77 Colette  (2018)

Már csak napok kérdése, és a hazai mozikba is megérkezik Wash Westmoreland filmje. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 9 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

2019.03.15   olvasottság: <1000x   szerző: Archívum  

Hamarosan a mozikban a pazar kritikai fogadtatású Colette, mely Sidonie-Gabrielle Colette Nobel-díjra jelölt írónő fordulatokban gazdag életét dolgozza fel.

A produkciót Richard Glatzer, Wash Westmoreland és Rebecca Lenkiewicz forgatókönyve alapján Wash Westmoreland rendezte (Megmaradt Alice-nek, Colette), míg a főbb szerepeket Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson, Balázs Csémy, Árpa Attila, Haumann Máté és Fiona Shaw alakítják.

Íme tehát 9 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A forgatás idején olyan forróság volt Budapesten, hogy Dominic West egy vízzel töltött mellényt visel a jelmeze alatt, mely áramoltatta a hűvös vizet a felsőtestén.
  • A Colette rendezője, Wash Westmoreland egy interjúban elárulta, hogy a film forgatókönyvét már 2001-ben megírta.
  • 2016. február 1-én jelentették be hivatalosan a produkciót, melynek rendezői székét a Megmaradt Alice-nek direktora, Wash Westmoreland foglalhatta el, aki íróként is kivette a részét a munkálatokból.
  • A filmet közel egy tucat díjra jelölték a világ legrangosabb filmfesztiváljain. Négy kategóriában volt esélyes a BAFTÁ-n, kettőben a Satellite Awardson, de a forgatókönyve az Independent Spirit Awards-on is az esélyesek között volt.
  • A Colette hangos kritikai sikert aratott. A film jelenleg 187 szemlézett cikket követően 87 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2019. február).
  • A film világpremierje 2018. január 20-án volt a Sundance Filmfesztiválon.
  • Sidonie-Gabrielle Colette legismertebb művét, a Gigit 1958-ban adaptálták mozivászonra. A musical 9 Oscar-díjat zsebelt be, köztük az Akadémia legjobb filmnek járó aranyszobrával.
  • A film Sidonie-Gabrielle Colette életét dolgozza fel, akit 1948-ben irodalmi Nobel-díjra jelöltek. Colette nem csak regényíróként, de újságíróként és színésznőként is sikeres pályát futott be.
  • A filmet Magyarországon forgatták.

Hazai premierdátum: 2019.03.21.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: