70 Mulan  (2020)

Az egyik első nagy film, ami a koronavírus árnyékában megpróbálja visszacsalogatni a mozikba a nézőket a Mulan volt. A népszerű animációs film élőszereplős adaptációja régóta várta már, hogy bemutatkozhasson, erre végül csak néhány országban került sor.

A Disney sok országban prémium VOD formátumban tette elérhetővé a filmet, de arról egyelőre nincsenek információk, hogy ez mennyire bizonyult sikeresnek. Arról viszont vannak, hogy a legnagyobb mozis piacon, Kínában miként szerepelt a Mulan.

Nos, röviden és tömören: rosszul. Picit bővebben: nagyon rosszul. Még bővebben: a kínai közönség egész egyszerűen nem volt kíváncsi a Mulanra a nyitóhétvégén. Ezt mutatja, hogy a film mindössze 23 millió dollár bevételt generált az országban, pedig a Disney kifejezetten bennük bízott a legjobban.

Az élőszereplős Mulant pont a kínai közönség miatt alakították át úgy, hogy számukra jobban elfogadható, fogyasztható legyen. Azért került ki a filmből a beszélő sárkány és a főszereplő is azért nem vágta le a haját, mert annak idején a felmérések szerint ezek miatt nem vált túl népszerűvé az animációs film Kínában.

Az élőszereplős változat viszont ezen változtatásokkal sem nyerte el különösebben a nagyérdemű tetszését, legalábbis egyelőre. Ebben persze erős szerepe lehet annak is, hogy az emberek még mindig nagyon félnek moziba menni a vírus miatt.