Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
92%

Mátrix (1999)

The Matrix
Filmadatlap
 
31
Szereplők
138
Vélemények
70
Képek
6
Videók

Galéria (70)

Videók (6)

 
BDJN   2022. 12. 02.

legújabb vélemény

0

Nagyon jó film.

 
proximusser   2021. 09. 24.

a nap véleménye

2
Csatlakozom

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ugyanis korszakalkotó mű a maga nemében, nem utolsósorban pedig olyan látványelemeket alkalmaztak, amik az azt követő akció/és más filmgyártás alapjaivá lettek. Ez nem megkérdőjelezhető. Igazából a Mátrix (szándékosan nem mondok 1-2-3-at) egy monumentalitás, egy egyedi alkotás, ami a társadalom minden szegletét érintette. Új volt, mert szimuláció és egyéb szavakat használt. Olyan érzelmeket, amikre odafigyeltünk, felfigyeltünk. Ez volt 1999-ben. Azóta eltelt 23, megismétlem, 23 év. Ez maga bizonyíték, hogy a mű mindig kap táptalajt a különlegessége okán. Ugyan a filmben van némi programozás, informatika, de csak sejthető módon. Nincs piros gomb meg billentyűzet, látvány. Totál hiteles ma is. És ebben rejlik ennek a filmnek az ereje, hogy ma, ennyi idő után is hiteles, és át tudja adni azt az információt, amit szeretne. És itt, végszónak: a mai nézőközönség pedig meg is érti. Ha nem egyből, akkor kettőből.

 
Artemisia   2020. 08. 09.

10
Mindent megváltoztató vízió

A Waschowski-nővérek cyber kultuszfilmje, mely újraírta a világról, a valóságról és az életről, ugyanakkor a mozizásról alkotott elképzeléseinket. Zseniális, mégis borzasztó víziót szabadított el a beprogramozott valóságról, arról, hogy mindannyian a... teljes kritika»

 
Yosihiro   2015. 02. 06.

2

Bármelyik részét nézem az ETALON még mindig az első rész. A látvány a történet ezt jól kifundálták, de valjuk meg mindenkiben ott motoszkál valami a "való világ"-ról. Talán tényleg mátrixban élünk :) nem tudom de film elgondolkodtató. Akciódús és jó... több»

 
Laca//Ho/rr/oR//   2017. 03. 17.

1
Minden mondata arany

Nagyon sok filmhez odaírtam már, hogy mennyire jó és nagyszerű, de ez a film személy szerint óriási kivétel. Mivel a Wachowski nővérek megalkottak 1999-ben egy olyan filmet amit szerintem azóta sem tudott senki felülmúlni. Hozzá szokhattunk azért, ho... teljes kritika»

 
Eastern79   2021. 03. 03.

a nap véleménye

3
Vizuális orgazmus

A Waschowski tesók filmje megérdemelten emelkedett kultstátuszba; azonfelül, hogy technikai mérföldkő, tulajdonképpen egyfajta világnézet, vagy ha úgy tetszik, vallás kinyilatkoztatása, hiszen a New Age egyik legismertebb "összeesküvéselmélete" szolg... teljes kritika»

 
Sabnock Sanatory   2018. 12. 19.

1

Zseniális és újszerű alkotás. Fantasztikusan kitalált történet és remek kivitelezés. Az ember kétséget érez, most akkor hol is vagyunk, kik is vagyunk, és persze merre tartunk éppen. Reeves és Fishburne nagyszerű jutalomjátéka ez a film, mindehhez ke... több»

A film összbevétele 466 364 845 dollár volt (imdb.com).

 

Amikor Smith ügynök Mr. Anderson iratait futja át, látható, hogy az igazolványa 2001. szeptember 11-én jár le. Waschoskiék sosem szolgáltak magyarázattal a dologra.

(Artemisia )
 

A film eleji jelenet, ahol Trinity menekül az Ügynökök elől, 4 hónap felkészülést igényelt.

(Artemisia )
 

A filmben használt mobil egy Nokia 8110 volt, egy limitált kiadású telefon, amit csak Európa egyes részein, illetve Ausztráliában forgalmaztak.

(Artemisia )
 

A kezdő jelenetnél a lehallgatóprogram kényernyőjén a 2/19/98, a végén pedig a 9/18/99 számsor látható, ami a forgatás kezdetének és végének dátuma.

(Artemisia )
 

Neo szobájának száma 101. George Orwell 1984 című regényében ez a száma azoknak, akik olyasmiben hisznek, ami nem valóságos.

(Artemisia )
 
Látványos akciófilm, filozófiai dolgozat, technikai bemutató. Ez mind a film és talán egyik sem igazán. Olyan, mint maga a mátrix. több»
 
Azt hiszem, senkit sem kell győzködni, hogy üljön le a kanapéra és indítsa el a Mátrixot, ezért inkább arra bíztatom a műfaj kedvelőit és az iránta érdeklődőket, hogy a Wachowski-testvérek filmje után kezdje el megnézni azokat a sci-fiket is, amik jóval 1999 előttiek. Egyszerűen azért, mert jók. több»