Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
65%

A John Malkovich menet (1999)

Being John Malkovich
Filmadatlap
 
28
Szereplők
9
Vélemények
37
Képek
2
Videók
 
Ed   2020. 03. 13.

legújabb vélemény

0

Egyesek azt írták, hogy nem nagyon értették a filmet, de itt szerintem nem is ez a lényeg. Talán nem is kell megérteni, de egy gandzsa után nagyon nagy élmény volt. Ez egy egyedien szórakoztató film, egy szerencsétlen bábszínészről, aki valami földö... több»

 
Bizsu82   2019. 01. 18.

0

Izgalmas film. Annak ellenére hogy nem egy mai alkotás mégis megállja a helyét . Időtálló és színvonalas film profi szereplőkkel és profi rendezéssel.


 
sztankobazsi   2015. 11. 18.

0

Nekem kicsit abszurd volt ez a film, nem is tudom igazán hová soroljam. Érdekes a sztori, jók a színészek, de egy nagy katyvasz az egész, követhetetlen volt számomra. Akit ki lehet emelni az csakis Malkovich.

 
Nnoorraa   2016. 09. 06.

0

Érdekes, kissé elvont film. Különleges , kissé ironikus a humora. A színészek jól alakítanak, hozzák a formájukat. Egyedi, igényes filmek kedvelőinek tetszeni fog. Érdemes megnézni.

 
tonic85   2015. 02. 05.

0

Életem legérthetetlenebb filmje. Totál követhetetlen, nem látom a lényeget benne. Nekem nem jött át, így viszont értékelni sem tudom igazán. Azért valamit akkor is kéne nyújtania egy filmnek, de ezt valahogy nem tudom megfogni.

 
antoska   2015. 03. 23.

0

Egy hatalmas film, Malkovich remek alakítást hozott! Igazi kultikus darab, Tetszett! :) Remek film volt, nagyszerű színészekkel, a téma is elég érdekes volt. Én nagyon élveztem.

 
Turon   2018. 07. 09.

0

Nem tehetek róla, hogy kivagyok John Malkovichtól, ez biztos valami elfojtott gyerekkori sokk, hogy félek a csúnya emberektől. Viszont értékelendő dolognak tartom, hogy ennek ellenére képes voltam végignézni ezt a filmet – kutyaharapás szőrével, ugye... több»

Galéria (37)

John Cusack

Videók (2)

A film összbevétele 22 858 926 dollár volt (imdb.com).

 

John Malkovich szerepére természetesen csak John Malkovichjöhetett számításba, aki szerencsére elfogadt a szerepet, de azért ez nem ment simán. Charlie Kaufman egyébként azért választotta éppen Malkovichot, mert szerinte nagyon vicces, ha sokat ismételgetik ezt a nevet.

(ps)
 

Az akkor még ismeretlen író és rendező páros azonban nem tudta elérni John Malkovich. A forgatókönyvet Francis Ford Coppola juttatta el John Malkovich-nak. Ki gondolná, hogy a segítség a családból jött? Francis Ford Coppola ugyanis Spike Jonze mostohaapja volt 1999 és 2003 között.

(ps)
 

De nem ment minden simán... John Malkovich- először azt hitte, hogy valamivel felbosszantotta Charlie Kaufman-t, ait egyébként személyesen még nem ismert, és a forgatókönyv valamiféle inzultáció. Amikor személyesen is találkoztak, John Malkovich azt javasolta, hogy játsza más Malkovich-ot a filmben, de szívesen beáll a produkció mögé producerként.

(ps)
 

A stúdió, a New Line Cinema a megbeszélésen új ötlettel állt elő. Ők nem akarták John Malkovich-ot, azt javasolták, hogy legyen a film címe Tom Cruise menet. John Malkovich első kérdése pedig ez volt: „Tényleg, miért ne lehetne inkább Cruise?”

(ps)
 

Amikor végre elindult a gyártás John Malkovich azt javasolta a rendezőnek, hogy tegye még szatirikusabbá a filmet, csak így lesz igazán ütős és nevettető a végeredmény.

(ps)
 

Charlie Kaufman nem írta le sem Lotte (Cameron Diaz), sem pedig Maxine (Catherine Keener) kinézetét, minden a rendezőre, Spike Jonze-ra volt bízva. Jonze elkezdett fényképeket készíteni a járókelőkről New York utcáin, majd ezeket megmutatta a színésznőknek és a stílisztnak, valamint a sminkesnek. Amikor Cameron Diaz felvette a Lotte ruháit, elkészítették a sminket és enyhe akcentussal ezdett el beszélni, akkor a stáb többi, nem beavatott tagja azt hitte, hogy egy új arc került a forgatásra, egyszerűen nem ismerték fel Diaz-t.

(ps)
 

Az eredeti forgatókönyv szerint Malkovich barátja nem Charlie Sheen lett volna, hanem Kevin Bacon. A módosítást maga Malkovich javasolta.

(ps)
 

John Cusack azt mondta a menedzserének, hogy adja oda neki a legelvetemültebb és legtébolyultabb forgatókönyvet, amivel mostanság találkozott. Így kapta meg a A John Malkovich menet forgatókönyvét, amibe rögtön beleszeretett.

(ps)
 

Charlie Kaufman és Spike Jonze úgy döntöttek, hogy nem fogják elmagyarázi a film mondanivalóját, mindent a nézőkre hagynak. Ám John Malkovich egy interjúban úgy döntött, hogy megosztja mindenkivel az ő magyarázatát. Szerinte a film azt próbálja bemutatni, hogy mi is a színjátszás. A színjátszás egy varázslat, ami ajtót nyit valaki másnak a fejébe, így – még ha csak néhány percre is – de kimenekülhetsz a saját fejedből. Ilyenkor érdekes, gyönyörű és erotikus még a legközönségesebb dolog is. De a film nem csak ennyiről szól, van itt még egy fontos dolog: manapság az életünk egyre virtuálisabb! A bánatot és az örömöt nem is a saját életünkben éljük meg, hanem celebek bánatát és celebek örömét éljük meg sajátunkként. Ez viszont már a művészet vége, mert ebben nincs végszó.

(ps)
 

Charlie Kaufman még 1994-ben megírta a film forgatókönyvét, amihez felhasználta két korábbi ötletét, amiket eredetileg két külön filmnek szánt. Az egyik sztori egy házas férfiról szólt, aki beleszeret egy másik nőbe, a másik történet pedig egy portálról, amely John Malkovich fejébe repíti azokat, akik belelépnek. A forgatókönyvet egyébként 1996-ban olvasta el Spike Jonze.

(ps)