Mindent a filmről: Megjött apuci!

Hamarosan a mozikban a Megjött apuci!

Kitör az apák háborúja, amikor a galamblelkű rádiós főnöknek (Will Ferrell) fel kell vennie a kesztyűt felesége exével, a gyerekei apjával szemben (Mark Wahlberg), aki fékezhetetlen motoros vagány, a tetejében titkosügynök és éppen visszatért a városba. Két büszke apa találkozik – mi lehet itt a baj? Ami ártatlan ismerkedésnek indul, hamarosan ádáz vetélkedéssé fajul, mert a két homlokegyenest ellenkező jellemű férfiú be akarja bizonyítani, ki az apa a háznál, ez pedig vicces és katasztrofális következményekhez vezet. A tétek egyre nagyobbak, de ki nyeri végül a meccset? Brad, a nevelőapa jó családfő szeretne lenni, akit mindenki szeret, de fogalma sincs arról, milyen magasak lesznek a követelmények, miután Megjött Apuci.

„Azért találtuk érdekesnek ezt a történetet, mert ilyen vígjátékot még nemigen láttunk a filmvásznon: megjelenik a biológiai apa, és fenekestül felforgatja a nevelőapa életét – magyarázza Will Ferrell, aki a filmnek producere is. – Manapság rengeteg a kevert család, ezért sokan át tudják érezni a szereplők helyzetét. Kifordítjuk a ’gonosz mostohaapa’ kliséjét is. A karakterem, Brad a világ legrendesebb embere, és minden vágya, hogy a gyerekek elfogadják – aztán megjelenik Dusty, az ex, és teljes erőből a tyúkszemére lép.”

 

 

Vegyünk egy széplelkű nevelőapát…

 

Mindenki életében vannak olyan találkozások, amelyektől retteg – mi lesz majd, ha betoppanunk anyós pajtásékhoz, először szorítunk kezet a főnökkel, mit mondjunk először a vakrandin, de a legborzalmasabb mind közül az, amikor a párunk exével kell szembesülnünk, aki ráadásul az általunk nevelendő gyerekek apja. Ezt a helyzetet aknázza ki maximálisan a Megjött Apuci. A gyerekek kegyeiért harcoló Brad kénytelen rádöbbenni, hogy a vér szerinti apa a legmenőbb csávó a világon, senki nem ér fel hozzá, született ezermester és mindenkit azonnal megnyer magának, Brad családját is beleértve.

Mint minden jó ötletet, a film sztoriját is az élet szülte. Brian Burns producer és társ-forgatókönyvíró olyan kellemetlen helyzetbe került, hogy friss nevelőapaként találkoznia kellett a felesége lehengerlően szívdöglesztő exével. A koncepció, hogy egy átlagos, de lelkes apa reménytelennek tűnő harcba keveredik a nevelt gyerekei szuperapjával, azonnal vevőre talált Sean Andersben és régi forgatókönyvíró-társában, John Morrisban.

A projekt akkor vett igazi lendületet, amikor az alkotók azon kezdtek töprengeni, kik játsszák majd az ádáz apákat. Amikor a Gary Sanchez Productions – amelyet Will Ferrell és Adam McKay vezet – beszállt a film elkészítésébe, nyilvánvaló lett, hogy Ferrell vállalja el az egyik komikus szerepet. De melyiket? És ki lesz az ellenfele? Némi agytorna után megszületett az üdvözítő megoldás: a szuperapu a kétszeres Oscar®-jelölt Mark Wahlberg lesz, aki kemény és rámenős karakterek sorát alakította sikeres drámákban. Ferrell és Wahlberg játszott már együtt a Pancser police (The Other Guys) című akcióvígjátékban, de ezúttal egymás ellen kellett harcba indulniuk, hogy kiderüljön, Ferrell szimpatikus emberi vonásai mennyit nyomnak a latban Wahlberg férfias karizmájával szemben.

„Azonnal összeállt a kép, amikor eldöntöttük, hogy Mark lesz Dusty – emlékszik vissza Ferrell. – Mark azon kevés színészek egyike, akiknek nem kell eljátszaniuk a menő csávót, mert ő már eleve így született. Csak elő kell kapnia a szekrényből a viharvert bőrdzsekijét, amit nem a sarki diszkontban vett gyárilag koptatva. Korán reggel Mark már lenyomott egy kétórás edzést, amikor én még mindig mélyalvásban vagyok.”

