Melyik Patrick Swayze leghíresebb filmje? Naná, hogy a Piszkos tánc! Az 1987-ben bemutatott táncos romantikus mozi egy csapásra a nők kedvencévé vált és a romantikus filmek egyik ikonikus darabjaként emlegetik mind a napi napig. A film nem csak Patrick Swayze, de Jennifer Grey karrierjének is sugárhajtást adott anno. És most már nincs egy év a nagy visszatérésig.

Az eredeti film története szerint Baby a szüleivel és a nővérével érkezik meg a Kellerman panzióba, hogy együtt vakációzzanak. Az eleinte dög unalmasnak ígérkező nyaralás azonban hamar forróvá válik, amikor megismerkedik Johnnyval, a helyi mambó-oktatóval. Kettejük között végül románc szövődik és a film végére Baby profi(nak látszó) táncossá válik.

A film nem csak a kasszáknál aratott sikert, de még Oscar-díjjal is jutalmazták. Nem is kaphatta másért, mint az azóta szintén ikonikussá vált dalért, a The Time of My Life-ért. Később, 2004-ben elkészült az első folytatás, valamint 2017-ben egy remake is, de ezek meg sem közelíthették az eredeti sikereit. A remake konkrétan botrányosan rossz lett, míg a 2004-es Dirty Dancing - Piszkos tánc 2. még az elfogadható kategóriába esett. Ebben egyébként egy rövid cameo erejéig még Patrick Swayze is szerepelt, aki sajnos néhány évvel később el is hunyt.

2022-ben jelentették be hivatalosan, hogy készül egy újabb folytatás, amit a készítők szeretnének az igazi második résznek beállítani. Ebben sajnos Patrick Swayze már nem vehet részt, viszont a Babyt alakító Jennifer Grey biztosan visszatér. És nem csak egy cameóra, hanem főszereplőként. 36 évvel az első kaland után újra ellátogat majd Baby a Kellerman panzióba, ahová annyi szép emlék köti.

Hogy pontosan miről fog szólni a film, azt egyelőre nem árulták el. De Jennifer Grey egy interjúban úgy fogalmazott, hogy ezzel a filmmel nem csak a néha Patrick Swayze előtt szeretnének tisztelegni, de az eredeti film rajongótábora előtt is.

Az új Dirty Dancing forgatókönyvét Mikki Daughtry és Tobias Iaconis írja, a rendezői széket pedig Jonathan Levine foglalhatja el. A tervek szerint 2024 februárjában kerülhet majd a mozikba, vagyis már elvileg nincs egy év a bemutatóig.