86 Patch Adams  (1998)

Kevés olyan életrajzi film van, amely annyira be tudja lopni magát az ember szívébe, mint az 1999-es Patch Adams, hát még akkor, ha a főszerepet nem más mint, Robin Williams alakítja.

A film egy Oscar- és két Golden Globe-díj jelölést is magáénak tudhatott, bár a kritikusoknak voltak némi fenntartásaik a filmmel kapcsolatban. A film lényegében magára az emberségességre fókuszál. Egy olyan korszakot elevenít fel, amikor a gyógyászatban az orvosok talán túlságosan is tárgyiasították a betegeiket. Patch Adams pedig mindezekkel szembemenve rámutatott, hogy a nevetés, a közelség legalább annyira fontos dolog a gyógyuláshoz, mint a megfelelő ellátás.

A film nem egyszerűen igaz történetek sorát dolgozza fel, hanem egy olyan szakemberét, aki a mai napig aktívan tevékenykedik a szakmájában. Ritkábban esik szó arról, hogy a valódi Patch Adams mennyire is mélyen megérintette magukat a film alkotóit is. A főszerepet alakító Robin Williamset a forgatások során számos alkalommal bíztatta arra, hogy humorral oldja a feszített munkatempó miatt kialakuló hidegebb légkört.

Az alkotók Williamsel együtt ráadásul több héten keresztül közvetlen kapcsolatban álltak a Make-A-Wish alapítvánnyal, amely a rákos megbetegedésben szenvedő gyermekek sorsán kíván segíteni.