Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
84

Péntek 13 (1980)

Friday the 13th
Filmadatlap
 
30
Szereplők
10
Vélemények
19
Képek
1
Videók
Péntek 13
 
Filmelemző   2018. 04. 24.

Mindig megvolt a horror rajongótáborának két felekezete között egy furcsa véleménykülönbség: a Halloween és Péntek 13 filmek rivalizálása. Mindkét franchise 10-10 részt készített főként a 80-as években. Én inkább Halloween és Mike Myers rajongó voltam - mert hihetőbbnek találtam a sztorit - de gyerekkori haverom Jasonért lelkesedett, így gyakran vitáztunk. A lényeg: mindkettő jó. A péntek 13 első részére 7,5 pontot adok.

 
sabnock666   2018. 03. 15.

Kevin Bacon egyik korai gyöngyszeme. Maga a film is nagyon jól eltalált, borzongató,és pörgős alkotás. Alapfilm, erősen ajánlott. Cunningham jól megcsinálta.


 
Balint   2016. 02. 13.

Műfaj teremtő alkotás, habár előtte volt a Texasi és a Halloween mégiscsak ő fektette le a slasher alapjait és kb. vagy 30-40 klónfilmet is megihletett, köztük olyanokat is mint pl. a Sleepaway Camp ;)

 
Kóborló   2019. 06. 13.
Piros betűs nap a horror kedvelőinek

Péntek 13, a dátum, amit nemcsak a horrorfilmeket szeretők ismernek, hanem szinte mindenki, és erről a napról ezzel a dátummal szinte mindenkinek egy adott személy jut az eszébe, az pedig Jason Voorhees, a hokimaszkos erdei mészáros. Pedig az első Péntek 13, amit még 1980-ban készítettek, nem is Jasonról szólt, persze a gyilkosságok katalizátora ő volt, de mint gyilkos, ő itt még nem kezdi el véres és kegyetlen hadjáratát a Kristály-tó kemping fiataljai ellen, mégis annyira egybenőtt ez a több mint 10 részre duzzadt horrorsorozat az ő nevével, hogy már más filmeknél is halhattuk mint beugratós kérdésként azt hogy: "ki a gyilkos a Péntek 13-ban" (1996 Sikoly). Pedig, ha jobban belegondolok a... több»

 
Mr. Z   2015. 06. 07.

Nagyon szuper horror film. Mai napig emlegetett és nem is hiába hisz eredeti és izgalmas. Szórakoztató annak ellenére, hogy egy horror filmről van szó. Több hozzá hasonló kellene.

 

A forgatás 28 napig tartott, de még közel 10 hétig dolgoztak a készítők az utómunkálatokon.

(Kóborló )
 

A kígyós jelenet során egy valódi, élő kígyót daraboltak fel.

(Kóborló )
 

A film rendezője, Sean S. Cunningham kezdetben szerette volna szerepeltetni fiát a produkcióban Jason szerepében, de mivel a felesége nem támogatta az ötletet, elállt ettől a gondolattól.

(Kóborló )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.