Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
65%

A John Malkovich menet (1999)

Being John Malkovich
Filmadatlap
 
28
Szereplők
9
Vélemények
11
Képek
2
Videók
 
Eduard   2020. 03. 13.

legújabb vélemény

Egyesek azt írták, hogy nem nagyon értették a filmet, de itt szerintem nem is ez a lényeg. Talán nem is kell megérteni, de egy gandzsa után nagyon nagy élmény volt. Ez egy egyedien szórakoztató film, egy szerencsétlen bábszínészről, aki valami földö... több»

 
Bizsu82   2019. 01. 18.

Izgalmas film. Annak ellenére hogy nem egy mai alkotás mégis megállja a helyét . Időtálló és színvonalas film profi szereplőkkel és profi rendezéssel.


 
sztankobazsi   2015. 11. 18.

Nekem kicsit abszurd volt ez a film, nem is tudom igazán hová soroljam. Érdekes a sztori, jók a színészek, de egy nagy katyvasz az egész, követhetetlen volt számomra. Akit ki lehet emelni az csakis Malkovich.

 
Nnoorraa   2016. 09. 06.

Érdekes, kissé elvont film. Különleges , kissé ironikus a humora. A színészek jól alakítanak, hozzák a formájukat. Egyedi, igényes filmek kedvelőinek tetszeni fog. Érdemes megnézni.

 
tonic85   2015. 02. 05.

Életem legérthetetlenebb filmje. Totál követhetetlen, nem látom a lényeget benne. Nekem nem jött át, így viszont értékelni sem tudom igazán. Azért valamit akkor is kéne nyújtania egy filmnek, de ezt valahogy nem tudom megfogni.

 
antoska   2015. 03. 23.

Egy hatalmas film, Malkovich remek alakítást hozott! Igazi kultikus darab, Tetszett! :) Remek film volt, nagyszerű színészekkel, a téma is elég érdekes volt. Én nagyon élveztem.

 
Turon   2018. 07. 09.

Nem tehetek róla, hogy kivagyok John Malkovichtól, ez biztos valami elfojtott gyerekkori sokk, hogy félek a csúnya emberektől. Viszont értékelendő dolognak tartom, hogy ennek ellenére képes voltam végignézni ezt a filmet – kutyaharapás szőrével, ugye... több»

John Cusack

A film összbevétele 22 858 926 dollár volt (imdb.com).

 

John Malkovich szerepére természetesen csak John Malkovichjöhetett számításba, aki szerencsére elfogadt a szerepet, de azért ez nem ment simán. Charlie Kaufman egyébként azért választotta éppen Malkovichot, mert szerinte nagyon vicces, ha sokat ismételgetik ezt a nevet.

(ps)
 

Az akkor még ismeretlen író és rendező páros azonban nem tudta elérni John Malkovich. A forgatókönyvet Francis Ford Coppola juttatta el John Malkovich-nak. Ki gondolná, hogy a segítség a családból jött? Francis Ford Coppola ugyanis Spike Jonze mostohaapja volt 1999 és 2003 között.

(ps)
 

De nem ment minden simán... John Malkovich- először azt hitte, hogy valamivel felbosszantotta Charlie Kaufman-t, ait egyébként személyesen még nem ismert, és a forgatókönyv valamiféle inzultáció. Amikor személyesen is találkoztak, John Malkovich azt javasolta, hogy játsza más Malkovich-ot a filmben, de szívesen beáll a produkció mögé producerként.

(ps)
 

A stúdió, a New Line Cinema a megbeszélésen új ötlettel állt elő. Ők nem akarták John Malkovich-ot, azt javasolták, hogy legyen a film címe Tom Cruise menet. John Malkovich első kérdése pedig ez volt: „Tényleg, miért ne lehetne inkább Cruise?”

(ps)
 

Amikor végre elindult a gyártás John Malkovich azt javasolta a rendezőnek, hogy tegye még szatirikusabbá a filmet, csak így lesz igazán ütős és nevettető a végeredmény.

(ps)
 

Charlie Kaufman nem írta le sem Lotte (Cameron Diaz), sem pedig Maxine (Catherine Keener) kinézetét, minden a rendezőre, Spike Jonze-ra volt bízva. Jonze elkezdett fényképeket készíteni a járókelőkről New York utcáin, majd ezeket megmutatta a színésznőknek és a stílisztnak, valamint a sminkesnek. Amikor Cameron Diaz felvette a Lotte ruháit, elkészítették a sminket és enyhe akcentussal ezdett el beszélni, akkor a stáb többi, nem beavatott tagja azt hitte, hogy egy új arc került a forgatásra, egyszerűen nem ismerték fel Diaz-t.

(ps)
 

Az eredeti forgatókönyv szerint Malkovich barátja nem Charlie Sheen lett volna, hanem Kevin Bacon. A módosítást maga Malkovich javasolta.

(ps)
 

John Cusack azt mondta a menedzserének, hogy adja oda neki a legelvetemültebb és legtébolyultabb forgatókönyvet, amivel mostanság találkozott. Így kapta meg a A John Malkovich menet forgatókönyvét, amibe rögtön beleszeretett.

(ps)
 

Charlie Kaufman és Spike Jonze úgy döntöttek, hogy nem fogják elmagyarázi a film mondanivalóját, mindent a nézőkre hagynak. Ám John Malkovich egy interjúban úgy döntött, hogy megosztja mindenkivel az ő magyarázatát. Szerinte a film azt próbálja bemutatni, hogy mi is a színjátszás. A színjátszás egy varázslat, ami ajtót nyit valaki másnak a fejébe, így – még ha csak néhány percre is – de kimenekülhetsz a saját fejedből. Ilyenkor érdekes, gyönyörű és erotikus még a legközönségesebb dolog is. De a film nem csak ennyiről szól, van itt még egy fontos dolog: manapság az életünk egyre virtuálisabb! A bánatot és az örömöt nem is a saját életünkben éljük meg, hanem celebek bánatát és celebek örömét éljük meg sajátunkként. Ez viszont már a művészet vége, mert ebben nincs végszó.

(ps)
 

Charlie Kaufman még 1994-ben megírta a film forgatókönyvét, amihez felhasználta két korábbi ötletét, amiket eredetileg két külön filmnek szánt. Az egyik sztori egy házas férfiról szólt, aki beleszeret egy másik nőbe, a másik történet pedig egy portálról, amely John Malkovich fejébe repíti azokat, akik belelépnek. A forgatókönyvet egyébként 1996-ban olvasta el Spike Jonze.

(ps)