85 A múmia  (1999)

Ha majd véget ér az év, és mérlegre tesszük 2020 jó és rossz dolgait, nos… nem kétséges, hogy melyik irányba mozdul majd a mérleg nyelve. Ugyanakkor néhány jó dolog is akadt idén. Ilyen volt például a SpaceX projekt sikere nyáron és ilyennek mondható az Egyiptomban talált 59 sértetlen szarkofág is, amelyet a minap mutattak be a közönségnek.

A Kairótól délre fekvő területen folyó ásatások során 10-12 méter mélyen bukkantak rá a szakkarai nekropoliszra, ahonnan eddig 59 érintetlen és így sértetlen szarkofágot hoztak a felszínre. A kutatók szerint ez csak a kezdet, megbecsülni sem tudják, hogy hány hasonló lapulhat még a föld alatt a környéken.

A szarkofágok a becslések szerint 2500 évesek lehetnek és ókori egyiptomi papokat helyeztek bennük örök nyugalomra. Bár lehet, hogy 2020-ban nem a legjobb ómen, de a kutatók az egyik szarkofágot már fel is nyitották, benne pedig szintén elképesztően jó állapotban fennmaradt múmiát találtak.

Már a felfedezés is világra szóló, de a közösségi média reakciója egyenesen zseniális. Az emberek ugyanis azonnal párhuzamot vontak a mostani feltárás és az 1999-es A múmia mozi között. Ebben a Brendan Fraser által alakított Rick O’Connell ugyanis felfedezte Hamunaptrát, a holtak városát, ahol véletlenül sikerült életre keltenie az elátkozott ókori főpap, Imhotep múmiáját is. A közösségi médiában most mindenki arról beszél, mennyire lehet jó ötlet idén ősi egyiptomi szarkofágokat bolygatni…

Persze a tréfát félretéve valóban egy elképesztően nagy felfedezésről van szó, az ilyesmire pedig ebben az évben talán nagyobb szüksége van az emberiségnek, mint korábban bármikor. A most felszínre hozott, vélhetően a 26. dinasztia korából származó szarkofágokat a gízai régióban most épülő új múzeumban fogják majd kiállítani.