Volt idő, amikor egy rap kislemez a Top 40-be kerülése ritka dolognak számított. Még ritkább volt, hogy egy rap kislemez az első helyig jusson. De 1995-ben egy Artis Leon Ivey Jr. nevű comptoni rapper megcsinálta a lehetetlent: a Gangsta's Paradise című dala nem csak az első helyre került, de több hétig ott is maradt. A bűnöző bandák által uralt városban zajló életről szóló zord dal sztárrá tette előadóját. A 59 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Coolióra emlékezünk.

COOLIO - A MŰVÉSZNÉV, AMI SÉRTÉSNEK INDULT

Artis Ivey-t Coolio néven ismert met a világ, de azt talán kevesen tudják, a név egyfajta sértésnek indult, de Ivey-nak megtetszett, és úgy döntött, hogy használni fogja.

Bár a Coolio név eredetéről több történet is kering, de a különböző beszámolók mindegyike ugyanazt az általános szerkezetet követi. A Daily Mirror szerint Ivey a középiskolában kapta a nevet, amikor egy Julio Iglesias-dalt adott elő egy versenyen, és a barátai Coolio Iglesias becenévvel illették. A történet egy másik verziója az Alt.Pop.Repeat oldalról származik, mely azt állítja, hogy Ivey José Feliciano egyik dalát hallgatta, és a barátai - gúnyolódva rajta - a Coolio Iglesias becenevet adták neki. Függetlenül attól, hogy hogyan jutott idáig, Ivey nem vette a szívére a sértéseket, és felvette a művésznevet.

Ő MAGA IS GENGSZTER VOLT?

Coolio legnépszerűbb dalának, a "Gangsta's Paradise"-nak a címében ott van a "gangsta" ( gengszter) szó. Coolio minden bizonnyal Compton durva utcáin nőtt fel, ahol a szegénység, a reménytelenség, a kétségbeesés és a bandák által elkövetett erőszak a mindennapok része volt. De vajon Coolio maga is gengszter volt? A válasz nem teljesen egyértelmű. Az AllMusic szerint Artis Ivey tizenéves korában többször bajba került, és közel került a bandaélethez, de igazán soha nem illett be a gengszterek közé, és ‘hivatalosan’ sosem vették fel az erőszakos Los Angeles-i utcai bandába, a Baby Cripsbe. 

Annak ellenére azonban, hogy nem volt bandatag, Coolionak meggyűlt a baja a törvénnyel. A The New York Post beszámolója szerint tinédzserként letartóztatták, mert fegyvert vitt magával az iskolába és lopott pénzutalványt váltott be. De felnőttként is többször került a törvény rossz oldalára. Ahogy a The New York Times is beszámolt róla, 1998-ban Coolio rablásban való bűnrészességgel bukott le, 2016-ban pedig őt és bandáját kapták el, mert mivel a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren egy táskában töltött lőfegyvert találtak náluk.

WIERD AL YANKOVIC PARÓDIÁJA

A legtöbb popsztár számára szinte megtiszteltetésnek számít, ha Weird Al Yankovic paródiát készít a legnagyobb slágerükből. Yankovic köztudottan ügyel arra, hogy külön engedélyt kérjen a művészektől, ennek pedig nem jogi okai vannak, humorista egész egyszerűen szeret jó kapcsolatokat kiépíteni. A Mental Floss jelentése szerint Yankovic engedélyt kapott a Gangsta's Paradise paródiára Coolio lemezkiadójától, maga Coolio viszont nem igazán állt renndelkezésre, ráadásul eléggé keserűen fogadta, hogy egy komoly társadalmi jelenséggel foglalkozó szerzeményt humor tárgyává tettek, egy későbbi interjúban viszont elmondta, hogy megbékült a dologgal, és hogy bocsánatot is kért Yankovictól.

KAPCSOLATA A GYEREKEIVEL

Coolio hírneve 2008-ra igencsak megkopott, és bár nem került az anyagi csőd szélére,  válása és korábbi drogfüggősége miatt nem kis anyagi veszteség érte. Az valóságshow-k világa felé fordult. Az egyik műsor középpontjában Coolio és gyermekei kapcsolata állt. Minthogy Coolio szegényen nőtt fel és bandák vették körül, megpróbálta egy kicsit jobban menedzselni a saját gyerekeit. Brandi nevű lánya például egy interjúban elmondta, hogy apjuk szobafogságra ítélte őket, vagy ha nem csinálták meg a rájuk szabott házimunkát, akkor egy fazék spagettit dobott az ágyukra.

ÚJ KARRIER SÉFKÉNT

Artis Ivey szegénységben nőtt fel Los Angeles egyik zord negyedében, és nem jutott minőségi ételhez - ezt a helyzetet ma "élelmiszersivatagnak" neveznénk. Ennek ellenére Ivey mindent megtett abból, amit kapott, és 10 éves korára már a családja konyhájában készített ételeket. Zenés karrierje után arra törekedett, hogy rajongóit arra inspirálja, hogy megpróbáljanak minél olcsóbb egészségés és ízletes ételeket főzni. Saját szakácskönyvet jelentetett meg Cookin' with Coolio: 5 Star Meals at a 1 Star Price címmel, mindemellett a Food Network visszatérő “szakácsa” volt.