Oscar díjra nevezték a Saul fiát

Nemes Jeles László cannes-i nagydíjas filmjét nevezte Magyarország a jövő évi Oscar-díjra.

A Saul fia a legjobb idegennyelvű film kategóriájában száll versenybe az Oscar-nevezésért. Az Amerikai Filmakadémia tagjai jövő év januárjában választják ki az öt hivatalos jelöltet. Az Akadémia aranyszobrára esélyes külföldi filmek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, míg a díjátadó ceremóniára február 28-án kerül sor.

A Saul fia nevezéséről a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága (Goda Kriszta, Havas Ágnes, Kálmán András, Kovács András Bálint, Andy Vajna), valamint Deák Krisztina rendező, és Máthé Tibor operatőr egyhangúan hozott döntést.

A magyar produkció a premierjét követően egy csapásra meghódította a világot. A külföldi és a hazai újságírók nem győzték méltatni a filmet, mely a 68. Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a Zsűri Nagydíját, a filmkritikusok szövetségének FIPRESCI-díját, de a film hangmérnökét, Zányi Tamás is kitüntették (Vulcain-díj).

A Saul fiát több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítették. Az Egyesült Államokban a Sony Pictures Classics égisze alatt kerül majd a mozikba az alkotás.

Saul fia már a mozikban!