Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
84%

Péntek 13 (1980)

Friday the 13th
Filmadatlap
 
28
Szereplők
12
Vélemények
50
Képek
1
Videók
Péntek 13
 
NGN   2020. 01. 24.

legújabb vélemény

Az első rész igazi slasherhorror. Megalapozta Jason további "karrierjét". Jó történet, kaszabolás, na de mi kell más egy horrorrajongónak.

 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 10. 14.

A HORROR műfaj egyik legnépszerűbb alakja, avagy a dátum, amikor Jason napot tartunk!

:::CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT::: A Psycho, Halloween és a Texasi Láncfűrészes megnyitotta a kaput egy újfajta horrorfilm előtt, de a slasher film igazából akkor született, amikor elindult minden idők legsikeresebb horror franchise sorozata, a Pén... teljes kritika»


 
Sabnock Sanatory   2018. 03. 15.

Kevin Bacon egyik korai gyöngyszeme. Maga a film is nagyon jól eltalált, borzongató,és pörgős alkotás. Alapfilm, erősen ajánlott. Cunningham jól megcsinálta.

 
Kóborló   2019. 06. 13.

Piros betűs nap a horror kedvelőinek

Péntek 13, a dátum, amit nemcsak a horrorfilmeket szeretők ismernek, hanem szinte mindenki, és erről a napról ezzel a dátummal szinte mindenkinek egy adott személy jut az eszébe, az pedig Jason Voorhees, a hokimaszkos erdei mészáros. Pedig az első Pé... teljes kritika»

 
Filmelemző   2018. 04. 24.

Mindig megvolt a horror rajongótáborának két felekezete között egy furcsa véleménykülönbség: a Halloween és Péntek 13 filmek rivalizálása. Mindkét franchise 10-10 részt készített főként a 80-as években. Én inkább Halloween és Mike Myers rajongó volta... több»

 
Balint   2016. 02. 13.

Műfaj teremtő alkotás, habár előtte volt a Texasi és a Halloween mégiscsak ő fektette le a slasher alapjait és kb. vagy 30-40 klónfilmet is megihletett, köztük olyanokat is mint pl. a Sleepaway Camp ;)

 
Mr. Z   2015. 06. 07.

Nagyon szuper horror film. Mai napig emlegetett és nem is hiába hisz eredeti és izgalmas. Szórakoztató annak ellenére, hogy egy horror filmről van szó. Több hozzá hasonló kellene.

A film összbevétele 39 754 601 dollár volt (imdb.com).

 

A forgatás 28 napig tartott, de még közel 10 hétig dolgoztak a készítők az utómunkálatokon.

(Kóborló )
 

A kígyós jelenet során egy valódi, élő kígyót daraboltak fel.

(Kóborló )
 

A film rendezője, Sean S. Cunningham kezdetben szerette volna szerepeltetni fiát a produkcióban Jason szerepében, de mivel a felesége nem támogatta az ötletet, elállt ettől a gondolattól.

(Kóborló )
 

Mikor először szóba került a Paramount stúdiónál, hogy filmet fognak forgatni Péntek 13 címmel, az első ember, akit leszerződtettek a készülő produkcióhoz, Tom Savini maszkmester volt.

(Kóborló )
 

Simon Hawke 1987-ben regényt is írt a történetből.

(Mavil)
 

Tom Savini a film bemutatója után pár hétben beült a vetítésekre, hogy lássa, hogyan reagál a közönség a befejező sokk-jelenetre.

(Mavil)
 

Ari Lehman a film forgatása után felhagyott a színészkedéssel és zenésznek állt.

(Mavil)
 

Mivel Palmer színpadi színésznő volt, és a jelenek első próbáin ténylegesen megütötte Kinget, mert a színházban így szokás.

(Mavil)
 

A film egyes részeihez Harry Manfredini direkt nem tett zenét, mert így a beálló csendben még nagyobb hatása volt az ijesztéseknek.

(Mavil)
 

A forgatás alatt igen durva időjárási viszonyok uralkodtak.

(Mavil)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.