Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
87%

Halloween - A rémület éjszakája (1978)

Halloween
Filmadatlap
 
29
Szereplők
30
Vélemények
22
Képek
2
Videók
Halloween - A rémület éjszakája

Galéria (22)

Jamie Lee Curtis

Videók (2)

 
Cipőket boxoló   2022. 07. 02.

legújabb vélemény

1
Carpenter mesterműve. És a zene is zseniális.

A legnagyobb klasszikusok közé emelném ezt a remekművet, hiszen szinte minden második ember ismeri a világon. John Carpenter ezzel a mozijával új korszakot, és távlatokat nyitott a borzongatás művészetében. Itthon, szűk kis hazánkban a csattogós lepke volt még a divat, de amerikában már a jobbnál jobb horrorfilmek iránt rajongtak az emberek, szinte őrület tört ki egy-egy film megtekintése után. Cápa, Omen, A texasi láncfűrészes gyilkosságok, Holtak hajnala..... És a többi, és a többi. Carpenter már a klasszikus zenével is pusztít, na meg félelembe dönt, egyszerűen átveszi a szívritmusomat, és együtt lélegzem a filmmel, akárhányszor nézem újra, és újra. Michael Myers még gyermekként megöli szexuálisan túlfűtött nővérkéjét, majd szülei, orvosai elmegyógyintézetbe zárják őt. De tizenöt bent töltött év után megszökik, és Dr. Loomis ( az orvosa ) ( Donald Pleasence ) elkezdi üldözni, hiszen szökésekor is megölt már két embert.... De Michael hazatér, és ha már otthon van, akkor módszeresen, és akkurátusan elkezdi ritkítani a kisváros lakóit. Plusz a film ad nekünk valakit. Valakit, akit úgy hívnak ezek után, hogy Sikolykirálynő, avagy Jamie Lee Curtis, aki a magyar származású Tony Curtis lánya. Mai szemmel már más az aspektusa a filmnek, de könyörgöm, 1978-at írunk, akkor még ez az ingerküszöb feletti alkotás volt. Már az is félelmetes, ahogyan Michael csak áll, és figyel.... Figyeli a tinilányokat, majd elkezdi lemészárolni őket. Hiába cammog, és lassúnak tűnik, ahová kell, oda Michael odaér, és lesújt. Lesújt, egyszer, vagy többször, és teszi ezt kegyetlenül, és brutálisan. Laurie ( Jamie Lee Curtis ) pedig nem hagyja magát, és ez szimpatikus. Acélkeményen néz, figyel, és támad. Ő nem akar meghalni, és Michael ( Nick Castle ) valahogy érzi is ezt rajta. A Halloween fenntartja végig a feszültséget, nem lassít, nem gyorsít, csak és kizárólag rettegésben tart minket. Nem árulok el titkot, hogy Michael nem hal meg a film végén, és a Sikolykirálynő is készülhet a következő összecsapásra. Klasszikus, és időtálló, hallhatatlan mozi, örök életet biztosítva Michael-nek, és magának John Carpenter-nek is egyaránt. Na jó, ennyit szövegelni! Jóccakát lányok, jóccakát fiúk!

3
 
Kóborló   2019. 11. 01.

a nap véleménye

2
Egy örökzöld horror, ez a Halloween - A rémület éjszakája

John Carpenter. Kevés olyan élő személyt tudnék írni, aki oly mély nyomot tudott hagyni a horror műfajában, mint ő, hisz filmjei tulajdonképpen a 70-es évek végétől egészen a 90-es évek közepéig meghatározók voltak, bár talán inkább a korai alkotásai... teljes kritika»

 
ArpiHajdu és Réci   2018. 08. 30.

a nap véleménye

2
Egy nyers horrorlegenda

Mit is lehetne írni az első Halloween filmről, hiszen egy műfajteremtő alkotásról van szó. Slasher-alapmű, amely idén lesz 40 éves, s természetesen itt-ott meglátszódik rajta a kor, de meg kell hagyni, hogy feszültségteremtésben még mindig megállja a... teljes kritika»

 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 02. 12.

1
Az első klasszikus Michael Myers éjszaka.

Régebben láttam már, de igazság szerint a 2018-as Halloween című film, amely ennek a folytatása az előtt néztem meg, mivel jó pár részre nem emlékeztem már. Nem tagadom voltak pillanatok amikor kicsit kezdtem bele unni, mert voltak benne olyan hossza... teljes kritika»

 
elekm90   2021. 05. 29.

1

A slasher film tankönyvi példája. Az első jelenet egy iszonyatos "felütés", onnantól kezdve pedig remek atmoszférát teremt John Carpenter a képi beállításokkal és a zenehasználattal, meglepett, hogy sokkal inkább épített a feszültségkeltésre, mint a kaszabolásra (ahogy a legtöbb alkotás ebben a zsánerben).

 
Deku   2017. 07. 18.

0

John Carpenter egyik legjobb horror filmje. Rettegéssel teli alkotás. Emlékszem alig bírtam végig nézni annyira ijesztő volt még akkoriban. Ez pedig egy jó horror ismérve.

 
HE7EDIK   2018. 11. 01.

0

A horrorfilmekre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen, de így 40 év távlatából borzalmasan vontatott és unalmas. Alig történik valami, a gyilkolások is lightosak, finoman szólva is. 78-ban biztos rémisztőnek hatott a folytogatás, de egy mai gyakorl... több»

1

A film összbevétele 70 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Charles Cyphers, aki a filmben Brackett seriffet alakítja, összesen 5 olyan filmben (A 13-as rendőrőrs ostroma, a Valaki figyel, a Halloween, A köd és a Menekülés New Yorkból) szerepelt, amit Carpenter rendezett.

(Kóborló )
 

A film elején található jelenetnél, ahol a fiatal Michael Myers megöli a testvérét, állítólag a film egyik forgatókönyvírójának, Debra Hillnek a kezében volt a kés, nem a fiatal Myers-ében.

(Kóborló )
 

John Carpenter egy régi barátnőjét Laurie Strode-nak hívták, akárcsak a film főszereplőjét.

(Kóborló )
 

A filmes final girl és a scream queen kifejezések első hivatkozási pontja ez a film volt.

(Kóborló )
 

Dr. Loomis szerepére több színész neve is felmerült, többek közt: Peter O'Toole, Mel Brooks, Walter Matthau, Kirk Douglas vagy Dennis Hopper.

(Kóborló )
 
Mivel Michale Myers most újabb folytatásban találkozik a vásznon Laurie Strode-dal, a mozik műsorukra tűzték az alapfilmet is. Kedvcsinálás, nosztalgiázás a cél, vagy esetleg John Carpenter 1978-ban készült alapműve, a Halloween – A rémület éjszakája képes arra, hogy az évtizedeken átnyúlva ma is megszólítsa nézőjét? VÍZKELETI DÁNIEL ÍRÁSA. több»