2020.08.24 19:54 Harper Olvasottság: 192x
1

Elgondolkodtató dráma a faji előítéletekről

A Ha ölni kell egy mélyen elgondolkodtató, ütős dráma 1996-ból, Joel Schumacher rendezésében. A központi téma a faji előítéletekhez való viszonyulás és egy szerencsétlen ügy kibontakozása, melyben egy kislányát megbosszuló színes bőrű apa, egy segíteni kész, filantrop ügyvéd és egy bizonyítani akaró, csinos joggyakornok-lány játsszák a főbb szerepeket. A három kulcskaraktert három kitűnő színész alakítja: az önbíráskodó apát (Carl Lee Hailey) Samuel L. Jackson, az ügyvédet (Jake) Matthew McConaughey, a gyönyörű jogászlányt pedig (Ellen Roark) Sandra Bullock.

A forgatókönyv ügyesen vezeti a cselekményt: látjuk a kamaszlány elleni agressziót (a durva erőszakot nem mutatják szerencsére), látjuk az apa vívódását és bosszúját a két gonosztevő ellen, és végül nyomon követhetjük a pert is, melyben a helyzetet átérző ügyvéd zseniálisan (és Ellen segítségével) győzi meg az esküdtszéket arról, hogy a kegyetlenség és bűn mindenfajta bőrszíntől függetlenül bűn. (Záróbeszéde a filmtörténet egyik legjobban megírt jelenete.)

Elgondolkodtató dráma a faji előítéletekről

Ami igazán elgondolkodtatja a nézőt: meddig mehet el valaki egy másik ember védelmében, ha őt magát is fenyegetések érik, illetve lehet-e indok az önbíráskodásra egy szörnyű igazságtalanság, és van-e bármi más eszköze egy másodrendű emberként kezelt apának, ha bőrszíne alapján egész életében csak mellőzték (családjával együtt).

A film elegánsan és ügyesen talál válaszokat: engedi, hogy mi magunk jöjjünk rá a tanulságokra. Ezek közül az első pedig az, hogy az igazságérzet, emberszeretet és emberség mindig a helyes utat mutatják nekünk, ha nem hátrálunk meg a többségi kényszerítő erőtől. A Ha ölni kell az egyik legjobb filmdráma, amit valaha láttam. Ad mondanivalót, értékes gondolatokat és színvonalas alakításokat is a kulcsszereplőktől. Itt érdemes megjegyezni, a mellékszerepekben is különlegesen jó színészteljesítményeket láthatunk Oliver Platt, Donald Sutherland és Ashley Judd játékában. Remek a rendezés is, mely azt a Joel Schumachert dícséri, aki 1990-ben az Egyenesen át révén, 2002-ben pedig a Fülkével bizonyította kivételes direktori képességeit.

A filmnek külön jelentőséget adnak napjaink eseményei: az Egyesült Államokban zajló faji villongások (2020 május végi George Floyd elleni rendőri erőszak és gyilkosság). Értékelésem a filmet illetően: 85%, részletezve: alaptörténet: 85%, rendezés: 90%, színészet: 90%, látvány: 75%.

dráma | krimi | thriller

Mississippi állam Clanton nevű városában szörnyű bűncselekmények sorozatára kerül sor. Előbb két fehér férfi megerőszakol és megver egy csupán tízéves afroamerikai... több»

1