Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
85%

Ollókezű Edward (1990)

Edward Scissorhands
Filmadatlap
 
29
Szereplők
79
Vélemények
18
Képek
1
Videók
 
VvV   2019. 10. 30.

legújabb vélemény

0

Nem egy szokványos, hétköznapi történet. Ami miatt szeretem az a sok bújtatott igazság, ami a filmben van.

 
GedyPapa   2017. 03. 08.

2

Felejthetetlen történet, felejthetetlen alakítással. Így lehet a legjobban összefoglalni ezt az alkotást. Nagyon jó alapötletből kiindulva ismerhetünk meg egy tragikomikus karaktert, akinek az élete megannyi megpróbáltatáson keresztül jut el egy boldognak tűnő befejezéshez.


 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 15.

1
Kertváros kritika

Az Ollókezű Edward egy szép, érzelmes és ízig-vérig Tim Burtont idéző történet. A rendező nagyon szeret "fura" alakokról és meg nem értett zsenikről mesélni, s a Depp-Burton páros első közös munkája is egy mese, s nemcsak attól, hogy a film egy esti ... teljes kritika»

 
mamiéstöti2   2015. 01. 23.

1

Gyerekkoromban nagyon szerettem ezt a filmet, egy felejthetetlen történet. Johnny Depp munkásságának első gyöngyszeme. Az abszurd humor sajátosságaival fűszerezett fantasztikus film.

 
indingo   2017. 04. 18.

1

Ha nem mondják is a látványból és Johnny Deppből lehet tudni, hogy egy Tim Burton alkotást nézünk. Látványos és egyedi története volt, tetszett.

 
Deku   2017. 07. 10.

0

Fiatalabb koromban volt, hogy belepillantottam, akkoriban horrorisztikusnak tűnt. Így ma az maradt meg bennem, hogy komor a hangulata. Bár Depp itt is fantasztikus mint általában.

 
HETEDIK   2019. 03. 31.

0

Tim Burton máig egyik legjobb mozija látlelet az emberi fajról. Ha van rá oka és lehetősége, kihasználja a másikat, gátlástalanul. Így jár különc hősünk is, aki először naívan segít mindenkinek, majd kiábrándulva ebből az alantas fajból bosszút áll é... több»

Galéria (18)

Johnny Depp
Dianne Wiest
Vincent Price
Johnny Depp
Johnny Depp
Kathy Baker
Alan Arkin
Johnny Depp

Videók (1)

A film összbevétele 86 024 005 dollár volt (imdb.com).

 

A film szerepel Steven Jay híres "1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz" című listáján.

(phanzetomox)
 

A film azért készülhetett el, mert Tim Burton és Caroline Thompson éppen ugyan annál a ügynékségnél volt. Ott pedig kipattant az ötlet, hogy hozzák össze őket egy közös produkció erejéig.

(ps)
 

Peg karakterét Caroline Thompson édesanyja ihlette, aki gyermekkorában gyakran hozott haza rászoruló idegeneket.

(ps)
 

Sőt, nem csak édesanyját, hanem a szomszédjait is beleírta a könyvbe, akik közül többen magukra ismertek egy-egy karakterben, pédául Joyce Monroe-ban (Kathy Baker).

(ps)
 

Johnny Depp először nem igazán értette a karakterét, de Caroline Thompson elárulta neki, hogy Edward személyiségjegyeit a (szintén Edward nevű) kutyájáról mintázta, és hirtelen minden a helyére került. Edward nem ember, csak egy okos és kedves teremtmény, aki gyakran saját akaratán kívül tesz tönkre mindent maga körül.

(ps)
 

Edwar csodálatos bokorszobrai nem igaziak.

(ps)
 

A forgatókönyvet három hét alatt készítette el Caroline Thompson, az egyetlen jelenet, ami belekerült a filmbe, de nem szerepelt a forgatókönyvben a vizeságyas jelenet volt.

(ps)
 

A film lehetőséget adott Tim Burton-nek, hogy együt dolgozhasson Vincent Price-szal, aki Edward mesterét alakította. Ez sokat jelentett Burtonnek, aki mindig mestereként tekintett Price-ra.

(ps)
 

Dr. David Legg paleontológus 2013-ban egy 505 millió éves fosszíliát talált, amit Kooteninchela Deppi néven nevezett el, ugyanis a fosszília Ollókezű Edwardra emlékeztette.

(ps)
 

Burton a forgatás során azt javasolta Bo Welch rendező barátjának, hogy hívja el randira Caroline Thompson-t. A randi meglehetősen jól sikerült, a pár azóta összeházasodott, és még mindig együtt vannak.

(ps)
 
Tim Burton egykoron a kedvenc rendezőm volt, és ezért nagyon fáj, hogy még mindig nem sikerült kikekeverednie abból a szakmai gödörből, amelyben már túl régen tanyázik, ezért hatalmas élmény volt újra látni egy olyan filmet, amelyet tehetsége teljében forgatott. 9/10 több»
 
Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni az Ollókezű Edwardról, ami 30 évvel a bemutatását követően is képes elvarázsolni és megsebezni a nézőjét. több»