Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
82%

Péntek 13 (1980)

Friday the 13th
Filmadatlap
 
28
Szereplők
12
Vélemények
50
Képek
1
Videók
 
Norbert386268   2021. 02. 21.

legújabb vélemény

0
A sz*rdarab, amire sokan próbálnak tortaként emlékezni

Minden idők egyik legbutább, legtúlértékeltebb trash sorozatának nyitó darabja. Talán az egyetlen pozitív dolog, hogy az alacsony költségvetéshez képest a remek vizuális szakember Tom Savininek köszönhetően a speciális effektek rendben vannak. Csupán ez miatt nem egy csillag.

 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 10. 14.

1
A HORROR műfaj egyik legnépszerűbb alakja, avagy a dátum, amikor Jason napot tartunk!

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

A Psycho, Halloween és a Texasi Láncfűrészes megnyitotta a kaput egy újfajta horrorfilm előtt, de a slasher film igazából akkor született, amikor elindult minden idők legsikeresebb horror franchise sorozata, a Péntek 13, amiről rögtön halott tinédzs... teljes kritika»


 
Kóborló   2019. 06. 13.

1
Piros betűs nap a horror kedvelőinek

Péntek 13, a dátum, amit nemcsak a horrorfilmeket szeretők ismernek, hanem szinte mindenki, és erről a napról ezzel a dátummal szinte mindenkinek egy adott személy jut az eszébe, az pedig Jason Voorhees, a hokimaszkos erdei mészáros. Pedig az első Pé... teljes kritika»

 
Sabnock Sanatory   2018. 03. 15.

0

Kevin Bacon egyik korai gyöngyszeme. Maga a film is nagyon jól eltalált, borzongató,és pörgős alkotás. Alapfilm, erősen ajánlott. Cunningham jól megcsinálta.

 
Filmelemző   2018. 04. 24.

0

Mindig megvolt a horror rajongótáborának két felekezete között egy furcsa véleménykülönbség: a Halloween és Péntek 13 filmek rivalizálása. Mindkét franchise 10-10 részt készített főként a 80-as években. Én inkább Halloween és Mike Myers rajongó volta... több»

 
Balint   2016. 02. 13.

0

Műfaj teremtő alkotás, habár előtte volt a Texasi és a Halloween mégiscsak ő fektette le a slasher alapjait és kb. vagy 30-40 klónfilmet is megihletett, köztük olyanokat is mint pl. a Sleepaway Camp ;)

 
Mr. Z   2015. 06. 07.

0

Nagyon szuper horror film. Mai napig emlegetett és nem is hiába hisz eredeti és izgalmas. Szórakoztató annak ellenére, hogy egy horror filmről van szó. Több hozzá hasonló kellene.

Galéria (50)

Videók (1)

A film összbevétele 39 754 601 dollár volt (imdb.com).

 

A forgatás 28 napig tartott, de még közel 10 hétig dolgoztak a készítők az utómunkálatokon.

(Kóborló )
 

A kígyós jelenet során egy valódi, élő kígyót daraboltak fel.

(Kóborló )
 

A film rendezője, Sean S. Cunningham kezdetben szerette volna szerepeltetni fiát a produkcióban Jason szerepében, de mivel a felesége nem támogatta az ötletet, elállt ettől a gondolattól.

(Kóborló )
 

Mikor először szóba került a Paramount stúdiónál, hogy filmet fognak forgatni Péntek 13 címmel, az első ember, akit leszerződtettek a készülő produkcióhoz, Tom Savini maszkmester volt.

(Kóborló )
 

Simon Hawke 1987-ben regényt is írt a történetből.

(Mavil)
 

Tom Savini a film bemutatója után pár hétben beült a vetítésekre, hogy lássa, hogyan reagál a közönség a befejező sokk-jelenetre.

(Mavil)
 

Ari Lehman a film forgatása után felhagyott a színészkedéssel, és zenésznek állt.

(Mavil)
 

Mivel Palmer színpadi színésznő volt, a jelenetek első próbáin ténylegesen megütötte Kinget, mert a színházban így szokás.

(Mavil)
 

A film egyes részeihez Harry Manfredini direkt nem tett zenét, mert így a beálló csendben még nagyobb hatása volt az ijesztéseknek.

(Mavil)
 

A forgatás alatt igen durva időjárási viszonyok uralkodtak.

(Mavil)