Mekkora esély van arra, hogy valakiből Jedi váljon?

A Star Wars univerzum a filmtörténelem egyik legnagyobb univerzuma nem csak kiterjedését tekintve, de a benne rejlő lehetőségek terén is. De mi most koncentráljunk egy picit az előbbire. A Star Warsról ismert adatok alapján az a bizonyos messzi-messzi galaxis nagyjából megegyezik a Tejútrendszer méretével, azaz százezer fényév szélességű és durván négyszáz milliárd csillagot tartalmaz. Vagyis elég nagy.

E galaxist felfoghatatlanul sok értelmes lény népesíti be, csak az ismert világok lakossága úgy száz kvadrillióra tehető, de egyes becslések szerint a teljes galaxisban ez a szám akár négyszer nagyobb is lehet. Ennek fényében, ha azt mondjuk, hogy a Jedi rend minden hozzájuk köthető emberrel és lénnyel együtt is legfeljebb olyan harmincezer főre rúg, máris érezzük, hogy mennyire apró, mennyire jelentéktelen rendről is van szó.

Nem csoda, hogy a birodalmi propagandának nem volt nehéz elhitetnie a néppel, hogy a jedik soha nem is léteztek, hiszen a lakosság legnagyobb részének soha életében még esélye sem lehetett találkozni egy igazi jedivel. Ez a nagyjából harmincezer fő még földi viszonylatban is csak egy apró csoportosulásnak számítana, ami még egy Barcelona Real Madrid meccs stadionját se töltené meg.

Ha tehát így nézzük, akkor bizony jedivé válni abban a bizonyos messzi-messzi galaxisban sokkal kevésbé esélyes mint háromszor egymás után megnyerni a lottót. Egyes becslések szerint az egész galaxisban az Erőre érzékeny emberek és lények száma nyolcvanegy milliárdra tehető, de a puszta érzékenység még nem tesz valaki padawanná sem, nemhogy jedivé. A többség még csak tudatában sincs annak, hogy érzékeny az Erőre, így teljesen független marad a jediktől vagy a sith-ektől. Ha ezeket a számokat a Föld népességére vetítjük le, akkor összesen olyan hatezernégyszáz Erőre érzékeny emberről beszélhetnénk. De közöttük sem lenne egyetlen egy sem, akinek esélye lenne jedivé válni.