Kiszámolták: Mit tippelsz, mennyibe kerül egy év a Roxfortban?

Köztudott, hogy a kis Harry Potternek sokmindenért kellett aggódnia iskolai évei során, de az anyagi jóléte miatt a legkevésbé. Elhunyt szülei ugyanis kisebb vagyont hagytak rá, azt most ne is firtassuk, hogyan jutottak hozzá és, ha Hagrid valamiért mégsem megy el aznap Harryért, akkor a kissrác miként jutott volna hozzá örökségéhez. Szóval a galleonhegyek árnyékában Harry a legnagyobb nyugalommal járhatta végig az Abszol út összes üzletét, hogy beszerezze a tanévhez szükséges eszközöket és felszereléseket. Igen ám, de mégis mennyibe kerülhet egy tanév a Roxfortban? Mennyit tegyünk félre, ha egy nap az ablaktáblának vágódna egy bagoly csőrében egy lepecsételt borítékkal, abban pedig a felvételinkkel az iskolába? Kiszámolták.

A Roxfort a világ talán leghíresebb varázsló és boszorkányképző iskolája, bár ezzel a Durmstrang vagy a Beauxbatons bizonyára vitatkoznak, nem beszélve a többi iskoláról (mert bizony még több is van). Viszont azt soha senki nem állította, hogy ide járni olcsó lenne, még szerencse, hogy a Mágiaügyi Minisztérium legalább a tandíjat állja. Egyszer Molly Weasley meg is állapította, hogy egy vagyonba fognak kerülni csak a tankönyvek. És valóban. A Roxfortban nem olcsó az oktatás.

J. K. Rowling egyszer kifejtette, hogy egy galleon nagyjából öt fontnak vagy hét dollárnak felel meg. Erre alapozva rajongók kiszámolták, hogy nagyjából mennyibe kerülne egy tanév az iskolában. Bár több olyan elem is van, aminek a pontos árát nem lehet tudni, azért egész jó kis becslések születtek, amelyek zöme 43 000 dollár környékére teszik a költségeket. Ez nagyjából 13 millió jó magyar forint…

Az összeg nagy részét csak a tandíj teszi ki, amely nagyjából 42 000 dollárra rúg, de ugyebár ezt nem kell a diákoknak és a szülőknek kifizetni. De már csak az Abszol úton való bevásárlás is egy vagyon. Harry pálcája 6 galleon, vagyis 42 dollár. A könyvek 13 galleonba, vagyis 91 dollárba kerültek. Az ón üst 15 galleon, azaz 105 dollár, míg az üvegfiolák összesen 3 galleonba, 21 dollárba kerültek.

Ne feledkezzünk meg Harry teleszkópjáról sem, az 7 galleon, 35 dollár, de a két legdrágább tétel még hátra van. Hedvig nagyjából 20 galleonba kerülhetett (Hagridnak…), ami 140 dollár. A talárok és egyéb ruhák pedig nagyjából 82 galleonba, vagyis 576 dollárba kerülhettek. Ez így egyben bő 1000 dollárra, vagyis 302 ezer forintra rúg.