Meghalt a jazz legendás alakja és zeneszerző, Tony Bennett

96 éves korában elhunyt Tony Bennett énekes, dalszerző.

1926. augusztus 3-án született a New York állambeli Queensben. A New York-i Iparművészeti Középiskolában zenét és festészetet tanult, de 16 éves korában otthagyta az intézményt. Pincérként kezdett el dolgozni, hogy anyagilag támogatni tudja családját.

1944 és 1946 között az Egyesült Államok hadseregében szolgált, 1994-ben megjelent The Good Life: The Autobiography of Tony Bennett életrajzi könyvében eképpen emlékezett: “Bárki, aki azt hiszi, hogy a háború romantikus, nyilvánvalóan nem élt át egyet sem.”

Az ötvenes években Bob Hope-pal turnézott együtt, ekkor tett szert nagyobb népszerűségre. A következő években szerződött a Columbia Recordshoz, ekkor jelent meg első nagyobb slágára Because of You címmel. Pályafutása a hetvenes években érkezett egy mélyebb hullám völgyhöz, miután otthagyta a kiadót azzal a szándékkal, hogy sajátot alapítson, mindeközben magánéletében is válság merült fel kábítószer- és anyagi problémái miatt.

A nyolcvanas években fia, Danny Bennett kezdte el őt menedzselni, ekkor szerződött újra a Columbia Recordshoz, ahol megjelent The Art of Excellence című lemeze, amellyel hatalmas sikert aratott.

“Tony Bennett nem csak áthidalta a generációs szakadékot; lerombolta azt” - írta róla a New York Times. Pályafutása során olyan fiatal és sikeres előadókkal működött együtt, mint a Red Hot Chili Peppers, Amy Winehouse, Christina Aguilera és Lady Gaga.

Bennett és Gaga 2014-ben közös lemezt jelentettek meg Cheek to Cheek címmel, amely a Billboard 200-as listán az első helyen debütált. Második közös albumukat Bennett Alzheimer-kórral folytatott küzdelme közepette vették fel. A betegséget 2016-ban diagnosztizálták nála, de a családja csak azutánr szólt a nyilvánosságnak, miután az énekes visszavonult. 

Tony Bennettet felesége, Susan Benedetto és négy gyermeke, Dae Bennett, Danny Bennett, Antonia Bennett és Joanna Bennett gyászolják.

Nyugodjon békében!