Pelé, akit sokan Diego Armando Maradona, Platini és Zinedine Zidane előtt a futballtörténelem legnagyobb játékosának tartanak, december 29-én, 82 éves korában hunyt el.

A háromszoros brazil világbajnok, akinek igazi neve Edson Arantes do Nascimento volt, a mozi világába is beírta nevét. 

Pelé dokumentumfilmek főszereplőjeként is feltűnt, és egy életrajzi filmet is készítettek a tiszteletére, a 2016-ban bemutatott Pelé-Egy legenda születése címűt. De részt vett egy fiktív filmben is, amelyben Sylvester Stallone és Michael Caine mellett játszik: Menekülés a győzelembe.

A legendás John Huston rendezte Menekülés a győzelembe igaz történeten alapul, amely Kijevben játszódott a város német megszállása idején, a második világháború alatt. A sztori alapján már 1961-ben készült egy film, a Két félidő a pokolban. A film azt meséli el, hogy a foglyok egy náci katonák elleni futballmérkőzést használnak fel egy szökési kísérlet megrendezésére.

Sylvester Stallone játssza Robert Hatch kapitányt, egy amerikai hőst, akit be kell vezetni a futballba, és aki a csapat kapusa lesz, míg Pelé egy olyan karaktert formál meg, akit... nagyjából maga Luis Fernandez. De semmi köze a Les Bleus középpályásához, aki a Paris-Saint-Germain csapatában játszott a film 1981. szeptember 23-i bemutatásakor.

Papíron a filmnek minden adottsága megvan és egyike azoknak a projekteknek, amelyek gyorsan nonszenszé válhatnak, akárcsak a Le führer en folie (1974), amely szintén egy mérkőzés körül forog a második világháború közepén. A film néhány klisé és a meglehetősen hosszú befejezés ellenére nem nélkülözi a bájt, azon túl, hogy szórakoztató látni olyan színészeket, mint Stallone, Max von Sydow vagy Michael Caine, amint párbeszédeket és labdákat cserélgetnek Pelével és más híres játékosokkal, mint Bobby Moore (az 1966-os angol világbajnok csapat kapitánya) vagy az argentin középpályás, Osvaldo Ardiles, 1978-as világbajnok.

Igazi kuriózum, hogy (újra) láthatjuk, hogy tisztelegjünk Pelé, a legendás brazil csatár előtt, aki pályafutása során több mint ezer gólt szerzett.

dráma | háborús | sportfilm

A focibolond Steiner hadnagy híres játékosokat fedez fel a különböző nemzetiségű, szövetséges foglyok között, ezért futballmérkőzést szervez a náci katonák és a rabok... több»