Joker volt Gotham igazi megmentője? Elmagyarázzunk a rajongói elméletet!

A sötét lovag sokak szemében minden idők egyik legjobb szuperhősfilmje, de garantáltan a legjobb Batman-filmje. A trilógia középső része hozta el Batman mindenkori legnagyobb ellenfelét, Jokert, akit Heath Ledger igen emlékezetes formábban keltett életre. A sztori nagyjából a szokásos volt, miszerint Joker jött, káoszt teremtett, nem kevés borsot tört Batman orra alá, aki cserébe leszámolt vele. Többé-kevésbé.

A felállás is a szokásos volt, vagyis Batman a jófiú, Joker meg a rossz. Van viszont egy érdekes rajongói teória, ami egy kicsit megpróbálja más megvilágításba helyezni a film eseményeit, és azokon keresztül főleg Joker karakterét. Az elmélet ugyanis azt mondja ki, hogy valójában Joker nem a rosszfiú volt a sztoriban, hanem épp ellenkezőleg: ő valójában Gotham városának megmentője volt.

Az elmélet abból indul ki, hogy Gotham Joker felbukkanása előtt úgy is a bűnözés melegágya volt, hogy egy bizonyos Batman kószált az utcáin éjszakánként. A várost egy igen kiterjedt bűnhálózat tartotta a markában, a város vezetői korruptak voltak. És arról nem is beszélve, hogy a vezetőség simán hagyta, hogy egy álarc mögé bújt fickó önbíráskodjon amikor csak kedve tartja.

Ha ebből indulunk ki, akkor bizony Batman nem igazán tette jól a dolgát. Ekkor jött Joker és mit is csinált? Kezdte gothami ténykedését rögtön a maffia egyik bankjának kirablásával. Majd később ő maga számolt le ezzel a bizonyos maffiával. Sőt, kétségtelenül agresszív és közveszélyes módon, de ő számolta fel a gothami városvezetésben burjánzó korrupciót is.

Igen, Joker lelkén megannyi ember halála szárad, módszerei finoman szólva is megkérdőjelezhetők voltak. De Harvey Dent halálával ő keltette életre a Dent rendeletet is, amely kitakarította gengsztereket és a korrupt elemeket a rendszerből. Emellett mindezt elérte úgy, hogy közben Batmanből közellenséget faragott és őt is kivonta nyolc évre a forgalomból.

Persze menet közben kórházakat robbantott fel és megannyi emberrel végzett közvetve vagy közvetlenül. Szóval ennek fényében hősként beállítani Jokert elég meredek kijelentés lenne. Ha viszont távolabból az egész képet figyeljük, akkor van igazság az elméletben. Joker nélkül Batman talán soha nem lett volna képes rendet tenni Gotham utcáin.