Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
73%

Ha ölni kell (1996)

A Time to Kill
Filmadatlap
 
28
Szereplők
13
Vélemények
13
Képek
1
Videók
 
Harper   2020. 08. 24.

legújabb vélemény

1
Elgondolkodtató dráma a faji előítéletekről

A Ha ölni kell egy mélyen elgondolkodtató, ütős dráma 1996-ból, Joel Schumacher rendezésében. A központi téma a faji előítéletekhez való viszonyulás és egy szerencsétlen ügy kibontakozása, melyben egy kislányát megbosszuló színes bőrű apa, egy segíte... teljes kritika»

 
Artemisia   2020. 04. 28.

3
Faji ellentétek

Egy méltán világsikerű történet többé-kevésbé méltó feldolgozása. Ahhoz persze, hogy igazán átéljük a színes, szerteágazó, mélyen árnyalt történetet, és az összes oldaláról teljes pompájában lássuk, feltétlenül szükséges a regény elolvasása is. Viszo... teljes kritika»


 
Deku   2017. 12. 23.

0

Közepes szintet megtudja ütni de ezen kívül semmi egyebet nem nyújtott. Ami persze nem feltétlen rossz. Azonban akadt benne jó pár lejtő ami miatt csak ezt érzi az ember. Szerencsére az ilyet is könnyebben beveszi a gyomrom.

 
Berto49   2019. 06. 01.

0
Ítélet Mississippi államban

Szabad-e a „szemet szemért, fogat fogért” elvet a modern korban alkalmazni, vagyis elfogadható-e a korunkban az önbíráskodás? A probléma még faji problematikával is súlyosbított, hiszen az amerikai délen játszódik, ahol a rasszizmus még a történet idejében is (és talán még most is?) élő hagyomány. Az esküdtszék ítélete számomra meglepő volt, súlyos etika ügyben született meg a döntés. Remek szereplőgárda tette hitelessé a filmet, a készítése után eltelt idők során többen előkelő rangot szereztek a pályán. A viszonylagos hosszúsága ellenére nem volt üresjárat, a tárgyalótermi jelenetek mellett mindig volt olyan mozzanat, amely továbbvitte az izgalmakat. Nem haboznék az öt csillagos értékeléssel, ha a végső fordulat egyezett volna az felfogásommal, de nem így volt. Végső soron a jogállami keretek között a döntés megkérdőjelezhető. Ettől eltekintve a színészi alakítások (Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Sandra Bullock, Kevin Spacey) többször nézhető filmélménnyé tették Joel Schumacher munkáját.

 
ZeroHero   2019. 10. 01.

0

Egy fantisztikus szereplogardaval rossz iranyba vitt erdekes sztori. Ervenyes-e a szemet szemert elv? Szabad-e? Mit szol hozza a fejlett vilag? Az alaphelyzet adott, a drama adott, a szineszek adottak, a vegere a film megsem lesz se izgalmas, se fesz... több»

 
harnas1207   2018. 12. 08.

0

Kétes érzéseim voltak ezzel a filmmel kapcsolatban. Először is a színészi gárda igen erős. Ebből arra következtettem, hogy ez egy nagyon ütős film lesz.A film is nagyon bekezd, a drámai történések és az apa bosszúja elég megrendítőek. De utána számom... több»

 
Filmelemző   2018. 04. 16.

0

Az egyik legjobban megcsinált thriller, amit valaha láttam. Már eleve a sztori és az alapkérdés is nagyon jó: felmenthet e az öntörvénykezés vádja alól bárkit is az, ha a közvélekedés szerint jogosan cselekszik, hiszen megtorolja a kislánya ellen elk... több»

Galéria (13)

Matthew McConaughey

Videók (1)

A film összbevétele 152 266 007 dollár volt (imdb.com).

 

Samuel L. Jackson egyik kedvenc szerepeként tartja számon Carl Lee Hailey szerepét; azt mondja, azért szereti, mert nagy kihívást jelentett a megformálása.

(Artemisia )
 

A Carl Lee Hailey-t alakító Samuel L. Jacksonnak van egy lánya, Zoe Jackson, aki a forgatás idején 14 éves volt, majdnem egykorú Tonya Hailey-vel.

(Artemisia )
 

A film során Jake Brigence nem enged a vonzalomnak, ami Ellen Roarke iránt ébred benne; a valóságban az őket alakító Matthew McConaughey és Sandra Bullock összejöttek a forgatás alatt.

(Artemisia )
 

Sandra Bullock és Metthew McConaughey randizni kezdtek a forgatás során. Sandra még Texasba is költözött, hogy több időt tölthessenek együtt.

(Artemisia )
 

Az ominózus jelenetben, mikor Carl Lee Hailey meggyilkolja Cobbot és Willardot, látható, hogy az óvadékügyi tárgyalásra menet felfelé vezetik őket a lépcsőn, mikor felbukkan a lépcső aljában Carl Lee, és tüzet nyit rájuk . Azonban a film alapjául szolgáló regény írója kicsit másképp álmodta meg a jelentet. Regényében ugyanis arról olvasunk, hogy a tárgyalás után történik a merénylet, és Carl Lee Hailey a lépcső tetején rejtőzik, onnan tüzel a felfelé jövő Cobbra és Willardra.

(Artemisia )
 

A film John Grisham első, azonos című, 1988-ban megjelent regénye alapján készült. Magyar fordítása 1995-ben jelent meg a Fabula Kiadónál Földes Gábor fordításában. A könyv/film főhőse, az ügyvéd Jake Brigance 25 év múlva „visszatért” a „Sycamore Row” („Platánsor”) című regényben, amely Wertheimer Gábor fordításában 2014 óta olvasható a Geopen Kiadó gondozásában.

(Berto49)
 

A film 152 millió dollár bevételt hozott.

(LionelMessi10)
 

A film költségvetése 40 millió dollár.

(LionelMessi10)
 

Kiefer Sutherland a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb negatív hős díjára.

(mamiéstöti2)
 

Matthew McConaughey a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színésznek járó díját.

(mamiéstöti2)