Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
65%

A John Malkovich menet (1999)

Being John Malkovich
Filmadatlap
 
28
Szereplők
9
Vélemények
37
Képek
2
Videók

Érdekességek: A John Malkovich menet (1999)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 22 858 926 dollár volt (imdb.com).

 

John Malkovich szerepére természetesen csak John Malkovichjöhetett számításba, aki szerencsére elfogadt a szerepet, de azért ez nem ment simán. Charlie Kaufman egyébként azért választotta éppen Malkovichot, mert szerinte nagyon vicces, ha sokat ismételgetik ezt a nevet.

(ps)
 

Az akkor még ismeretlen író és rendező páros azonban nem tudta elérni John Malkovich. A forgatókönyvet Francis Ford Coppola juttatta el John Malkovich-nak. Ki gondolná, hogy a segítség a családból jött? Francis Ford Coppola ugyanis Spike Jonze mostohaapja volt 1999 és 2003 között.

(ps)
 

De nem ment minden simán... John Malkovich- először azt hitte, hogy valamivel felbosszantotta Charlie Kaufman-t, ait egyébként személyesen még nem ismert, és a forgatókönyv valamiféle inzultáció. Amikor személyesen is találkoztak, John Malkovich azt javasolta, hogy játsza más Malkovich-ot a filmben, de szívesen beáll a produkció mögé producerként.

(ps)
 

A stúdió, a New Line Cinema a megbeszélésen új ötlettel állt elő. Ők nem akarták John Malkovich-ot, azt javasolták, hogy legyen a film címe Tom Cruise menet. John Malkovich első kérdése pedig ez volt: „Tényleg, miért ne lehetne inkább Cruise?”

(ps)
 

Amikor végre elindult a gyártás John Malkovich azt javasolta a rendezőnek, hogy tegye még szatirikusabbá a filmet, csak így lesz igazán ütős és nevettető a végeredmény.

(ps)
 

Charlie Kaufman nem írta le sem Lotte (Cameron Diaz), sem pedig Maxine (Catherine Keener) kinézetét, minden a rendezőre, Spike Jonze-ra volt bízva. Jonze elkezdett fényképeket készíteni a járókelőkről New York utcáin, majd ezeket megmutatta a színésznőknek és a stílisztnak, valamint a sminkesnek. Amikor Cameron Diaz felvette a Lotte ruháit, elkészítették a sminket és enyhe akcentussal ezdett el beszélni, akkor a stáb többi, nem beavatott tagja azt hitte, hogy egy új arc került a forgatásra, egyszerűen nem ismerték fel Diaz-t.

(ps)
 

Az eredeti forgatókönyv szerint Malkovich barátja nem Charlie Sheen lett volna, hanem Kevin Bacon. A módosítást maga Malkovich javasolta.

(ps)
 

John Cusack azt mondta a menedzserének, hogy adja oda neki a legelvetemültebb és legtébolyultabb forgatókönyvet, amivel mostanság találkozott. Így kapta meg a A John Malkovich menet forgatókönyvét, amibe rögtön beleszeretett.

(ps)
 

Charlie Kaufman és Spike Jonze úgy döntöttek, hogy nem fogják elmagyarázi a film mondanivalóját, mindent a nézőkre hagynak. Ám John Malkovich egy interjúban úgy döntött, hogy megosztja mindenkivel az ő magyarázatát. Szerinte a film azt próbálja bemutatni, hogy mi is a színjátszás. A színjátszás egy varázslat, ami ajtót nyit valaki másnak a fejébe, így – még ha csak néhány percre is – de kimenekülhetsz a saját fejedből. Ilyenkor érdekes, gyönyörű és erotikus még a legközönségesebb dolog is. De a film nem csak ennyiről szól, van itt még egy fontos dolog: manapság az életünk egyre virtuálisabb! A bánatot és az örömöt nem is a saját életünkben éljük meg, hanem celebek bánatát és celebek örömét éljük meg sajátunkként. Ez viszont már a művészet vége, mert ebben nincs végszó.

(ps)
 

Charlie Kaufman még 1994-ben megírta a film forgatókönyvét, amihez felhasználta két korábbi ötletét, amiket eredetileg két külön filmnek szánt. Az egyik sztori egy házas férfiról szólt, aki beleszeret egy másik nőbe, a másik történet pedig egy portálról, amely John Malkovich fejébe repíti azokat, akik belelépnek. A forgatókönyvet egyébként 1996-ban olvasta el Spike Jonze.

(ps)
 

A teherautóból kidobott fémdoboz, ami fejbe találta John Malkovichot valójában egy sörösdoboz, amit az egyik statiszta hajított a színésznek. Malkovich kiáltásai éppen ezért valósak voltak. A jelenet annyira tetszett a rendezőnek, Spike Jonze-nak, hogy benne hagyta a filmben.

(pisti18)
 

A filmben sok karakter rosszul emlékezik rá, hogy John Malkovich játszott-e ékszertolvajt, mire ő rámutat, hogy nem. Majd pár évvel később, 2003-ban a Johnny English című filmben azonban egy ékszertolvaj szerepében láthattuk.

(SódóGA)
 

Charlie Kaufman írónak egyáltalán nem volt másik színészre ötlete, amikor a történetet írta, mert csak Malkovich-csal tudta elképzelni a filmet, ezért folyamatosan utasította vissza az erre tett felkéréseket, még akkor is, amikor maga Malkovich kérte meg rá.

(SódóGA)
 

John Cusack megtanult marionett bábukkal bánni a szerep kedvéért.

(SódóGA)
 

John Malkovich valódi középső neve Galvin, míg a filmben Horatio.

(SódóGA)
 

A rendező Spike Jonze szerint, amikor Hollywoodban házalt a forgatókönyvvel, egy meg nem nevezett producer megkérdezte tőle, hogy nem akarja-e átírni a címet Tom Cruise menetre.

(SódóGA)