Ferrell és Wahlberg jin-jang kémiája nem csupán arra volt alkalmas, hogy két ember kiélezett ellentétét állítsa a film középpontjába, hanem segített annak megvilágításában is, mitől lesz valaki jó apa, a képességeitől függetlenül. „Will kedves házimacska, Mark pedig a rettenthetetlen oroszlán – nevet Anders. – De azok a szupermacsók, akik motoron száguldoznak, még nem feltétlenül a világ legjobb apái. Bár ettől még simán lehetnének. Történetünkből kiderül, hogy Dusty ugyan született menő csávónak tűnik és mindenben nagyon jó, ám a lelke mélyén azért ő is meg van rettenve az apai felelősségtől – és ez az a tényező, ami Bradnek esélyt adhat a győzelemre. Mindkét karakter arra törekszik, hogy szeressék a gyerekei, és ezért tudunk mindkettejüknek szurkolni.”

Ferrell és Wahlberg számára az is izgalmassá tette a filmet, hogy egyik karakter sem kimondott főgonosz – egyszerűen versenytársak, akik bármire képesek, hogy a házimunka terén lenyűgözzék kis családjukat, amely történetesen közös.

„Amit a legjobban imádok ebben a filmben, az a vége, ugyanis egyáltalán nem az a lényeg, hogy ki lesz győztes – mondja Wahlberg. – Nagy tétmeccsként indul az egész, de menet közben remélni kezdjük, bárcsak mindkét pasas megtalálja a maga útját ahhoz, hogy a gyerekek elfogadják és szeressék. Drukkolunk, hogy valahogy rájöjjenek, miként hozhatnák ki a legjobbat egymásból.”

 

 

Amikor egy galamblelkű férfi megőrül:

Will Ferrell Brad Taggartről

 

Miután Will Ferrell eldöntötte, hogy Bradet fogja játszani a két főhős közül, nyilvánvaló volt, hogy olyan színekkel fogja gazdagítani a karaktert, amilyenekkel csak ő tudja. Az általa megformált szereplő a cselekedetei alapján a szerencsétlen idiótától a hidegvérű stratégáig terjedő széles skálán mozog, miközben megőrzi az átlagember jól ismert vonásait, amelyekkel mindenki azonosulni tud.

„A Jégi dicsőségünkben, a Ron Burgundy-filmekben meg a Taplógázban Will idegesítő, felfuvalkodott bohócokat alakított, és ebben utánozhatatlan volt – mondja Anders. – De ő egyáltalán nem ilyen valójában. Az egyik legrendesebb ember a világon, és nagyszerű dolog, hogy ebben a filmben végre vicces módon megmutathatja a legjobb tulajdonságait. Tökéletesen hozza a figurát – bár Will az életben azért nem akkora balek, mint a filmben!”

Ferrell is úgy látja, hogy a Megjött Apuci új színekkel gazdagítja munkásságát. „A legtöbb filmünk, kopogjuk le, eléggé vicces volt, de ez a mostani azért különleges, mert nagyobb hangsúlyt kap a történet. Igen fontos témát taglal – azt tudniillik, hogy a mai családok miként próbálnak magukra találni.”

Ferrell azonnal rájött, Brad nem azt tartja a legnagyobb gondnak, hogy Dusty annyira menő csávó. Persze, titkos ügynök, félelmetes harcművész, ezermester, élsportoló, nála senki nem sztorizik jobban és celebek a haverjai – de nem ettől olyan veszélyes ellenfél. Dusty megtestesít valamit, amit Brad nem. „Brad hiába feszül meg, Dustyhoz képest mindig hátrányban van, mert a gyerekek bármikor azt mondhatják: nem te vagy az igazi apánk. Ez pedig a nevelőapák rémálma.”

Bár fentiek miatt úgy tűnik, kevés az esélye, azért Bradnek is vannak ütőkártyái. „Dusty úgy robban be az életükbe, mint egy megelevenedett szuperhős – folytatja Ferrell. – Ő az a tökéletes hím, akinek titkon minden férfi szereti elképzelni magát. Ugyanakkor arra nem volt képes, hogy gondoskodjon két gyerekről, miközben Brad számára ez nem megerőltető feladat – egyenesen élvezi, hogy ez a dolga. A két férfi sok mindent tanul egymástól eszeveszett hadakozásuk során.”

