A Netflix új dokumentumfilmje az egyik legnagyobb kripto csalás, a Ray Trapani által létrehozott Centra Tech történetét meséli el.

De kicsoda Ray Trapani és mi ez az egész?

Ray Trapani kiskora óta mindig is bűnöző akart lenni. A dokumentumfilm a Centra Tech mögötti egyik legnagyobb kriptográfiai átverés létrehozásával kapcsolatos őrületről mesél, amelyre 2017-ben, a #BitcoinBoom csúcsa idején került sor.

Trapani partnereivel, Sohrab Sharma-val és Robert Farkassal együtt debütált a kriptográfiai világban a Centra Tech céggel, amely többek között bankkártyát is kínált. Innen indulva Trapani aztán létrehozta az ICO-t („Initial Coin Offering”), amely 25 millió dollárt gyűjtött volna össze az érdekelt felektől.

Csakhogy éppen az ICO törvénytelenségének felfedezése, valamint az embereket befektetésre ösztönző hamis állítások vezettek a Ray és partnerei elleni vádemelésekhez.

Ray Trapani bűnösnek vallotta magát a befektetői csalással kapcsolatos vádakban, és 2 608 869 dollár visszafizetésére kötelezték, emellett börtönbüntetést is kapott.

Ray Trapanit valójában mindig is érdekelték a - khm-khm - pénzszerzés "alternatív módjai", és az, hogy egy ügylet törvénytelen-e vagy sem soha nem jelentett akadályt számára. A filmben Trapani őszintén beszél arról, hogy részt vett ebben a bizonyos átverésben, amely a Centra Tech felemelkedését és bukását érintette. A bíróság teljes iratanyaga szerint Trapani ellen tíz különböző vádpontban emeltek vádat. 

Hogyan mutatja be mindezt a Netflix új dokuja?

A Bitconned/Kriptocsalás dokumentumfilm és Bryan Storkel rendező olyan képet fest a kriptográfiai világról, amely egyértelműen a „kizsákmányoló” jelzővel írható le.

A Netflixen 2024. január 1-től megjelenő új doku rendezője olyan korábbi alkotásokért felel, mint a The Legend of Cocaine Island/A Kokain-sziget legendájának nyomában (producerként) és a The Pez Outlaw (rendezőként).

dokumentum

Ebben az igaz bűnügyi dokumentumfilmben három fickó kihasználja a szabadjára engedett kriptopénzpiacot, hogy milliókat csaljon ki a befektetőktől és pazar életmódot... több»

Rendező: Bryan Storkel