Advertisement
Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
73

Ha ölni kell (1996)

A Time to Kill
Filmadatlap
 
28
Szereplők
12
Vélemények
13
Képek
1
Videók
Ha ölni kell
 
Artemisia   2020. 04. 28.

legújabb vélemény

Faji ellentétek

Egy méltán világsikerű történet többé-kevésbé méltó feldolgozása. Ahhoz persze, hogy igazán átéljük a színes, szerteágazó, mélyen árnyalt történetet, és az összes oldaláról teljes pompájában lássuk, feltétlenül szükséges a regény elolvasása is. Viszont a regényhez mért hiányosságait nem lenne sportszerű felróni neki, hiszen a film nyilvánvalóan más eszközökkel dolgozik, és egy ilyen monumentális történet esetében nyilvánvaló korlátai vannak a regénnyel szemben, pl. idő, lelki folyamatok bemutatása, flashback jelenetek. Úgyhogy ehhez mérten, illetve kiegészítő műként is fogom értékelni a filmet, és John Grisham zseniális regényével összevontan, komplett történetként is. Az emberiség egyik leg... több»

 
Deku   2017. 12. 23.

Közepes szintet megtudja ütni de ezen kívül semmi egyebet nem nyújtott. Ami persze nem feltétlen rossz. Azonban akadt benne jó pár lejtő ami miatt csak ezt érzi az ember. Szerencsére az ilyet is könnyebben beveszi a gyomrom.


 
Berto49   2019. 06. 01.

Ítélet Mississippi államban

Szabad-e a „szemet szemért, fogat fogért” elvet a modern korban alkalmazni, vagyis elfogadható-e a korunkban az önbíráskodás? A probléma még faji problematikával is súlyosbított, hiszen az amerikai délen játszódik, ahol a rasszizmus még a történet idejében is (és talán még most is?) élő hagyomány. Az esküdtszék ítélete számomra meglepő volt, súlyos etika ügyben született meg a döntés. Remek szereplőgárda tette hitelessé a filmet, a készítése után eltelt idők során többen előkelő rangot szereztek a pályán. A viszonylagos hosszúsága ellenére nem volt üresjárat, a tárgyalótermi jelenetek mellett mindig volt olyan mozzanat, amely továbbvitte az izgalmakat. Nem haboznék az öt csillagos értékeléssel, ha a végső fordulat egyezett volna az felfogásommal, de nem így volt. Végső soron a jogállami keretek között a döntés megkérdőjelezhető. Ettől eltekintve a színészi alakítások (Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Sandra Bullock, Kevin Spacey) többször nézhető filmélménnyé tették Joel Schumacher munkáját.

 
ZeroHero   2019. 10. 01.

Egy fantisztikus szereplogardaval rossz iranyba vitt erdekes sztori. Ervenyes-e a szemet szemert elv? Szabad-e? Mit szol hozza a fejlett vilag? Az alaphelyzet adott, a drama adott, a szineszek adottak, a vegere a film megsem lesz se izgalmas, se feszult, se semmilyen, hanem egy ilyen "na ne maaaaar " jelleget olt. Fu, nagyon nagy kar, mert pl Donald Sutherland egeszen remisztoen fantasztikus volt, itt is.

 
harnas1207   2018. 12. 08.

Kétes érzéseim voltak ezzel a filmmel kapcsolatban. Először is a színészi gárda igen erős. Ebből arra következtettem, hogy ez egy nagyon ütős film lesz.A film is nagyon bekezd, a drámai történések és az apa bosszúja elég megrendítőek. De utána számomra a film kezd átmenni egy érthetetlen sémába. Felveti a rasszista kérdést, az rendben van. De hogy egy ilyen tett után kimosdatják a főhőst, az már kicsit túl hihetetlen. Mintha a Törvénytisztelő polgár fordított verziója lenne.

Matthew McConaughey

A film összbevétele 152 266 007 dollár volt (imdb.com).

 

Samuel L. Jackson egyik kedvenc szerepeként tartja számon Carl Lee Hailey szerepét; azt mondja, azért szereti, mert nagy kihívást jelentett a megformálása.

(Artemisia )
 

A Carl Lee Hailey-t alakító Samuel L. Jacksonnak van egy lánya, Zoe Jackson, aki a forgatás idején 14 éves volt, majdnem egykorú Tonya Hailey-vel.

(Artemisia )
 

A film során Jake Brigence nem enged a vonzalomnak, ami Ellen Roarke iránt ébred benne; a valóságban az őket alakító Matthew McConaughey és Sandra Bullock összejöttek a forgatás alatt.

(Artemisia )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.