 

 

A szuperapu harcba száll:

Mark Wahlberg Dusty Mayrontól

 

Ha Dusty Mayron korábban nem lett volna Brad feleségének házastársa, a keményen dolgozó, derék családapa valószínűleg felnézne rá – de az adott körülmények között csak rettegni tud tőle, és mindent megtesz azért, hogy túltegyen rajta. Dusty megformálásához nyilvánvalóan komoly komikusi adottságokra volt szükség, de olyan színésznek kellett játszania, aki egyben dörzsölt vagány is. Márpedig Wahlberg ilyen, Oscar®-jelölést érdemlő kemény fickókat alakított A harcos – The Fighter és A tégla (The Departed) című filmekben, s ugyanolyan kiváló teljesítményt nyújt akcióhősként, mint drámai színészként, ezért tökéletes választás volt Dusty szerepére.

„Mark nagyon vicces tud lenni, de közben tényleg olyan, mint egy földre szállt szuperhős – mondja Anders. – Az egyik nap kosárlabdapályán forgattunk, és simán a zsákba hajította a labdát a pálya másik végéről. Sokat elárul, hogy utána nem kezdett örömtáncot lejteni. Akinek ilyesmi összejön, az biztosan körbeszalad, hogy mindenkivel pacsizva learassa a babért, neki viszont ez teljesen hétköznapi dolognak számított.”

Wahlberg kíváncsi volt, Dustynak mi lehet a gyenge pontja, ha már annyi erősséggel büszkélkedhet. Úgy találta, Dusty képes pillanatok alatt bárkit megnyerni magának, de nem jeleskedik a hosszú, stabil kapcsolatok fenntartásában, ami komoly hiányosságot jelent egyébként szakadatlan diadalmenetnek tekinthető életében.

„Dusty olyan srác, aki a saját világába szerelmes, mert a kalandot vette feleségül – magyarázza Wahlberg. – Ezért szakadt el a családjától. De amikor belegondol, hogy itt van ez a másik ürge, Brad, aki a volt feleségével meg a gyerekeivel él, kicsit ideges lesz. Ezért tér vissza, és kezd el villogni, hogy bizonyítsa önmaga és a többiek előtt, ő mekkora menő csávó. De közben tisztában van a nagy jellemhibájával, hogy nem tudja tartósan elkötelezni magát. A világon mindenre képes, csak arra nem, hogy megüljön a fenekén, és rendes családapa legyen.”

Wahlberg nem titkolja, hogy minden szerepet ugyanúgy közelít meg, legyen szó megrázó drámáról, eszelős vígjátékról vagy a kettő ötvözetéről. „Mindig próbálok olyan hiteles lenni, amennyire csak tudok, még akkor is, ha olyan szélsőségesek a körülmények, mint a Megjött Apuciban. Úgy gondolom, a humor abból fakad, ha teljesen realisztikusan játszom el a legképtelenebb dolgokat. Mindenki arra kapacitált, hogy engedjem el magam, és legyek teljesen őrült. Tényleg be is indultam, de közben ügyeltem arra, hogy minden hihető legyen. Sean egyetértett velem abban, hogy bátran feszegessük csak a határokat, de azért figyeljünk oda azokra a drámai pillanatokra, amelyekre a közönség rezonálni tud.”

A drámai feszültség szinte önmagától megteremtődött a két főszereplő természetes kémiájának köszönhetően. „Azért volt jó Will-lel dolgozni, mert folyton kóstolgattuk egymást, próbálgattuk, meddig merünk elmenni egymás szívatásában – de közben nyilvánvaló volt, hogy jó haverok vagyunk, és szerintem ez át is jön a filmen – folytatja Wahlberg. – Remélem, a közönség nehezen fogja majd eldönteni, hogy melyik apucinak drukkoljon, mert szerintem mind a két csávó vonzó karakter a maga módján. Rettentő ellenfelei egymásnak, de a végén csak megtalálják a közös nevezőt.”

