, hogy nem csak az Oscart, hanem saját magukat is lealacsonyítják ezzel a döntéssel, hiszen a díjnak a legjobbak legjobbját kéne elismernie és a filmet mint művészeti ágat kezelnie, nem pedig mást. Arra, hogy a filmipar legalján, és bevallottan közönségfilmnek gyártott, ipari alapanyagot átnézzék, ott vannak ők.

Az Arany Málnát ugyan sokan nem veszik komolyan, sőt, át sem veszik – vagy nem értik a mögöttes tartalmat, a kritikát és a viccet benne, attól még sokkal többről szól, mint az év filmes termésének legrosszabbjainak kiválogatása. A díj döntéshozói ugyanis azzal a céllal csinálják mindezt már hosszú évek óta, hogy a szerintük tehetségesnek és jobbra érdemesnek tartott filmkészítőket és színészeket emlékeztessék arra, hogy ennél azért tudnak jobbat. A díj célja nem a gátlástalan kritizálás vagy földbe taposás, sokkal inkább az, hogy azok, akik értik a filmművészet fontosságát és nyelvezetét, ne menjenek el szó nélkül amellett, ha valaki néhány produkció erejéig eladja a lelkét az ördögnek.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy közönségfilm ne lehetne jó – de a Málna szervezői szerint annak semmi keresnivalója nincs egy olyan múltú eseményen, mint az Oscar. Arra is kitértek, hogy a Málna és az Oscar függ egymástól, és kérték az Akadémia tagjait, hogy ne hagyják őket ebben cserben – és az is egyértelműen kiderül, hogy a levél írói mekkora tisztelettel viseltetnek a másik szervezet iránt.

Érdekes kérdés, hogy a Málna vajon hogy lép majd erre, és ők is létrehoznak-e egy új kategóriát. Legutóbb 2014-ben tették meg: az új díj azoknak jár, akik egy Arany Málna-jelölés vagy díj után sikeresen visszatértek a csúcsra.  Ki tudja, lehet, hogy a végén az Arany Málna nagyobb elismertségnek örvend majd, mint a most igen nehéz időszakot élő Oscar.