Netflix: 'Visszatér' a rekorder műsor, de egy jókora csavarral

A Netflix megerősítette, hogy a Squid Game: The Challenge novemberben debütál.  

A streamingszolgáltató az Upfronts eseményén jelentette be a hírt, és megismételte, hogy a spin-off egy hatalmas csavart hoz, méghozzá azt, hogy a fiktív show valósággá válik! A streaming platform titokban kezdte el forgatni a Squid Game sztoriján alapuló reality változatot, amelynek résztvevői a tévétörténelem legnagyobb pénzdíjáért - 3,7 millió fontért - küzdenek. A versenyzők az Egyesült Államokból és Ausztráliából is érkeztek a műsorra, amelyet a Bedford melletti Cardington Studiosban, egy volt RAF-bázison forgattak.

Brandon Riegg, a Netflix unszcripted és dokumentumfilm-sorozatokért felelős alelnöke elmondta: "A Nyerd meg az életed Hwang rendező magával ragadó történetével és ikonikus képi világával nagy viharral vette be a világot. Hálásak vagyunk a támogatásáért, miközben a fiktív világot valósággá változtatjuk ebben a hatalmas versenyben és társadalmi kísérletben."

"A drámasorozat rajongói egy lenyűgöző és kiszámíthatatlan utazásra számíthatnak, ahogy 456 valódi versenyzőnk a valaha volt legnagyobb, feszültséggel és fordulatokkal teli versenysorozatban vesz részt, amelynek végén minden idők legnagyobb pénzdíját nyerhetik el!"

A bejelentésre négy hónappal azután került sor, hogy kiderült, az új valóságshow-ban részt vevő dühös versenyzők jogi lépéseket fontolgatnak a Netflix ellen.

Mivel a brit stúdiókban a hőmérséklet -3 Celsius-fokig süllyedt, januárban több tucatnyi játékos szidta a produkciót, azt állítva, hogy "úgy bántak velük, mint az állatokkal", és órákig kellett állniuk a fagyban, amikor a forgatás megkezdődött a bedfordi Cardington TV-stúdióban.

"Nyolc órán át kínoztak minket. Csak biodíszlet voltunk. Az ember nem bánna így az állatokkal sem. Tudom, hogy a műsornak keménynek kellett lennie, de embertelennek éreztem" - mondta az egyik játékos a The Sunnak - "Egy ponton láttam, hogy egy fekete koporsót hoznak fel egy rózsaszín szalaggal, mint az eredeti sorozatban. Úgy érzem, hogy a jó felvétel megszerzését helyezték előtérbe a segítségünkkel szemben."

Egy másik játékos azt állította, hogy a hideg időjárás miatt az emberek "hullottak, mint a legyek".

Máshol két játékos állítólag még a játék kezdete előtt elrontotta az esélyeit, miután ágyba bújtak a londoni Tower Hotelben, ahol a versenyzők két napot töltöttek, mielőtt a forgatás Bedfordban elkezdődött. Egy forrás akkoriban a következőket mondta a kiadványnak: "A játékosoknak szigorú szabályokat kellett betartaniuk, mielőtt a műsor forgatása elkezdődött. A produkciós csapat felfedezte, hogy ketten együtt aludtak, és még a forgatás megkezdése előtt ki kellett vágniuk őket".

A bennfentes elmondta még, hogy a szabályok között szerepelt az is, hogy a szállodai tartózkodás alatt nem érintkezhettek más játékosokkal, nem dohányozhattak és nem ihattak alkoholt.

A Studio Lambert, a The Garden és a Netflix közös nyilatkozatban reagált az állításokra: "Nagyon fontos számunkra a szereplők és a stáb egészségének és biztonságának megőrzése, és minden megfelelő biztonsági eljárást bevezettünk. Bár nagyon hideg volt a forgatáson - és a résztvevők fel voltak erre készülve -, a súlyos sérülésekről szóló állítások nem igazak. Mélyen törődünk a szereplők és a stáb egészségével és biztonságával, és minden megfelelő biztonsági eljárást megtettünk."

Az egyik játékos korábban a következőket mondta a The Sunnak: "Még ha a hipotermia be is állt, az emberek hajlandóak voltak a lehető legtovább maradni, mert sok pénz forgott kockán. Túl sokan elhatározták, hogy nem mozdulnak, így túl sokáig álltak ott. Voltak, akik úgy érkeztek, hogy azt hitték, milliomosok lesznek, de sírva távoztak."

Hozzátette: "Olyan volt, mint egy háborús övezet. Az embereket a mentősök vitték ki, de mi nem tudtunk szólni. Ha beszélsz, akkor kiestél. Néhányan a lábukat sem tudták megmozdítani, mert olyan hideg volt. Hallani lehetett, hogy valaki azt kiáltja, hogy "orvos", és a személyzet máris rohant. Végül 30 percig álltunk ott a felvételek között. Néhányan a végére már kúsztak. Legalább egy embert hordágyon vittek ki."

Összesen 456 játékos vett részt, ugyanannyi, mint az eredeti sorozatban, és állítólag néhányan már az első játék, a Red Light, Green Light alatt rosszul kezdték érezni magukat. Több százan estek ki az első fordulóban, majd a koreai sorozathoz hasonlóan emeletes ágyakban szálltak meg a stúdiókban.

Az eredeti sorozatban több száz pénzszűkében lévő versenyző fogad el egy meghívást, hogy gyermekjátékokban versenyezzenek egy csábító nyereményért, de a tét halálos. A valóságshow-sorozat tíz epizódból áll majd - ez eggyel több, mint az eredeti thrillerben.

A műsor mögött álló Studio Lambert televíziós produkciós céget korábban azzal vádolták, hogy "embertelen" munkakörülményeket engedett meg, és korábbi valóságshow-kban a munkatársakkal való rossz bánásmód vádjával szembesült. A népszerű Gogglebox sorozatban dolgozók közül néhányan mérgező munkahelyi légkörről számoltak be, ahol a munkatársak túl sokat dolgoztak, és elvárták, hogy szünetek nélkül dolgozzanak.

A filmgyártásban dolgozókat képviselő BECTU szakszervezethez panaszok érkeztek a munkatársaktól a velük való bánásmód miatt. Az egyik alkalmazott a következőket mondta a szakszervezetnek: "Az embereknek elegük van. Az ember nem azért jön be, hogy napi 12 órán keresztül üvöltözzenek vele." A Bectu közölte, hogy sürgősen találkozót kértek a céggel.

A Squid Game 2021-ben a Netflix legnézettebb műsora lett, 142 millió embert vonzott az első hónapban - ez majdnem kétszerese A Bridgerton család korábbi rekordjának. A koreai drámát azzal is dicsérik, hogy 4,4 millió új előfizetővel bővítette a Netflix globális előfizetéseinek számát 209 millióról 213,5 millióra. Ez 1,1 milliárd fontra növelte a vállalat nyereségét - közel kétszeresére a 2020-as harmadik negyedévben befolyt összegnek.