Ítélet született az Elk*rtuk-perben

A Fővárosi Ítélőtábla ítéletet hozott abban a perben, amelyet még Hann Endre indított az Elk*rtuk gyártásáért felelős Megafilm Kft. és Kálomista Gábor producer ellen.

Hann azt állította, hogy a film megsértette a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait. A bíróság első fokon ugyan Hann javára döntött, másodfokon viszont Kálomista Gábornak adtak igazat. A döntést bíróság azzal indokolta, hogy az Elk*rtuk című film alkotói szabadsága erősebb, mint a felperes személyiségi jogainak védelme, minthogy az adott időszakban, amelyet a film története feldolgoz, a felperes személyiségi jogi helyzete közszereplőnek számított, így az magasabb szintű tűréshatárt feltételez.

Hann Endre és Kálomista Gábor ügye még 2021-ben, közvetlenül az Elk*rtuk bemutatása után vette kezdetét, a film történetében ugyanis Hann személyisége mint a Medián közvélemény-kutató igazgatója befolyásos politikai háttérfiguraként van reprezentálva. Hann annak idején hitelrontásnak nevezte a filmet és minden ahhoz kapcsolódó promóciós anyagot.

Tavaly decemberben a bíróság első fokon még Hann Endre javára döntött, ahol azt is kimondták, hogy a film valóban jogsértést követett el azzal, hogy az abban látható karaktert valós személlyel mosták össze. Akkor az alperest bocsánatkérésre és másfél millió forintnyi sérelmi díj kifizetésére kötelezték. A döntéssel ellen mindkét fél fellebbezett, az ügyben áprilisban még nem született döntés, most viszont jogerősen adtak igazat Kálomista Gábornak, a döntés pedig jogerős.

35 Elk*rtuk  (2021)

dráma | krimi

Egy ambíciózus, de munkáltatója által elnyomott közvéleménykutató elhatározza, hogy fényt derít az igazságra, miután rájön, hogy főnöke egy roppant kényes hangfelvétel... több»