 

 

Anyának lenni az apucik háborújában:

Linda Cardellini Sarah Taggartről

 

Az apák háborújának kereszttüzében Sarah áll, Dusty korábbi és Brad mostani felesége, aki mindkét pasin átlát. A szerepet az Emmy-jelölt Linda Cardellini játssza, akit többek között a Mad Men – Remlámőrültek című sorozatból ismerhetünk.

„Linda a film rejtett kincse, mert Sarah szerepe komoly kihívást jelent – magyarázza Anders. – Óvatosan kellett egyensúlyoznia, hiszen ő a szerető anya, a családi tűzhely őrzője, miközben hajmeresztő komikus jelenetek résztvevője és jócskán szenvedő alanya. El kell hitetnie a közönséggel, hogy korábban őrülten szerelmes volt Dustyba, most viszont őrülten szerelmes Bradbe – és ennek folyományaként mindkettejük iránt romantikus érzelmeket táplál. Linda kitűnően megoldotta ezt a trükkös feladványt.”

Cardellini szerint könnyű volt megérteni, miként vonzódhat egy nő két ennyire ellentétes karakterhez. „Brad csupa szív ember, maga a megtestesült jóság. Mindig megtalálja a tökéletes megoldást, bármilyen helyzetben számítani lehet rá. Dusty viszont minden tekintetben elképesztően menő, hősies és karizmatikus.”

 

A további szereplők

 

Az üdvözítő vígjátéki káosz kialakításához a mellékszereplők is jócskán hozzájárultak. Az Oscar®-jelölt Thomas Haden Church (Kerülőutak – Sideways) Leo Holtot alakítja, aki Brad főnöke a Smooth Jazz rádiócsatornánál.

„Ez volt a legütősebb vígjáték-forgatókönyv, ami az utóbbi években a kezembe került, és igazán hízelgőnek találtam, hogy Will Ferrell főnökét alakíthatom – mondja a színész. – Will roppant segítőkész volt, az egész stábnak a keze alá játszott mindvégig a forgatás alatt.”

A kétszeres Emmy-díjas Bobby Cannavale (Gengszterkorzó – Boardwalk Empire) alakítja dr. Francisco nőgyógyászt, aki segít Bradnek és Sarah-nak, hogy közös gyerekük lehessen. Cannavale már játszott együtt Ferrell-lel és Wahlberggel A pancser police-ban. „A forgatókönyv olvastán folyton elnevettem magam – mondja a színész. – És az tudat, hogy Will és Mark a főszereplők, még inkább megerősített abban, hogy nem maradhatok ki ebből a filmből.”

Cannavale így mutatja be karakterét: „Narcisztikus nőgyógyász, akinek az a módszere, hogy a férj jelenlétében nyíltan flörtöl az asszonnyal, hogy ezáltal termékeny tesztoszterontúltengést idézzen elő.”

Fontos szerep jut a történetben két gyereknek, Megannek és Dylannek, akik nagyon élvezik, hogy a vetélkedő apák folyamatosan a kegyeiket keresik. Az alkotók nem már befutott gyereksztárokat kerestek, hanem két természetes és spontánul laza kisgyereket, akik elég edzettek ahhoz, hogy mindvégig bírják Ferrell és Wahlberg non-stop poénjait. Ezt a ritka párosítást Scarlett Estevez és Owen Vaccaro személyében találták meg.

„Olyan természetesen viselkedő gyerekeket kerestünk, akiken nem látszik, hogy szerepet játszanak, Scarlett és Owen pedig ilyenek – magyarázza Ferrell. – Scarlett és Owen nagyon helyes és őszinte gyerekek, ami nagyszerű kiindulópont ahhoz, hogy szörnyű dolgokat mondjanak Bradnek! A legjobb pedig az: annyira ártatlanok, hogy teljesen hihető, hogy belefeledkeznek azokba az esti mesékbe, amelyeket Brad és Dusty egymással versengve adnak elő nekik.”

„Elképesztőek ezek a srácok – teszi hozzá Anders. – Scarlett igazi csodagyerek, akinek mindenki ámul a tehetségén. Owen pedig hihetetlenül vicces, a kedvencem az a jelenet, amikor Mark arra tanítja, hogyan páholja el azokat a kis genyókat, akik szemétkednek vele.”

(forrás: UIP)