Jane Fonda napjaink egyik legelismertebb színésznőjének számít. Az élő legend idén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját, aki 2019-ben is még letartóztatás közben vette át a Bafta-díjat. Ezzel a kis listánkkal az öt legjobb filmjét szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.

#5

70 Kaliforniai lakosztály  (1978)

(1) (3)

dráma | romantikus | vígjáték

Végül a felesége is elhagyja. A férfi magára marad az ötéves kisfiával. Chris ekkor kockázatos lépésre szánja el magát. Feladja állását, és jelentkezik egy bróker cég... több»

Neil Simon újabb nagyszerű komikus szerepet adott Fondának ebben a keserédes portréfilmben, amelyben egy kemény New York-i nő Los Angelesbe repül, hogy szembeszálljon forgatókönyvíró exférjével (Alan Alda), mert tinédzser lányuk vele akar élni, nem vele. Nagyszerű konfrontációs jelenete van Aldával, melyben megvetés, hahotázás és az exéhez fűződő furcsa, megoldatlan vonzalom fortyog. A filmet gyakran jegyzik arról, hogy Fonda szenzációsan néz ki bikiniben - ez volt a magva a bestsellerré vált edzővideóinak. 
#4

dokumentum

Jean-Luc Godard és Jean-Pierre Gorin által rendezett Tout va bien című film utószava, amely a Dziga Vertov-csoport égisze alatt készült.

Jean-Luc Godard és Jean-Pierre Gorin rendezésében készült 50 perces filmesszé egy híres fotóról, amelyen Fonda 1972-ben Hanoiban vietnami kommunistákkal találkozik. Eredetileg Godard Tout Va Bien című filmjének ironikus "utószavának" szánták, amely szintén ebben az évben jelent meg (és amelyben Fonda játszott, de összeveszett a rendezővel). A filmegy dekonstruktivista esszé Godard és Gorin narrációjával, amely Fonda fényképét, valamint az amerikai baloldaliságot és a hollywoodi sztárságot kritizálja.
#3

60 Kilenctől ötig  (1980)

(2) (2)

szatíra | vígjáték

Három titkárnõ egy nagy irodában dolgoznak. Mindennapos a szexuális zaklatás és az elõléptetésnél tapasztalható hátrányos megkülönböztetés. A három nõ egy kis marihuana... több»

Fonda a filmben Judyt alakítja, akinek egy hatalmas vállalati irodában kell állást találnia, miután férje lelép egy másik nővel. Munkatársaihoz, Lily Tomlinhoz és Dolly Partonhoz hasonlóan őt is elnyomja, zaklatja és kihasználja a főnöke. Ez egy érdekes szerep Fonda számára, aki nem a nyíltan vicces és nem is a kifejezetten szexi karaktert alakítja. Inkább egyfajta viszonyítási pontként szolgáló "normalitást" testesít meg. Mégis van valami feltűnően erőteljes és valóságos abban a nyitójelenetben, amelyben leordítják, mert nem tudja, hogyan kell kezelni egy bizonyos berendezést; ez a pillanat kristályosítja ki a dühét.
#2

71 Hazatérés  (1978)

(1) (1)

dráma | háborús | romantikus

Sally férjét, Hyde kapitányt Vietnamba küldik, így az asszony egyedül marad. Minthogy semmi tennivalója, elhatározza, hogy a helyi veteránkórházban fog önkéntesként dolgozni a... több»

Ez Fonda egyik legbátrabb és legőszintébb alakítása, amelyért megkapta második Oscar-díját. Ez is kapcsolódik a vietnami háború ellenes kampánytevékenységéhez is egyúttal. A filmben egy amerikai tengerészgyalogos tiszt (Bruce Dern) feleségét alakítja, aki vietnami szolgálatra indul. A "hátrahagyott" asszony önkéntes munkát talál egy veterán kórházban, ahol összebarátkozik egy kerekesszékes férfival, akit Jon Voight alakít. Kapcsolatuk egy - a maga korában feltűnően nyílt - szexjelenetben csúcsosodik ki, amelyben Fonda karaktere átéli élete első orgazmusát.
#1

69 Klute  (1971)

(1) (2)

krimi | misztikus | thriller

A Klute című film a szófukar, magányos magándetektív, John Klute egy esetét meséli el. A férfi egy gyilkossági ügy révén megismerkedik a csinos prostituálttal, Bree... több»

Fonda kvintesszenciális alakítása látható Alan J. Pakula pszichológiai thrillerében: okos, szép, kemény és kísérteties - egy olyan filmben, amely Francis Ford Coppola Magánbeszélgetéséhez hasonlóan a kémkedéstől való félelmet testesíti meg a Watergate-botrány előtti időkben. Fonda alakítása pedig új fordulatot ad a noir-filmekben mindig felbukkanó klasszikus "titokzatos nő" figurájának. Ő Bree Daniels, egy leendő modell és színész, aki escortmunkát végez, hogy kifizesse a számlákat. Donald Sutherland játssza Klute-ot, a magánnyomozót, aki kémkedik utána, mert egy sorozatgyilkos garázdálkodik odakint. Fonda karaktere hűvös és visszafogott, láthatóan elsajátított egyfajta érzelmi érzéketlenséget, ami a munkájával járó színészi játék része, és valódi elidegenedésének része.