Meghalt a legendás gitáros, Jeff Beck

78 éves korában elhunyt Jeff Beck nyolcszoros Grammy-díjas zenész, gitáros.

Halálának hírét családja közölte a nyilvánossággal, mint kiderült, Jeff Beck bakteriális agyhártyagyulladásban szenvedett. “Családja nevében mély és mély szomorúsággal osztjuk meg Jeff Beck halálhírét. Miután hirtelen bakteriális agyhártyagyulladást kapott, tegnap békésen elhunyt. Családja magánéletét kéri, amíg feldolgozzák ezt a hatalmas veszteséget” - olvasható a közleményben.

Jeff Becket minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosaként tartják számon, aki kétszer került be a Rock and Roll Hall of Fame-be, egyszer a The Yardbirds tagjaként, egyszer pedig szólóelőadóként.

Beck a blues-hatású hangzásukról ismert brit rockzenekar, a The Yardbirds tagjaként kezdte pályafutását. A zenekarhoz 1965-ben csatlakozott, Eric Clapton helyére. A zenekar számos slágerén ő dolgozott, köztük a Heart Full of Soul-on és a For Your Love-on, és neki tulajdonítják a úgynevezett “feedback” és torzítás használatát a rockzenében.

Miután 1966-ban elhagyta a Yardbirds-t, Beck szólókarrierbe kezdett, és 1968-ban kiadta debütáló albumát, a "Truth"-ot. Az albumon rock, blues és jazz hatások keveredtek. A lemez hatalmas sikert aratott, ma pedig már a korszak klasszikus kiadványának számít.

A következő évtizedekben Beck számos kritikusok által elismert albumot adott ki, és olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Rod Stewart, Tina Turner és Stevie Wonder. Az 1990-es években Beck népszerűsége újjáéledt, és több olyan sikeres albumot adott ki, mint a Blow by Blow, a "Wired" és a Beckology.

Pályafutása során Beck a gitárjáték innovatív megközelítéséről és a különböző stílusokkal és technikákkal való kísérletezésről volt ismert, így számtalan gitáros számára jelentett inspirációt.

“Jeff Beck egy másik bolygón volt. Ő vitt el engem és Ronnie Woodot az USÁ-ba a 60-as évek végén a Jeff Beck Group nevű zenekarával” - emlékezett meg róla Sir Rod Stewart a Twitteren.

“Most, hogy Jeff elment, úgy érzem, mintha egy testvérem hagyta volna el ezt a világot, és nagyon fog hiányozni. Sok együttérzést küldök Sandrának, a családjának és mindenkinek, aki szerette őt. Szeretném megköszönni neki a Jeff Beck Groupban együtt töltött korai napjainkat, amikor meghódítottuk Amerikát” - emlékezett meg a legendás zenészről Ronnie Wood, a The Rolling Stones gitárosa.

Nyugodjon békében!