Katolikus klasszikussá nyilvánította a Vatikán a Blues Brotherst

Azzal talán senki sem vitatkozik, hogy az idén már negyven éves Blues Brothers igazi klasszikusnak számít, amely végérvényesen beírta magát a filmes történelemkönyvekbe. Egy remek vígjáték, amely nem mellesleg hemzseg a sztároktól, és minden idők egyik leglátványosabb autós üldözését is ehhez forgatták. És most már a Vatikán is elismeri, mint katolikus klasszikust.

Mit is jelent ez? Azt, hogy a Vatikán a saját hivatalos újságjában, a L’Osservatore Romanóban úgy ír a filmről, mint amit minden katolikus hívőnek szeretettel ajánlanak. Mert a Blues Brothers egy isteni küldetésről szól.

Valójában ez ennyire nyíltan sosincs kimondva a filmben, de azért van logika a vatikáni gondolkodásban is. A történet ugyanis két zenészről szól, akik egy árvaházban nőttek fel. Mikor megtudják, hogy az épületet le akarják bontani, küldetésre indulnak, hogy megakadályozzák azt. És e küldetés koncertekben, menekülésben és megannyi mókás kalandban ölt testet. Amelynek a végén minden idők egyik legemlékezetesebb autós üldözését is átélhetjük, amit sokak szerint máig nem sikerült egyetlen filmben sem felülmúlni.

A Blues Brothers nem akármilyen szereplőgárdával valósult meg. A két főszereplőt Dan Aykroyd és legjobb barátja, John Belushi alakították, akik mellett olyan színészek és hollywoodi (vagy zenei) világsztárok bukkantak fel kisebb-nagyobb szerepekben, mint Carrie Fisher, John Candy, John Landis, Ray Charles, Steven Spielberg, James Brown, Mr. T, Aretha Franklin vagy Cab Calloway.