Senki nem gondolta volna, hogy Carey Mulliganből (galériánkban) színésznő lehet, saját magán kívül. Hiába próbálkozott, minden drámaiskolából eltanácsolták, nem láttak benne fantáziát. Ő azonban makacsul próbálkozott, mert a színészet volt gyermekkori álma. „Nem csak úgy beleszerettem a színészetbe, hanem mindig is szerepelni akartam, amióta csak az eszemet tudom – nyilatkozta a színésznő. – Főleg a musical vonzott, kamasz koromban évekig a Nyomorultak pólóját hordtam.”

A szülei sem gondolták, hogy színészettel kellene foglalkoznia, drámaiskola helyett valamilyen rendes egyetemre szánták, Carey azonban lázadt, és csak azért is évekig próbálkozott. Utólag visszagondolva kész tortúra volt minden meghallgatása, és különösen akkor tört össze, amikor a Drama School Londonban azt mondták neki, menjen el valamilyen gyerekműsorba háziasszonynak, az az igazán neki való. Ma már úgy véli, a sok kudarcban annak is része volt, hogy rosszul választotta ki a darabrészleteket a meghallgatásokra: derűs alkata ellenére csupa olyan karaktert próbált megformálni, akik mintha éppen öngyilkosságra készülnének.

Azért pár évig sikerült kisebb filmes és tévés szerepeket kapnia, mígnem eljött a nagy áttörés, a 2009-es Egy lányról, amelyért számos díjra jelölték, többek között Oscarra és Arany Glóbuszra, és elnyerte a brit Oscart, a BAFTA-t. A színésznő azóta a rendezők és a kritikusok kedvence, másik Oscar-jelölését a tavalyelőtti Ígéretes fiatal nőért kapta.

Hamarosan az Azt mondta című drámában láthatjuk, amelyben a metoo mozgalom egyik elindítóját alakítja, aki nekilát, hogy felderítse a Hollywoodban oly gyakori szexuális visszaéléseket.

A szóban forgó film hazai bemutatója 2022. november 17-én esedékes.

65 Azt mondta  (2022)

dráma | történelmi

SkyShowtime (2023.07.17.)

A New York Times riporterei, Megan Twohey és Jodi Kantor egy generáció egyik legfontosabb történetét tárják elénk - egy olyan történetet, amely segített elindítani a #MeToo... több»