2017.02.15 21:53 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Kertváros kritika

Az Ollókezű Edward egy szép, érzelmes és ízig-vérig Tim Burtont idéző történet. A rendező nagyon szeret "fura" alakokról és meg nem értett zsenikről mesélni, s a Depp-Burton páros első közös munkája is egy mese, s nemcsak attól, hogy a film egy esti mese felidézésével indul.

Johnny Depp egy nagyon jó színész, efelől nincs kétség, ám nagyon sok olyan karaktert elevenített meg, ahol eltúlzott gesztusokra, s nagyon különleges arcjátékra volt szükség. Ez nincs másképp az Ollókezű Edward esetében sem, de mégis az egész más. Itt szinte csak és kizárólag a mimikára támaszkodhatott, de milyen mesteri szinten! Ekkora érzelmi skála ritkán idéződik meg a filmvásznon, az egyszer biztos, s így képes együttérzést kiváltani a nézőből!

Kertváros kritika

Azonban a film nemcsak egy érzelmes (de nem giccses) mese, hanem egy nagyon jó kritikát is megfogalmaz az amerikai kertvárosi lét felszínességével kapcsolatban: először mindenki fél Edwardtól, aztán megkedvelik, sőt, "sztár" lesz, majd az első hibájánál megbélyegzik, s újból kitaszítanák. De azért jó volt az ollókezeit kertszobrászatra, hajvágásra és kutyakozmetikára felhasználni. E felszínesség mellett pedig sok apró kis ütköztetés van a filmben (pl.: a kertváros egyen házai mögött magasodik egy régi, gótikus kastély, vagy: Edwardot a család egy vízágyas szobában akarja elszállásolni), amelyeket akár finom iróniaként is értelmezhetünk. Közben pedig kiemelendő az is, hogy az emberi kéz a szeretet kifejezőjeként is interpretálható (ölelni lehet vele például), s itt egy ember, aki bár szeretne szeretetet adni és kapni, mégsem képes rá, mert megsebesítheti a másik félt, s saját magát is.

Depp játéka mellett kiemelhető még Winona Ryder és Dianne Wiest is, ám én Vincent Price-ra hívnám fel a figyelmet, akinek ez volt az utolsó filmszerepe, s bár ekkor már öreg és beteg volt, nem lehetett vele olyan sok jelenetet felvenni, de utoljára egy nagyon szerethető figura megformálójaként láthattuk.

Az Ollókezű Edward a maga jogán érdemelte ki kult státusát, mind Tim Burton, mint Johnny Depp munkásságának egy igen jó darabja.

dráma | fantasy | romantikus | szatíra

A különc feltaláló meg akarta alkotni magának a tökéletes teremtményt, ám mielőtt befejezhette volna, meghalt, és Edward hiába érez, gondolkodik, mégsem képes beilleszkedni a... több»

1