Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
87%

Halloween - A rémület éjszakája (1978)

Halloween
Filmadatlap
 
29
Szereplők
31
Vélemények
22
Képek
2
Videók
Halloween - A rémület éjszakája

Galéria (22)

Jamie Lee Curtis

Videók (2)

 
barics01   2022. 12. 28.

legújabb vélemény

1

Egy igazi horror klasszikus. A slasher műfaj egyik kiemelkedő darabja. 44 évvel ezelőtt megreformálta a műfajt. A zenéjét az is ismeri, aki egy részt sem látott belőle. Népszerűsége a mai napig töretlen. Ami azért nagy szó, mert voltak azért gyengébb epizódjai is a franchise-nak.

 
Kóborló   2019. 11. 01.

a nap véleménye

2
Egy örökzöld horror, ez a Halloween - A rémület éjszakája

John Carpenter. Kevés olyan élő személyt tudnék írni, aki oly mély nyomot tudott hagyni a horror műfajában, mint ő, hisz filmjei tulajdonképpen a 70-es évek végétől egészen a 90-es évek közepéig meghatározók voltak, bár talán inkább a korai alkotásai... teljes kritika»

 
ArpiHajdu és Réci   2018. 08. 30.

a nap véleménye

2
Egy nyers horrorlegenda

Mit is lehetne írni az első Halloween filmről, hiszen egy műfajteremtő alkotásról van szó. Slasher-alapmű, amely idén lesz 40 éves, s természetesen itt-ott meglátszódik rajta a kor, de meg kell hagyni, hogy feszültségteremtésben még mindig megállja a... teljes kritika»

 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 02. 12.

1
Az első klasszikus Michael Myers éjszaka.

Régebben láttam már, de igazság szerint a 2018-as Halloween című film, amely ennek a folytatása az előtt néztem meg, mivel jó pár részre nem emlékeztem már. Nem tagadom voltak pillanatok amikor kicsit kezdtem bele unni, mert voltak benne olyan hossza... teljes kritika»

 
Cipőket boxoló   2022. 07. 02.

4
Carpenter mesterműve. És a zene is zseniális.

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

A legnagyobb klasszikusok közé emelném ezt a remekművet, hiszen szinte minden második ember ismeri a világon. John Carpenter ezzel a mozijával új korszakot, és távlatokat nyitott a borzongatás művészetében. Itthon, szűk kis hazánkban a csattogós lepk... teljes kritika»

4
 
HE7EDIK   2018. 11. 01.

1

A horrorfilmekre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen, de így 40 év távlatából borzalmasan vontatott és unalmas. Alig történik valami, a gyilkolások is lightosak, finoman szólva is. 78-ban biztos rémisztőnek hatott a folytogatás, de egy mai gyakorl... több»

1
 
elekm90   2021. 05. 29.

1

A slasher film tankönyvi példája. Az első jelenet egy iszonyatos "felütés", onnantól kezdve pedig remek atmoszférát teremt John Carpenter a képi beállításokkal és a zenehasználattal, meglepett, hogy sokkal inkább épített a feszültségkeltésre, mint a kaszabolásra (ahogy a legtöbb alkotás ebben a zsánerben).

A film összbevétele 70 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Charles Cyphers, aki a filmben Brackett seriffet alakítja, összesen 5 olyan filmben (A 13-as rendőrőrs ostroma, a Valaki figyel, a Halloween, A köd és a Menekülés New Yorkból) szerepelt, amit Carpenter rendezett.

(Kóborló )
 

A film elején található jelenetnél, ahol a fiatal Michael Myers megöli a testvérét, állítólag a film egyik forgatókönyvírójának, Debra Hillnek a kezében volt a kés, nem a fiatal Myers-ében.

(Kóborló )
 

John Carpenter egy régi barátnőjét Laurie Strode-nak hívták, akárcsak a film főszereplőjét.

(Kóborló )
 

A filmes final girl és a scream queen kifejezések első hivatkozási pontja ez a film volt.

(Kóborló )
 

Dr. Loomis szerepére több színész neve is felmerült, többek közt: Peter O'Toole, Mel Brooks, Walter Matthau, Kirk Douglas vagy Dennis Hopper.

(Kóborló )
 
Mivel Michale Myers most újabb folytatásban találkozik a vásznon Laurie Strode-dal, a mozik műsorukra tűzték az alapfilmet is. Kedvcsinálás, nosztalgiázás a cél, vagy esetleg John Carpenter 1978-ban készült alapműve, a Halloween – A rémület éjszakája képes arra, hogy az évtizedeken átnyúlva ma is megszólítsa nézőjét? VÍZKELETI DÁNIEL ÍRÁSA. több»