Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
91%

Mátrix (1999)

The Matrix
Filmadatlap
 
30
Szereplők
128
Vélemények
70
Képek
6
Videók
 
moviemafia   2021. 03. 10.

legújabb vélemény

2
Mestermű volt akkor is, most is

Habár mai szemmel a Mátrix kép világa már igen megmosolyogtató, az üzenet, amit át akar adni, még mindig roppant érdekfeszítő és bizarr. Az akkori sikere a 2000-es évek elején teljesen érthető, hisz a sci-fi jellegű lassítások és egyéb modern jelenetei szokatlanok (a szó legjobb értelmében) voltak az akkori néző számára, és akkor még nem is beszéltünk a bizarr világáról, amit képvisel. Igazi kultuszfilm, amit mai szemmel sem szabad kihagyni, csupán érdeklődésünket nem a képi világra, hanem a történetre kell helyeznünk.

 
Eastern79   2021. 03. 03.

a nap véleménye

3
Vizuális orgazmus

A Waschowski tesók filmje megérdemelten emelkedett kultstátuszba; azonfelül, hogy technikai mérföldkő, tulajdonképpen egyfajta világnézet, vagy ha úgy tetszik, vallás kinyilatkoztatása, hiszen a New Age egyik legismertebb "összeesküvéselmélete" szolg... teljes kritika»


 
Artemisia   2020. 08. 09.

7
Mindent megváltoztató vízió

A Waschowski-nővérek cyber kultuszfilmje, mely újraírta a világról, a valóságról és az életről, ugyanakkor a mozizásról alkotott elképzeléseinket. Zseniális, mégis borzasztó víziót szabadított el a beprogramozott valóságról, arról, hogy mindannyian a... teljes kritika»

 
Shelby07   2018. 01. 07.

0

Furcsa először maga a világ, amit próbálnak bemutatni nekünk a filmben, hozzá kell szokni a mátrix sajátos stílusához, de aki fogékony az új dolgokra szerintem nagyon fogja élvezni a filmet. Ott kell lenni fejben, hogy az ember követni tudja az esemé... több»

 
Deku   2017. 07. 10.

1

Nem akarok nagyot mondani de ez a film volt talán az egyik legnagyobb meglepetés számomra. Mai szemmel néztem meg és bár voltak benne kissé mosolyogtató jelenetek mégis végig élveztem és repült az idő. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz.

 
ZeroHero   2015. 05. 06.

2

Hijj, de jó, hogy valakiknek így bejött ez. Hát nekem meg kell, hogy mondjam semmi pluszt nem adott ez a film. Mindenki mondogatta nekem, hogy ez egy mekkora áttörő film. El is hiszem, hogy az volt anno 99'-ben első lassított felvétel stb. de azóta é... több»

2
 
Laca//Ho/rr/oR//   2017. 03. 17.

0
Minden mondata arany

Nagyon sok filmhez odaírtam már, hogy mennyire jó és nagyszerű, de ez a film személy szerint óriási kivétel. Mivel a Wachowski nővérek megalkottak 1999-ben egy olyan filmet amit szerintem azóta sem tudott senki felülmúlni. Hozzá szokhattunk azért, ho... teljes kritika»

Galéria (70)

Videók (6)

A film összbevétele 465 343 787 dollár volt (imdb.com).

 

Amikor Smith ügynök Mr. Anderson iratait futja át, látható, hogy az igazolványa 2001. szeptember 11-én jár le. Waschoskiék sosem szolgáltak magyarázattal a dologra.

(Artemisia )
 

A film eleji jelenet, ahol Trinity menekül az Ügynökök elől, 4 hónap felkészülést igényelt.

(Artemisia )
 

A filmben használt mobil egy Nokia 8110 volt, egy limitált kiadású telefon, amit csak Európa egyes részein, illetve Ausztráliában forgalmaztak.

(Artemisia )
 

A kezdő jelenetnél a lehallgatóprogram kényernyőjén a 2/19/98, a végén pedig a 9/18/99 számsor látható, ami a forgatás kezdetének és végének dátuma.

(Artemisia )
 

Neo szobájának száma 101. George Orwell 1984 című regényében ez a száma azoknak, akik olyasmiben hisznek, ami nem valóságos.

(Artemisia )
 

Neo és Morpheus egy 1965-ös Lincoln Continentallal utaznak.

(Artemisia )
 

A filmben elhalálozott 39 emberből 18 Neo, 11 pedig Trinity számlájára írható.

(Artemisia )
 

Keanu Reeves lemondott a gázsijáról, így az a pénz a a folytatások költségkeretét növelte.

(Artemisia )
 

Az S&M szórakozóhely, ahol Trinity először találkozik Neoval, egy létező és ma is működő bár Sydney-ben, Hellfire Cloub a neve. A jelenetben lévő statiszták pedig a bár valódi törzsvendégei, akiket Waschowskiék megkértek, hogy viselkedjenek ugyanúgy, mint általában.

(Artemisia )
 

A mátrixban játszódó jeleneteket zöld szűrővel vették fel, a kék színt pedig kivonták, ez adja a film szürreális látványát.

(Artemisia )
 
Azt hiszem, senkit sem kell győzködni, hogy üljön le a kanapéra és indítsa el a Mátrixot, ezért inkább arra bíztatom a műfaj kedvelőit és az iránta érdeklődőket, hogy a Wachowski-testvérek filmje után kezdje el megnézni azokat a sci-fiket is, amik jóval 1999 előttiek. Egyszerűen azért, mert jók. több»
 
Unalomnak nyoma sincs, pedig már kívülről tudjuk az egészet, mégis simán bele lehet feledkezni ebbe az alkotásba, amelynek tényleg csak a vége lett egy picit túlheroizálva, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Lépjünk be nyugodtan a Mátrixba, még mindig garantáltan jól fogunk szórakozni! több»
 
Látványos akciófilm, filozófiai dolgozat, technikai bemutató. Ez mind a film és talán egyik sem igazán. Olyan, mint maga a mátrix. több»